Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Sunday, April 29, 2012

Пица "Капрезе"

     Мммммм ... фантастична! Тъй като бях доста заета напоследък, не се бях отбивала в блога на Лара. Преди няколко дни реших да видя каква нова вкуснотийка е измайсторила моята приятелка и разхождайки се из нейния блог, попаднах на една интересна идея - пица от тесто за "Хляб без месене". Този хляб съм го правила няколко пъти и знам, че тестото е чудесно, но никога не ми е хрумвало да направя пица от него. Единствения проблем с този хляб е, че изчезва само докато го погледнем. Като го извадиш от фурната и се разнесе това ухание, и чуеш как пука коричката му всякаш ти говори, няма начин да му устоиш! На всичкото отгоре не е достатъчно голям за броя на хора, които изхранвам в къщи, така че се придържам към моята любима рецепта за хляб, от която излизат два големи самуна. :)
     Но както и да е, ... сега реших да пробвам да завъртя една пица от него. Стана точно такава каквато я обичам - тънка и хрупкава. 
     Както тя, така и аз сме направили мънички промени в съставките на тестото, но в общи линий е същото тесто. 
     Ето така я приготвих аз и със сигурност няма да е за последен път.


Неоходими продукти за тестото:

3 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. мая
1 и 1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с.л. зехтин (маслиново олио)
1 и 5/8 ч.ч. вода

Продукти за гарниране:

5-6 домата (зависи от големината им)
400 г прясна моцарела
малко зехтин
сол
пресен босилек

Допълнително:

Ще ви трябва и малко царевично брашно за поръсване на тавичката за печене.

     Ами това е!


Начин на приготвяне:

     В дълбока купа смесете брашното, солта, захарта и маята. Прибавете водата и олиото и разбъркайте, докато всичко се съедини и получите еднородна лепкава маса (която не бих казала, че много прилича на тесто). Покрийте купата с пластично фолио и оставете сместа да втсва на стайна температура за 12-18 часа. С други думи - ако си забъркате тестото вечерта, на другия ден за обяд ще имате пица.
     Когато е изтекло необходимото време, в купата ще имате една лепкава, "мехурчеста" смес.
Посипете работната си маса обилно с брашно и изсипете отгоре въпросната смес (наречена тесто). Поръсете я отгоре също така обилно с брашно, разплескайте леко и разделете на две или четири части, в зависимост от това колко на брой и колко големи пици искате да направите. Сега вече сместта започва да прилича на тесто, което е много меко и еластично.
     Вземете едната част от тестото и върху отново добре набрашнена повърност го разплескайте и разтеглете до желаните от вас размери. Поръсете го с малко царевично брашно и го притиснете леко с ръце, за да прилепне. Прехвърлете го с горната част надолу върху също така поръсена с царевично брашно пекарска хартия поставена върху обърната наопаки тава.
     Загрейте фурната на 450 F (230 С) заедно с керамична плоча за печене или ако нямате такава - използвайте голяма плитка тава.
     Намажете оформената пица с малко зехтин, подредете отгоре нарязаните на тънки кръгчета домати. Накъсайте с пръсти моцарелата и я разхвърляйте върху доматите. Поръсете накрая с нарязан пресен босилек и малко сол.
     Постъпете по същия начин и с останалата част от тестото.
     Когато фурната е постигнала необходимата температура, изплъзнете внимателно пицата заедно с хартията върху горещата плоча или тава. След около 5 минути (като се стегне тестото), издърпайте внимателно хартията. Печете до порозовяване или колкото дълго вие прецените, за да получите вид и хрупкавост по ваш вкус. Извадете я на решетка за няколко минути, след което я сервирайте, поръсена отново с малко пресен босилек.

Успех!

     А, ... забравих да уточня, че от това количество тесто се получават две големи или четири малки, индивидуални пици. Също така от това тесто, можете разбира се да направите пици с гарнировки по ваш вкус. Аз се опитвах да я направя малко по-диетична. 
     Можете също така да замените и част от бялото брашно в тестото с пълнозърнесто или ръжено, за още по-диетичен вариант. Идеи много ...


6 comments:

  1. Руми, я так рада, что тебе понравилась идея теста без замеса для пиццы! Как всегда, у тебя получилось очень красиво и аппетитно.
    Я подписалась на твой блог, чтобы ты не потерялась :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you very much, Lara! You should know. that I am one of yours biggest fans. I'm finding so many bright ideas and inspirations in your beautiful blog!
      You are truly INCREDIBLE!!!
      Thank you for signing up to my blog! :)

      Delete
  2. Руми, изглежда уникално.
    Толкова хрупкава и ароматна. Взимам си парченче, не, две. Може ли?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Илиана! Вземи си колкото пожелаеш. :) Ще направя пак, няма проблем! :)))

      Delete
  3. Любима пица, Руми! Толкова вкусна изглежда!

    ReplyDelete
  4. Ух, че апетитна пица:) Прияде ми се:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...