Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Saturday, March 5, 2011

Торта "Катерина"

    
     Исках да направя нещо по-различно за рожденния ден на една малка красавица. Рецептата е от моята зълва и скъпа приятелка Жана. Невероятнобогата и вкусна торта, пълна с орехи! Декорацията е моя измишльотина, като идеята и рецептата за Biscuit Joconde (тънкия блат с който съм обвила тортата) съм взаимствала от тук, с някои изменения в количествата на продуктите. 
     Аз лично - бях доволна от резултата! Тортата изглеждаше точно така, както си я представях предварително - нежна, непретенциозна и елеганта в същото време. 
     Какво мислите вие, мили мои приятели? 
     Честно казано - приготянето и отнема доста време, но на мен това не ми пречи. Напротив! Доставя ми огромно удоволствие! 


Необходими продукти:


I. Светъл блат

5 белтъка
1/2 ч.ч. захар
100 г смлени орехи
1/2 ч.ч. брашно
150 г накълцани орехи
1/3 ч.ч. олио

II. Тъмен блат

10 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч. смлени орехи
150-200 г настърган тъмен шоколад

III. Маслен крем за слепване на блатовете

1/2 ч.ч. прясно мляко
250 г смлени орехи
250 г краве масло или безсолен маргарин
1 ч.ч. пудра захар
5 жълтъка

IV. Белтъчно-маслен крем за декорация (Swiss Meringue Butter Cream)

5 белтъка (150 г)
1 и 1/4 ч.ч. захар
450 г краве масло
30 мл ром (по желание)
щипка сол
есенция по ваш избор (ванилия, лимон, портокал ...)
оцветител по ваш избор (нес кафе, какао, сладкарска боя ...)

V. Biscuit Joconde

3/4 ч.ч. (180 г) ситно смлени обелени бадеми (бадемово брашно)
1/2 ч.ч. + 2 с.л пудра захар
1/4 ч.ч. (25 г) брашно
3 големи яйца
3 белтъка
1 и 1/2 с.л. захар на кристали
2 с.л. (30 г) краве масло (разтопено)

VI. Паста за декориране на Biscuit Joconde*

50 г размекнато краве масло
50 г пудра захар
2 белтъка
55 гр брашно (или 40 г брашно и 15 г какао на прах)
сладкарска боя по ваш избор (ако не използвате какао)

VII. За сиропиране (по ваше желание)

1 ч.ч. прясно мляко или вода
1 с.л. ром
2 с.л. захар

VII. Още за декориране:

около 100 г тъмен шоколад
2-3 с.л сметана
1 с.л олио
1-2 капки портокалова есенция (по желание)


Начин на приготвяне: 

Светъл блат:

     Рабийте белтъците със захарта на пухкав сняг. В отделна купа смесете орехите и брашното и ги прибавете постепенно, като бъркате внимателно с лъжица (лопатка), към разбитите белтъци. Накрая прибавете и олиото и разбърквайте до уеднаквяването на сместа.
     Изсипете приготвената смес в подмазана и поръсена с брашно (или постлана с хартия за печене) тавичка с размер 26 или 28 см и изпечете блата в загрята на 200 С фурна.
    Извадете изпечения блат от фурната а след това и от тавичката и го оставете да се охлажда.

Тъмен блат:

     Рабийте яйцата със захарта на пухкава пяна. В отделна купа смесете орехите, брашното, бакпулвера и настъргания шоколад и ги прибавете постепенно, като бъркате внимателно с лъжица (лопатка), към разбитите яйца.

     Изсипете приготвената смес в подмазана и поръсена с брашно (или постлана с хартия за печене) тавичка с размер 26 или 28 см и изпечете блата в загрята на 200 С фурна.
    Извадете изпечения блат от фурната а след това и от тавичката и го оставете да се охлажда.
След като се охлади, го срежете на две хоризонтално, за да получите два блата.

Маслен крем за слепване на блатовете:

     Сложете млякото на котлона да заври. Прибавете смлените орехи в него и разбъркайте. Отстранете сместа от котлона и я оставете да се охлади напълно.
     Разбийте мекото краве масло с пудрата захар до пухкавост. Започнете да добавяте един по един жълтъците при непрекъснато биене, докато маслото ги усвои и получите гладък и пухкав крем. Добавете към него охладената орехова маса и разбъркайте до хомогенизиране.

Сироп:

Затоплете млякото (водата), подсладете го със захарта и прибавете рома.

Сглобяване:

     Сглобете тортата с получения крем, като сложите светлия блат в средата. Напръсквайте всеки от блатовете по време на сглобяването с малко подсладено и ароматизирано мляко или вода.
     Оставете тортата няколко часа на стайна температура и след това я приберете на хладно, за да се стегне или още по-добре я оставете да пренощува.

