Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Monday, March 21, 2011

Тиквен Чийзкейк (Pumpkin Cheesecake)

     Този чийзкейк е невероятно вкусен! Приготвяме го с дъщеря ми вече няколко години последователно за Деня на Благодарността. Тук по традиция се прави Тиквен пай за този празник, но тиквения пай "ряпа да яде" в сравнение с този чийзкейк. 
   Ето я и рецептата!


Необходими продукти:
Мерителната чаена чаша е с обем 235 милилитра (american cup)

I. За подложката

1 и 1/2 ч.ч. натрошени на трохи ванилови маслени бисквитки (Nilla wafers)
1 ч.ч. едро смляни или накълцани орехи
125 г размекнато краве масло

II. За сирената смес

900 г (4 пакетчета) крем сирене "Филаделфия" (със стайна температура) нарязано на кубчета
1 и 1/2 ч.ч. светло кафява захар
6 яйца (със стайна температура)
1/2 ч.ч. готварска сметана
1/2 ч.ч. брашно
щипка сол
1/2 ч.л. канела
1 ванилийка
2 ч.ч. тиквено пюре

III. За декорация

2 ч.ч. готварска сметана*
захар на вкус (по ваш избор - бяла или кафява)
30 мл хубав бърбан
канела

Начин на приготвяне:

     Обелете тиквата, сварете на пара и я пасирайте. Смелете бисквитите в кухненски комбайн или го поставете в закопчаващ се найлонов плик и ги смачкайте с точилка. Смелете или накълцайте орехите.
     Загрейте фурната на 180 С (350 F).
     В купа поставете смлените бисквити, орехите и кравето масло. Омесете ги добре и ги притиснете на застланото с хартия за печене дъно на 28-30 см разкопчаваща се форма.
     В купата на кухненския комбайн (food processor)** с металния нож или в купата на статичен миксер снабден с бъркалката която изглежда като педал или лопатка, сложете крем сиренето и го разбийте до гладкост. Добавете захарта и разбийте отново. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като разбивате междувременно докато се усвоят напълно от сиренето. Добавете сметаната. Добавете брашното, ванилията, солта и канелата и разбивайте до получаването на гладка маса. Накрая добавете тиквеното пюре и разбийте до пълното хомогенизиране на сместа. Не се престаравайте с разбиването, за да не вкарате много въздух в тестото, кoето може да доведе до пропукване на кейка по време на печенето.
     Излейте сместа в предварително подготвената форма и печете 1 час и 15 минути или докато кейка се стегне (но не прекалено много). Не прекалявайте с печенето, за да не го изсушите. Имайте в предвид, че кейка ще се стегне още след като се охлади.
     Извадете го от фурната и веднага минете с нож около стената на формата, за да освободите ръба му. Това ще го предпази от хлътване в центъра. Оставете го да се охлади напълно преди да го нарежете.
     За декорирането, разбийте сметаната, захарта и бърбана на твърда, удобна за шприцоване пяна. Украсете всяко паченце със сметанова "целувчица" и я поръсете с малко канела.

     Да ви е сладко!


Мои бележки:
  
     *За декорирането, можете разбира се да използвате и сладкарска сметана. Тогава не добавяйте захар, а само бърбана.
     **Кухненския ви комбайн трябва да бъде има купа с минимум три литра обем, за да можете да поберете всички продукти в нея.
     Ако искате можете да поръсите всяко парченце преди сервиране с малко шоколадов сос приготвен от 1/2 ч.ч. готварска сметана, 1/4 ч.ч. прясно мляко, 200 г хубав тъмен шоколад (натрошен на малки парченца), 1 с.л. краве масло и една ванилийка.
     Загрейте сметаната и млякото в съд с дебело дъно, без да им позволявате да завират. Добавете шоколада, маслото и ванилията и бъркайте докато шоколада се разтопи и получите гладка смес. Махнете съда от котлона и оставете соса да се охлади.

     Малко обяснение: Снимките са от мини чийзкейкчета, изпечени в малки формички с подвижни дъна. Получиха се 30 бр. от тази доза.

6 comments:

  1. Руми, отново си сътворила нащо прекрасно! Изглежда страхотна и много апетитно и вкусно!
    Честита първа Пролет! С много настроение, усмивки и все така да ни изнедадваш със вкуснотийки!
    :)

    ReplyDelete
  2. Много благодаря за вниманието и милите думи! Честита Първа Пролет и на теб! :)

    ReplyDelete
  3. Me parecen además de muy bellas fotos, deliciosos! Feliz día y saludos desde españa.

    ReplyDelete
  4. Руми,обожавам чийзкейк,с тиква не съм опитвала,а имам желание.Записвам си да направя по твоята рецепта!Много вкусно изглежда твоят,а снимките ти са страхотни,поздравления!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...