Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Saturday, July 3, 2010

Френски тарт с ябълки

     Преди доста години чичо ми (Бог да го прости - беше невероятно добър човек) и стринка ми отидоха да живеят във Франция. През една от техните ваканций в България, стринка ми беше направила Ябълков тарт. Не бях опитвала такова нещо преди и въпреки, че бях дете тогава, още си спомням невероятния му вкус. Не знам какво ме накара да се сетя сега за него, но тръгнах да търся рецепта за Френски Ябълков Тарт. Намерих различни варианти на този сладкиш и от всичките си направих моя комбинация, която се оказа доста сполучлива, така че искам да я споделя с вас. Не е труден за правене, само е дълго за обясняване, така че не се плашете! :)

 Продукти за тестото:

125 гр студено краве масло
210 гр брашно (1 1/4 ч. чаша)
1/4 ч. лъжичка сол
2 с. лъжица захар
малко настъргана кора от лимон (по желание)
2 до 4 с. лъжици ледено студена вода

Продукти за плънката:

4-5 големи ябълки (за предпочитане по кисел-сорт)
1/4 до 1/2 ч. чаша захар (в зависимост от сладостта на ябълките)
1 пакетче ванилена захар
50-60 гр студено краве масло нарязано на тънки филийки
150 мл течна сметана
2 жълтъка
1/2 ч. чаша пасирано сладко от кайсий


Приготвяне на тестото:


Нарежете студеното масло на кубчета.

За приготяне на ръка:



Смесете нарязаното масло, брашното, солта и захарта в купа и мачкайте с пръсти, докато получите трохи с размера на грахово зърно. Прибавете 2 суп. лъжици от ледената вода и внимателно разбъркайте с вилица, докато водата се поеме от тестото.

За приготвяне с кухненски робот (food processor):


Сложете маслото, брашното, солта и захарта в купата на робота и натиснете бутона "Pulse" няколко пъти, докато получите трохи с размера на грахово зърно. Добавете 2 суп. лъжици от ледената вода и натиснете "Pulse" още 2-3 пъти.

Проверяване консистенцията на тестото:

Вземете от сместа в шепата си и стиснете леко, ако се задържа заедно и не се разпада - тестото е готово, ако не - тогава добавете още 1-2 лъжици ледена вода. Добавяйте ги една по една, като след всяка добавка разбърквате или натискте "Pulse" 2-3 пъти, за да се усвои водата и продължавайте да проверявате по същия начин дали се разпада. Внимавайте да не прекалите с бъркането  или да прибавите прекалено много вода, защото тестото ще стане твърдо.

Оформяне на тестото:

Изсипете тестото на работна маса и го разделете на 4 части. С дланта не едната си ръка, с движение надолу и напред, притиснете всяка от четирите части по един път, за да разпределите  мазнината равномерно. Сега съберете тестото заедно и го оформете на питка. Увийте го в пластично домакинско фолио и го оставете в хладилника да се стегне за най-малко 1 час.
Това количество тесто е достатъчно за 22-24 см диаметър тарт форма.

Приготвяне на тарта:

Обелете и нарежете ябълките на тънки полумесеци. Загрейте фурната на 190 градуса по Целзий (375 Фаренхайт).
На леко набрашнена повърхност разточете охладеното тесто на кръг, достатъчно голям да можете да покриете формата за тарт до горния и ръб. Сложете разточеното тесто в нея и изрежете излишъка, ако излиза над ръба. Подредете декоративно ябълковите полумесеци по дъното на формата, като ги застъпвате един с друг. Сложете много ябълки, защото като се пекат се свиват доста. Поръсете обилно със захар, подредете отгоре нарязаното на тънки филийки краве масло и сложете оформения тарт в загрятата фурна. Печете докато ябълките станат златисти (коло 30-40 минути). Извадете от фурната и залейте със смес от сметаната, жълтъците и ваниловата захар. Върнете обратно във фурната и печете още 10-15 минути или докато заливката добие приятен златист цвят.
Извадете от фурната и веднага намажете отгоре със затоплен и пасиран мармалад от кайсий.

Да ви е сладко!!!!!!


3 comments:

  1. Руми, толкова апетитно изглежда :)
    Този тип тесто никога не съм го правила по този начин / да се разделя на 4/ може би има някакъв смимъл.
    Благодаря за споделеното и хубаво лято!

    ReplyDelete
  2. Благодаря Дани! Прочетох някъде този съвет. Не знам дали има някакъв ефект, но резултата беше добър. Получи се много вкусен сладкиш! Не мисля, че има значение на колко точно части ще се раздели, важното в случая е да се притисне и избута в една посока, за да се разпредели мазнината в тестото.

    Поздрави от мен!

    ReplyDelete
  3. Rumi, napravih tozi tart dva pati. Prastite si oblizahme. Napravih go i treti pat kato izpolzvah malini. Stana fantastichno vkusen.
    Blagodaria ti za prekrasnata retsepta.
    Pozdravi,
    Linda

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...