Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Thursday, March 24, 2011

Бюрек с месо

     Вече бях публикувала една подобна рецепта за бюрек преди известно време, но този път промених малко количествата на продуктите и го направих със смляно месо. Освен това го оформих по различен начин, така че реших да споделя и този вариант с вас, защото резултата беше много апетитно изглеждащ и вкусен!


Необходими продукти за тестото:

750 г бяло брашно*

450-500 мл хладка вода**

1 ч.л. сол

1 ч.л. оцет

Ще ви е необходимо още:

5-6 с.л. олио за намазване на тестото

За плънката:

500-600 г смляно месо

1 глава ситно нарязан кромид лук или праз

на вкус - сол, черен пипер, чубрица, "Вегета" ...

малко олио за запържване

Начин на приготвяне:

     Замесете гладко тесто от предвидените за това продукти. Измесете го добре, за да няма "жилки", когато го разтегляте по-късно. Разделете тестото на 4 топки, сложете ги на набрашнена повърхност, покрийте ги с пластично фолио и ги оставете да починат 15-20 минути, за да се отпусне тестото.
     През това време си пригответе плънката. Запържете нарязания лук и прибавете към него смляното месо, сол, "Вегета", смлян черен пипер, чубрица и т.н.  Продължете да пържите още няколко минути, като разбърквате непрекъснато, докато месото се раздроби и не е повече червено на цвят.
     Разточете омекналите топчета тесто на кръгли питки с диаметър 20-25 сантиметра. Вземете накаква малка тавичка или дълбока чиния. Сложете една супена лъжица олио в нея и го разнесете по дъното. Сложете първата питка и я намажете отгоре с още една супена лъжица олио. Подредете и останалите три питки върху първата, една върху друга, като намазвате всяка от тях с по една лъжица олио. Покрийте съда с пластично фолио и ги оставете така минимум за 30 минути (може и повече), за да попият от мазнината и омекнат.
     Застелете масата с чиста покривка или "прежален" но чист чаршаф. Вземете първата питка омекнало тесто и го разтеглете във въздуха, върху ръцете си сгънати на умруци, колкото можете. Разстелете го върху масата. Подпъхнете ръцете си с дланите нагоре под него и започнете да разтегляте от средата към краищата, обикаляйки го от всички страни. Разтегляте докато кората стане прозрачна. Продължавайте да обикаляте, сега разтегляйки внимателно с пръстите си дебелите краища на кората, докато почти изчезнат. Ако все пак ви остане много дебел ръб - отрежете го.
     Ако обичате бюрека по-мазен, можете да поръсите разтеглената кора с малко мазнина, но не забравяйте, че във вече поготвената плънка има доста мазнина. Ако не, направо поръсете кората със запържената и овкусена плънка и я навийте на руло с помощта на покривката. Одрежете, ако ви е останала празна част от кората в краищата и. Навийте я на спирала в подмазана тава.***
     Направете същото и със всичките останали питки и ги навийте около вече готовата спирала. Изпечете бюрека (около 30-40 мин) в предварително загряна на 180 С фурна, докато добие приятен, тъмно златист цвят и хрупкав вид. Извадете го от фурната, напръскайте го съвсем лекичко с вода, покрийте го с чиста домакинска кърпа и го оставете десеттина минути да се охлади леко и поомекне.
     Сервирайте с айрян или някаква салата!

Забележки:

       *Брашното, което аз използвам е "Primo Gusto". Не знам дали на много хора ще им бъде от полза тази информация, тъй като и тук в USA може да се купи само в GFS (Gordon Food Service).
     **Количеството на водата може да варира малко в зависимот от брашното, което използвате.
   ***Тъй като готовите кори са доста големи, може да се навият на рула от двата срещуположни края към средата, така че да се получат две съединени рула от една кора. В такъв случай, оставете една лента (около педя широка) в средата на кората без да я поръсвате с плънката, за да не ви се разпилее същата, когато разделите двете рула. Срежете с нож мястото където се срещат и ги навиите на две отделни спирали (охлювчета). Така ще получите осем индивидуални малки бюречета от четирите кори, които можете да подредите на два реда, едно до друго в голяма правоъгълна тава. Така ще се изпекат и по-бързо, защото няма да са много дебели. А и на всичкото отгоре, изглеждат и много симпатчно!
     Същия бюрек, можете да направите и със сирене разбира се. А от това тесто, по същия начин и баница с каквато ви хрумне плънка - спанак, картофи, тиква, ябълки и т.н.

Да ви е сладко!


А този бюрек на долната снимка, е сгъван по начина описан в тази рецепта.


3 comments:

  1. This looks so yummie!!! I love burek :)

    Have a good day!
    Tanja

    ReplyDelete
  2. Ти нямаш милост.... както съм гладна сега... направо ми идва да му налетя!

    ReplyDelete
  3. Thank you very much Tanja! Thanks for stopping by! :)
    Greetings!

    Бенита, благодря ти скъпа! Направо ми развесели деня!!!!!! :)))))))))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...