Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Thursday, November 12, 2020

Най-вкусната парена туршия

   Вярвайте ми, тази туршия е невероятно вкусна! Приготвя се много лесно, не се слага аспирин в нея, не се варят бурканите след като се напълнят и може да се яде веднага (след като се охлади, разбира се).


Необходими продукти:

5 кг червени камби

2 кг карфиол

1 кг моркови

500 гр захар

250 гр сол

1 л бял оцет 

250 мл слънчогледово олио 

За това количество туршия, ще са ви необходими 8-10 буркана от 800 до 1000 мл.


Начин на приготвяне:

Имийте камбите, почистете ги от дръжките и семената и ги нарежете на парчета. Обелете морковите и ги нарежете на кръгчета. Почистете карфиола и го нарежете/начупете на не много едри розетки. Поставете нарязаните зеленчуци в голяма пластмасова кофа за храна, поръсете ги със захарта и солта, разбъркайте ги добре и ги остажете да престоят така 24 часа, като през това време ги разбърквате от време на време (поне 2-3 пъти). 

След като е изминало едно денонощие, излейте сока, който са пуснали зеленчуците в голяма тенджера*. Прибавете към него и оцета и олиото, и поставете тенджерата на котлона. Изчакайте сместта да заври и добавете зеленчуците. Разбъркайте много добре, изчакайте маринатата да се загрее отново до кипене (като разбърквате от време на време, за да се затоплят равномерно зеленчуците) и намалете котлона на най-ниска степен. Целта е да поддържате маринатата гореща, но не да сварите зеленчуците.

Започнете да пълните подготвените за целта буркани. Притискайте периодично зеленчуците с ръка или с някакъв  удобен кухненски инструмент. Целта на занятието е, да получите плътно напълнени буркани без много празнини между зеленчуците. Ако най-отгоре в буркана останат зеленчуци, които не са потопени в течност, долейте от маринатата докато се покрият. Пълнете бурканите до гънката под горния ръб. 

Не забравяйте да разбърквате сместта периодично, за да поддържате равномерна температура в цялата тенджера. Не бихте искали зеленчуците на дъното ѝ да се сготвят и омекнат, а тези които са най-отгоре да си останат студени.

Следващата стъпка е много важна! 

Затваряйте бурканите незабавно след като сте ги напълнили. Те трябва да се затворят докато са горещи, за да могат да се вакумират. Ако е необходимо, използвайте кухненска кърпа или ръкавица, за да не ви е прекалено горещо на ръката с която държите буркана по време на пълненето и затварянето. 

През следващите няколко часа най-вероятно ще чувате пукане идващо откъм бурканите. Това е музика за ухото, защото означава че те се вакумират успешно.  Леко хлътналите капачки са показател за вакумирани буркани. 

Изчакайте бурканите да се охладят напълно, преди да ги приберете. 

Ако някой от буркните ви не се е вакумирал, не е краят на света. Просто когато решите да си хапнете от тършията, започнете от него, а до тогава го съхранявайте в хладилника. 

Причините за да не се вакумира буркана може да са две - или капачката не е била добра и не го е затворила плътно, или сместта в буркана не е била достатъчно топла когато сте го затворили. 

Както казах в началото, тази туршия може да се консумира веднага след като се направи и охлади. Въпреки това, аз бих ви препоръчала да изчакате няколко дни преди да я нападнете, за да се смесят и усвоят по-добре ароматите от зеленчуците.

Наистина е много вкусна! Направо е пристрастяваща със сладко-кисело-соления си вкус и хрупкавост!

Направете я! Гарантирам ви, че няма да съжалявате!


 Мои бележки:


* Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, за да побере цялата смес от нарязани зеленчуци и марината.

Съотношението на зеленчуците едни към други не е необходимо да се спазва точно. Можете да сложите повече карфиол или моркови например. Много важно обаче е цялото количество да бъде 8 кг, защото продуктите за маринатата са изчислени за 8 кг зеленчуци. 

Пробвах да я направя и само с червено цвекло (beets) и моркови. Същото общо тегло и същата марината. Стана различна, но също така изключително вкусна (и много цикламено-червена :) ). Ще споделя резултата, ако в бъдеще пробвам да я направя и с друга комбинация от зеленчуци.  

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...