Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Monday, April 23, 2012

Усукани дански кифлички (Frøsnappere)

     Не знам как да го преведа името на това нещонито знам как правилно се произнася, но знам че е изключително вкусно. Определено си заслужава да се пробва!
За пръв път попаднах на  рецептата  в Coolinarika, публикувана от моята приятелка Dzana71.




Продукти за тестото:

900 г бяло брашно (+ - 50 г)
400 мл топло прясно мляко
2 с.л. суха мая (40 г прясна)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 яйца
200 г разтопено краве масло

Продукти за намазване на тестото:

200 г меко краве масло
100 г захар на кристали
80 г настърган марципан (по желание)

И още:

1 яйце
маково семе

Начин на приготвяне:

     Разтворете маята заедно със захарта в топлото мляко и изчакайте 5-10 минутки да шупне. Прибавете към тази смес разтопеното масло и двете леко разбити яйца. Изсипете получената смес в брашното, прибавете солта и замесете гладко тесто. Сложете готовото тесто в голяма купа с капак или го покрийте с пластично фолио и го оставете на топло да се отпусне за около 15-20 минути.
     Смесете захарта с мекото масло и настъргания марципан.
     Изтърсете тестото на добре набрашнена повърхност и го разделете на две равни части. Разточете едната част на правоъгълник и я намажете с половината от маслената смес. Сгънете правоъгълника по дължина, от двете страни към средата (като писмо), така че да получите една широка лента от три слоя тесто. Намажете я с разбито яйце и поръсете с маковото семе. Нарежете я напречно на лентички с ширина около 3 см. Хванете всяка лентичка с пръсти, разтегнете я и я усучете два пъти в противопложни посоки. Подреждайте усуканите кифлички на разстояние (достатъчно, за да не се слепят след като втасат) една от друга, в покрита с хартия за печене тава.
     Постъпете по същия начин и с втората част от тестото.
Оставете готовите кифлички да втасат за около 30 минути. Загрейте фурната на 200 С (390 F) и ги изпечете до златисто (около 12-15 мин).
     Да ви е сладко!




Мои бележки: 

     
Марципан нямах, така че не сложих. Не знам дали това променя много вкусът им, но ние останахме много доволни от резултата и без него.
     В оригиналната рецепта пише, че тестото може да се приготви от вечерта (като се намали на половина количеството на маята) и да се остави да втасва бавно в хладилника. На другата сутрин кифличките се оформят и се оставят отново да втасат преди печенето.
     Също така е написано и че след като се замеси тестото, може веднага да се разточва и оформя, без да се чака да втасва преди това, поради голямото количество мая в него. Но аз въпреки това, го оставих малко да втаса преди да ги направя.
     Също така, направих и солен вариант. Маслото го смесих с натрошено сирене и отгоре ги поръсих със сусам. А сладките - поръсих и малко канела на част от тях. Всичките бяха фантастични на вкус!


А това е Ашли и ми се струва, че няма нужда да обяснявам изражението на нейното лице. :)


5 comments:

  1. Руми, прекрасни са!

    ReplyDelete
  2. Божествено изглеждат!

    ReplyDelete
  3. Руми, толкова време не си публикувала
    и се появяваш с едни чудесни кифлички!!!!
    Изглеждат страхотно!

    ReplyDelete
  4. Хубаво завръщане, Руми, радвам се, да те видя отново!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...