Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Friday, August 25, 2017

Обърнат сладкиш с праскови


    Не бях приготвяла този сладкиш от много години и бях забравила колко е вкусен и сочен. Правех го предимно с ябълки, но те могат да бъдат заменени с праскови (както е видно в случая), круши, банани, манго или някакъв друг плод който предпочитате. 
Винаги ще получите много лек и приятен десерт или добавка към следобедното кафе.


Необходими продукти:

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко 
100 мл олио (около 1/2 ч.ч.)
1 ванилийка
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно

И още:

3-4 праскови (зависи от големината им)
1/2 ч.ч. захар
50-60 гр краве масло

Начин на приготвяне:

    Измийте и нарежете прасковите на тънки полумесеци. В кръгла тавичка с диаметър 28 см (11") изсипете 1/2 ч.ч. захар, поставете я върхо силно нагорещен котлон и карамелизирайте захарта. Премествайте тавичката постоянно, за да не прегори захарта. Местете и накланяйте тавичката в различни посоки, докато всичката захар се разтопи и получите средно тъмен карамел който покрива равномерно цялото и дъно. Изключете котлона и отдръпнете тавичката от него. Изчакайте няколко минутки, за да се охлади леко карамела и поставете отгоре кравето масло нарязано на парченца. След като маслото се разтопи от топлината на карамела, наклонете тавичката в различни посоки за да се разлее по цялото ѝ дъно. Подредете ветрилообразно нарязаните праскови в тавичката, като леко ги застъпвате и се стремите да покриете колкото се може по-добре цялото дъно.
    Загрейте фурната на 180 С (360 F). Разбийте яйцата със захарта до пухкавост. Прибавете ванилийката, олиото и киселото мляко и разбъркайте. Смесете бакпулвера с брашното и го добавете на порции към яйчената смес, като бърката непрекъснато до пълното му усвояване. Трябва да получите смес с гъстотата на кейксово тесто. Излейте сместа върху подредените праскови. Маслото от дъното ще отиде към стените на тавичката, но това не бива да ви притеснява. 
    Изпечете сладкиша до златисто. Обърнете го още докато е горещ върху чиния (поднос) за сервиране с диаметър по-голям от тавичката в която е изпечен сладкиша. (Не го чакайте да се охлади, защото в такъв случай плодовете и част от карамела ще останат залепнали на дъното на тавата.) За да направите това, поставете чинията върху тавичката с изпечения сладкиш и заедно ги преобърнете, така че чинията да дойде отдолу а тавичката отгоре. Направете тази процедура много внимателно, за да не се изгорите с горещия карамелен сос. 
    Отстранете тавичката и оставете сладкиша да се охлади напълно. Нарежете го и го севирайте с чаша кафе или чай. При сервиране, можете да го гарнирате с леко подсладена разбита сметана.

Да ви е сладко!




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...