Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Saturday, July 24, 2010

"Бъркана" Торта

    Снощи попаднах на тази торта в блога на Йоли и реших веднага да я забъркам. Моят съпруг и гостите ни бяха въодушевени! Благодаря от сърце за рецептата! Единственните промени които направих е, че добавих още 100 гр бишкоти и малко кафе в сместа. Отгоре я залях с шоколадов ганаш и я декорирах със захаросани портокалови резанчета и сметана разбита с няколко лъжици от ганаша. Получи се невероятно добра комбинация от аромати и  вкусове!



Ето я и моята версия!

Продукти за блата:

400 г бишкоти - "Lady fingers"
50 мл прясно мляко
50 мл силно еспресо
4 с.л. коняк ром или някакъв ликьор
250 г меко краве масло
4 с.л. пудра захар
4 яйца
100 г захар на кристали
3 с.л. какао
2 ванилии

Крокант:

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи

Продукти за шоколадовия ганаш:

150 г тъмен шоколад
100 мл течна сметана
1 с.л. олио

Продукти за захаросаните портокали:

1 портокал 
1 1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар

Продукти за сметаново-шоколадовия мус:

100 мл течна сметана
3 с.л. пудра захар
2-3 с.л. от приготвения шоколадов ганаш или малко "Нес Кафе"

Начин на приготвяне:

     Карамелизирайте захарта за крокана и сипете в нея орехите. Разбъркайте и изсипете карамела върху дъска , покрита с хартия за печене. След като кроканта изстине, го натрошете на дребно. Заделете около 1/3 от него за декорацията на тортата.
     Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. В отделен съд разбийте добре маслото с пудрата захар. Смесете двата крема и добавете какаото и ванилията.
     Смесете млякото, алкохола и еспресото. Нарежете бишкотите на парченца и заделете около 1/4 от тях, а останалите и ги напръскайте с приготвената млечна смес. Объркайте ги с крема и прибавете крокана. Внимателно объркайте всичко. Накрая прибавете заделените бишкоти и разбъркайте отново. Целта на това е, да се запазят някой по-цели парченца от бишкотите, за да изглежда по-декоративно разреза на тортата.
     Изсипете готовата смес в тортена форма с подвижен пръстен и я притиснете леко. Загладете я отгоре и я оставете за едина нощ в хладилника, за да се стегне и спои.
     На другия ден направете декорацията.
     За да направите кандираните портокали, първо измийте портокала и го нарежете на шайби с дебелина 5-6 мм. Сложете водата и захарта в широко тиганче на котлона. След като захарта се разтопи, прибавете портокаловите шайби и ги варете на тих огън, като ги обръщате от време на време, докато сиропа се сгъсти (около 30-40 минути). Извадете ги върху хартия за печене и ги оставете да се охладят.
    Пригответе ганаша. Загрейте сметаната до точка на кипене, отстранете от огъня, прибавете в нея натрошения шоколад и бъркайте енергично до пълното му разтопяване. Накрая прибавете олиото и разбъркайте отново докато сместа се изглади. Изчакайте да се охлади леко, но да бъде все още течен, за може да се разнася равномерно.
     Извадете тортата от хладилника, освободете я от пръстена, облепете страните и със заделения крокант и я залейте с леко охладения ганаш. Оставете си 2-3 лъжици от него. Върнете тортата в хладилника за да стегне глазурата.
     Разбийте стоте милилитра сметана с пудрата захар и заделения ганаш на твърда пяна. Шприцовайте формички върху стегнатата шоколадова глазура и декорирайте със захаросаните портокалови шайби.
     За да не ви се напука глазурата по време на рязането, преди да разрежете тортата, оставете я 5 минутки на стайна температура.
     Това е!
     Да ви е сладко!


     Ето и парче от следващата! Правих я отново за рожденния ден на съпруга си. Декорацията е малко по-различна този път. За съжаление не успях да я снимам цяла!


12 comments:

  1. Predivno izgleda, fotografije su zaista izuzetne!

    ReplyDelete
  2. Hvala tebi puno! Bas mi je drago! :)

    ReplyDelete
  3. Румии, много апетитна тортичка:) Тези бърркани истории са ми едни от най- любимите:) За съжаление и едни от най- калоричните...

    ReplyDelete
  4. Благодаря ти мила! Да така е за съжаление, ама си хапваме по мъничко!:)

    Поздрав!

    ReplyDelete
  5. It's glorious ... will you post the recipe on day?

    ReplyDelete
  6. Thank you Deeba! Yes, I will post the recipe!
    And thank you for visiting my blog! :)

    ReplyDelete
  7. Ти просто си едно вълшебно момиче и винаги знаеш как да ме зарадваш.Благодаря ти мила,наистина те прегръщам от сърце.

    ReplyDelete
  8. Скъпа Йоли, благодаря ти много за милите думи! Наистина се радвам, че те срещнах (макар и във виртуалното пространство)! :)
    Хиляди прегръдки и целувки за теб!

    ReplyDelete
  9. Невероятна торта. И толкова красиви снимки! Руми, блогът ти е прекрасен!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...