Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, February 9, 2010

Кифлички с мармалад

    Моя приятелка сподели тази рецепта за кифлички с мен, а сега аз искам да я споделя с вас.  Не мога да ви опиша колко са вкусни! Меки са като душичка и се запазват така дълго време. Аз ги правя почти всеки втори ден. Тестото е много мекичко и приятно за работа, а крайния резултат е божествен!











Необходими продукти:

1 кг брашно

550 мл топлa вода

200 мл олио

2 супени лъжици суха мая

4 супени лъжици захар

1 супена лъжица сол

мармалад за пълнеж

малко захар на кристали за поръсване отгоре

     Разтворете маята в топлата вода задно с половината от захарта. Оставете я да шупне за около 10 минути. Сложете в подходящ съд за месене ( аз ползвам Kitchen Aid миксер за месене на тестото), прибавете останалата захар, солта, шупналата мая и олиото. Замесете гладко тесто, поставете го в голяма купа с капак или го покрийте със фолио и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Намесете го и го отавете да втаса още веднъж. Когато е готово, на чиста работна повърхност (без брашно) го оформете на дълъг цилиндър (като салам) и го нарежете на 16 еднакви парчета. Покрийте ги с фолио, за да не засъхват и едно по едно започвайте да ги разточвате на големи елипси с дебелина около 2-3 мм. В единия край поставяйте по една лъжичка мармалад и ги навивайте на рула, като леко притискате и движите ръцете си от средата към краищата на рулцата, за да ги издължите и разпределите плънката равномерно. При първото загъване, покрийте мармалада и леко притиснете краищата на тестото около него, за да не му позволявате да изтече навън по време на печенето.
      Подреждайте готовите кифлички в тава, застлана с хартия за печене, като оставяте по минимум 2-3 см разстояние между тях. Можете да оставите прави или да закривите крайчетата им, като на "истински" кифлички. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете отново да втасат на топло място за около 20-30 мин. Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий (350 F) и ги поставете в загрятата фурна да се пекат. Печете ги до светло златисто. Внимавайте да не ги препечете, защото сте станат с твърда коричка. След изпичането, докато са още горещи ги напръскайте с вода и ги поръсете със захар на кристали. Покрийте ги отново с чиста кърпа и ги оставете да се охладят (ако можете, разбира се). След като са охладени ги приберете в найлонов плик, ако смятате да ги съхранявате по-дълго време. Идеални са за замразяване също. Просто ги поставете в найлонови пликчета и ги приберете в камерата. Когато са ви необходими, извадете ги и ги оставете на стайна температура да се размръзят. Не губят нищо от вкуса си.

Забележка:

     Тези кифлички, можете да ги направите и солени, напълнени със сирене, кашкавал, шунка или каквото друго ви хрумне, а може и да не поставяте нищо вътре. Ако решите да прибегнете към този вариант, просто намалете количеството на захарта от 4 на 2 супени лъжици. Процедурата на правене е същата, а след изпичане ги намажете със смес от малко сол, вода и малко олио и естествено - не ги поръсвайте със захар.

Ето и как изглежда солената версия:




20 comments:

  1. Kade mii iscezna komentarot ne mi e jasno, za vseki slucaj da se povtora.....
    Savsem tocna recepta, pravila sam, uziva se kad se sprema testo, fantasticno, stanaha strahotno hybavi, kako sto napisa ponagore... dusa mekicki, toplo ih preporcvam na sickite koi ke namerat tazi recepta....

    ReplyDelete
  2. Благодаря ти Лиле! Ти си ми най-милата и добра приятелка!

    ReplyDelete
  3. Milicko mi na dusata kad cetam sto si napisala, blagodarja za tava ce me smetas za dobra prijatelka, zelaem ti mnogo uspesi v zivota ti! Da bides scastliva seki den od zivotata ti!

    ReplyDelete
  4. Да ти се връща стократно! :)

    ReplyDelete
  5. This is AMAZING!! Thank you for letting me know about it!

    ReplyDelete
  6. You are very welcome, Honey! :) I love you!

    ReplyDelete
  7. Привет, Руми!

    Поздравявам те и се радвам на още един нов кулинарен блог!

    Кифличките ми допадат изключително много и в двата варианта!
    Надявам се, нямаш нищо против? Мисля, че ще е чудесно възможно повече хора да прочетат и пробват.. :-)

    Поздрави и пожелание за ведри и вкусни реални и виртуални дни :-)

    ReplyDelete
  8. Поздрави и от мен за блога, Руми и за вкусните кифли, които ни представяш! Златисти и пухкави!
    Хубав ден!

    ReplyDelete
  9. Здравейте, Димитрана и Пеп-40!
    Разбира се, че нямам нищо против! Нали за това ги създаваме Блоговете - за да споделяме! Напротив, благодаря за това и за топлите думи. Аз съм стар почитател на вашите рецепти. И двете сте невероятни в кухнята!

    Руми

    ReplyDelete
  10. Станали са невероятни-то се вижда по сполучливите снимки.Иде ми да ги забъркам още сега ,както си обичам тестенко...
    Поздрави и ведър уикенд!

    ReplyDelete
  11. Благодаря Гери! Аз ще ги забърквам пак утре! Много ги обичам!!!!!! :)

    Поздрави и за теб!

    ReplyDelete
  12. Често надничам при теб. Харесах тези кифлички, както и други вкусотии.
    Моля те, кажи ми колко броя излизат от една доза продукти, за да преценя колко да приготвя аз.
    Усмивки.
    Честит празник!

    ReplyDelete
  13. Благодаря ти мила! Честит празник и на теб! Излизат 16 бр. големи кифли от тази доза, но ти можеш да ги направиш и по-малки ако искаш.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  14. Благодаря за отговора, Rummy. Определено ще направя 1/3 от доза. Разрешаваш ли ми да публикувам твоята рецепта в моя блог за фоторецепти стъпка по стъпка за начинаещи? Естествено ще посоча линк към оригинала.

    ReplyDelete
  15. Разбира се че можеш да публикуваш моята рецепта! :) Единствено ме притеснява количеството, с което смяташ да работш. Струва ми се, че е прекалено малко 1/3 доза. Може би с 1/2 доза ще е по добре?
    Но както решиш! :)
    Изпрати ми линка, за да ги видя в твое изпълнение.
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  16. Трябва ли брашното да бъде пресято или не е необходимо?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте! Брашното се пресява за влезне въздух в него, но не е задължително. Честно казано, аз никога не го пресявам. :)
      Поздрави!

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Руми, рецептата е страхотна, кифличките са наистина меки и вкусни! Още снощи ги изпробвах и ето резултата: http://rallitoblog.blogspot.com/2012/11/blog-post_21.html
    Благодаря много, за споделената рецепта!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...