Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Thursday, July 22, 2010

Бюрек

     Ето го и моят бюрек! От няколко седмици ми се е завъртял в главата и все не мога да се наканя да го направя. Не че отнема много време - напротив, но не може да му дойде реда!
     За съжаление, тук където живея, няма от къде да си го купим...
     Правя го по почти същата рецепта като Мария, но добавям в тестото и 1-2 с.л. олио и 1 ч.л. оцет. С моето експериментиране стигнах до извода, че така корите се разтеглят по-лесно и по-добре. Не знам - може и да си внушавам?! Това най-много си зависи от брашното!
     Тестото го разделям на 4 топчета и корите не ги точа, а ги разтеглям, както е показано тук.
     След всичките тези обяснения, мисля че ще е най-добре да я напиша и моята версия на рецептата. Нали няма да навреди на никого? :)


Необходими продукти за тестото:

500 г бяло брашно

300 мл топла вода

1 ч.л. сол

1-2 с.л. олио

1 ч.л. оцет

Ще ви е необходимо още:

100 мл олио

100 г свинска мас

400-500 г сирене (или смес от сирене и извара)

Начин на приготвяне:

     Замесете гладко тесто от предвидените за това продукти. Измесете го добре, за да няма "жилки" като го разтегляте по-късно. Разделете тестото на 4 топки, сложете ги на набрашнена повърхност, покрийте ги с пластично фолио и ги оставете да починат 15-20 минути, за да се отпусне тестото.
      Смесете олиото и свинската мас и ги загрейте, за да се разтопи маста. Излейте втечнената мазнина в широка и дълбока чиния или малка тавичка.
     Разточете омекналите топчета тесто на кръгли питки с диаметър 15-20 см. и ги потопете в мазнината. Ако мазнината не може да ги покрие всичките, потапяйте ги една по една и когато всичките са добре омазнени и от двете страни, натрупайте ги обратно в съда с мазнината, една върху друга. Оставете ги така за около 20-30 минути, за да попият от мазнината.
     Прехвърлете първият кръг на масата, подпъхнете ръцете си с дланите нагоре под него и започнете да разтегляте от средата към краищата, обикаляйки го от всички страни. Разтегляте докато кората стане прозрачна. Продължавайте да обикаляте, сега разтегляйки внимателно с пръстите си дебелите краища на кората, докато почти изчезнат.
     Ако обичате бюрека по-мазен, можете да поръсите разтеглената кора с малко от мазнината в която сте потопили тестото. Ако не, направо поръсете средната 1/3 от кората със натрошено сирене и и я сгънете като плик и я оставете на страна. Направете същото и със следващата питка, но преди да я сгънете сложете първата (вече сгъната)  кора в средата и, като я захлупите със сгънатите краища надолу към масата. Загънете краищата на втората, върху първата кора. Постъпете по същия начин и с останалите кори. Поставете готовия бюрек в подмазана тавичка със загънатите краища надолу и го поръсете с малко мазнина. Печете го (около 30-40 мин) в предварително загряна на 180 градуса по Целзий фурна, докато добие приятен, тъмно златист цвят и хрупкав вид. Извадете го от фурната, напръскайте го съвсем лекичко с вода, покрийте го с чиста домакинска кърпа и го оставете десеттина минути да се охлади леко и поомекне.
     Сервирайте с айрян!

Забележки:

     От четирите топчета тесто, ако ги разтеглите добре, ще получите четири кори с диаметър около един метър.
     Ако не обичате или не разполагате със свинска мас, заменете я с равно количество олио.
     На колко голям "плик" ще ги сгъвате корите, преценете според размера на тавата в която ще го печете бюрека. Тавичка в която аз го пека е 25 на 32 сантиметра. Пекла съм го и кръгла с диаметър 30 сантиметра.
     Същия бюрек, можете да направите и с кайма.


     В този случай, си подгответе плънката, като запържите една глава нарязан на ситно лук, прибавите 500-600 гр смляно месо, сол, "Вегета", смлян черен пипер, чубрица и т.н. и продължите да пържите още няколко минути, докато се раздроби каймата. Нататъка е същото!

Да ви е сладко!

15 comments:

  1. Ееее НЕ! Направо ми обра точките! Това с домашните кори така и не му хванах цаката! Срам и резил, защото майка ми и баба ми бяха страшни като се развъртят:)

    ReplyDelete
  2. Лулу, не може да бъде! Такъв майстор си в кухнята, че искренно ти се възхищавам! Това е много по-лесно от невероятните торти, който правиш.
    И тази вечер ме развесели с една от публикацийте си! Тази в която разказваш за себе си. Много си духовита! Браво!!!

    Поздрави!

    Руми

    ReplyDelete
  3. О, огладнях! Знам, че няма да го постигна тоя вкусен бюрек от първия път, обаче ще се пробвам, така апетитно изглежда.

    ReplyDelete
  4. Катрин, благодаря ти много! Не си пробвала, за това си мислиш така! Много лесно се прави. Тестото се разтегля толкова лесно и бързо, че направо е песен. :)

    Поздрав!

    ReplyDelete
  5. Изглежда много апетитно и вкусно,
    а и корите са чудесно разточени - Браво!
    Поздрав и усмихнато лято, Диана

    ReplyDelete
  6. Много ти благодаря Диана! :)

    Поздрав и за теб!

    ReplyDelete
  7. Blagodaria ti Rumi za chudesnite retsepti. Pishe ti Linda ot Totleben.
    Dano se seshtash za men zashtoto Angel mi kaza che se namirash v Michigan. Az sam v Salt Lake City. Izpratih ti pokana za Facebook i ako imash vazmojnost me Add-vai. Blagodaria ti predvaritelno. Shte mi bade mnogo priatno da si pishem i vidim.

    ReplyDelete
  8. Здравей Линда! Радвам се, че се намерихме след толкова години! :) Ще бъде чудесно и да се видим!
    Благодаря за коментарите! Опитвам се да оставя след себе си това, което съм научила от бабите, от приятели,... а и от опит разбира се. Обичам да експериментирам. :)
    Поздрави и целувки!

    ReplyDelete
  9. Невероятно изглежда бюрека! Не се съмнявам във вкуса и понеже ще се пробвам с рецептете, моля за едно уточнение, относно сиренето, на всеки лист ли се слага или само на първия? Количеството му е доста, така че мисля, че е на всеки ред. ;)
    Благодаря предварително!

    ReplyDelete
  10. Благодаря ти много! Да, правилно си предположила. На всеки лист се слага от плънката. Може би не съм обяснила добре. Всяка кора се разтегля, поръсва се с малко мазнина и с плънка. Плънката се поставя в средната 1/3 от кората, защото и четирите края се загъват към средата, за да я покрият. Във втората кора (след като се сложи плънка) се поставя първата и се загъва по същия начин, завивайки първата и т.н.

    Поздрави!

    ReplyDelete
  11. Определено точенето не е моята стихия, а и дърпането на корите за мен е доста притеснително, дали ще се справя. Аз обичам да готвя, правя страхотни баници, но с... готови кори. Друго нещо обаче си е бюрека! А този изглежда толкова апетитно, че не мога да не се изпробвам да го направя. Утре сутрин ще е, вече е решено! Пък току виж се получило... Благодаря за рецептата, както и за подробното описание на всички детайли от процеса по сътворяването на това невероятно изкусително произведение.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...