Белтъчно-маслен крем за декорация (Swiss Meringue Butter Cream)*

     Нарежете студеното краве масло на кубчета с размер около 3-4 сантиметра и го оставете леко да омекне. Това ще рече, че повърхността на кубчетата трябва да е мека, но в центъра трябва да са все още твърди.     
     Смесете белтъците със захарта и солта в метална купа. Сложете на котлона тенджерка (с диаметър по-малък от на купата с белтъците) с малко вода да заври. Сложете купата с белтъците и захарта върху нея и започнете да бъркате непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа постигне температура 60 С. Ако нямате готварски термометър, не е страшно. Топвайте си пръста от време на време в сместа и щом почуствате, че започва да ви пари, значи сте постигнали необходимата температура. Тази цялата процедура трае няколко минутки, така че внимавайте, за да не ги сготвите белтъците. 
     Изсипете горещата смес в купата на стационарен миксер и започнете да разбивате. Разбивайте с миксера (с телената приставка за разбиване на яйца)  на висока скорост докато получите твърд, лъскав сняг, който не се помества когато наклоните купата.
     Сменете приставката на миксера. Поставете тази, която е за бъркане на гъсти смеси (не за тесто) и изглежда като лопатка или по-скоро педал.
     Прибавете половината от нарязаното на кубчета и леко омекнало масло. Бързо включете и изключете миксера няколко пъти, докато маслото се покрие напълно с разбитите белтъци.
Добавете останалото масло и повторете процедурата с включването и изключването още няколко пъти. 
    Включете миксера на бавни обороти и започнете да разбивате. Започвайки от най-ниските, увеличавайте оборотите на всеки 10 секунди докато стигнете до средно високи. Разбивайте докато получите гладка и пухкава маса. В един момент сместа може да ви изглежда като пресечена, но това не бива да ви притеснява. Просто продължете с разбиването и всичко ще се оправи! 
     Спрете миксера, оберете стените на купата с лопатка и добавете рома (оцветител, есенция ...)**.
     Включете отново миксера на ниски обороти и разбивайте няколко секунди. Увеличете оборотите на средно високи и разбивайте още около минута. 
Това е! Крема ви е готов! 
      Готовия крем или остатъците от него, могат да се съхраняват в добре затворени пластмасови кутийки в хладилната камера, до три месеца. Когато ви е необходим - извадете го, оставете го на стайна температура за няколко часа и го разбийте отново за кратко.

Biscuit Joconde: 

     За да направите Biscuit Joconde (тънкия блат за обвиване на тортата), ще ви трябва плитка тавичка с размери минимум 28 см на 41 см (11"х16") и силиконова подложка за печене със същите размери.
     Обърнете тавичката с дъното нагоре и го застелете със силиконовата подложка. Можете да използвате и хартия за печене, но аз лично не ви съветвам. Хатрията поема влага и се набръчква, което довежда до неравна и неравномерно изпечена долна страна на готовия блат, а тази страна ще е лицето му след това.
     Първо пригответе пастата за декориране
     За да приготвите пастата, разбийте маслото със захарта до пухкавост. Разбивайки, започнете да добавяте постепенно белтъците. Разбийте добре сместа. Добавете брашното и какаото (или сладкарската боя) и разбъркайте до уеднаквяване.
     Изсипете готовата смес в найлонова торбичка, отрежете малка дупка на едното ъгълче и шприцовайте желаните от вас декоративни форми върху силиконовата подложка. Приберете тавата с подложката в камерата на хладилника и я оставете там 15-20 минути.
     През това време направете основната смес за Biscuit Joconde.
     В чистата купа от михера, разбийте белтъците с кристалната захар до твърд лискав сняг. пресипете го в друга купа и го оставете на страна. Смесете брашното, смлените бадеми и пудрата захар във вече използваната за белтъците купа от миксера. Отново сменете приставката на миксера. Поставете тази, която е за бъркане на гъсти смеси и изглежда като педал. Включете миксера на средни обороти и започнете да добавяте едно по едно яйцата. Разбивайте добре след всяко добавено яйце. Продължете да биете, докато получите лека и гладка смес.
     Махнете купата от миксера и прибавете към сместа 1/3 от предварително разбитите белтъци.
Внимателно разбъркайте с лопатка, за да олекотите сместа. Добавете останалите 2/3 от белтъците и разбъркайте отново, но без да прекалявате. Сместа трябва да остане лека и пухкава.        
     Извадете тавата с декорацията от камерата и излейте бързо приготвената смес върху нея. Разнесете равномерно сместа с помощта на шпакла или нож, покривайки изцяло декоративните елементи.
     Изпечете в загрята на 250 С (475 F) фурна, докато пружинира при натискане на повърхността (около15 минути). Пече се много бързо, така че бъдете внимателни. Блата трябва да остане светъл.
     Охладете изпечения блат само 1-2 минути и го обърнете върху хартия за печене поръсена с пудра захар. Отлепете внимателно силиконовата подложка и го оставете да се доохлади.
Нарежете го на ленти (по дългата страна), малко по-широки от височината на тортата.

Декориране на тортата:

     Намажете охладената торта наоколо с малко от приготвения за декориране крем и я обвийте с лентите от Biscuit Joconde, които сте скроили предварително според обиколката на тортата. Затегнете я с тортен пръстен или ако нямате, използвайте лента пластично фолио. Оставете я на хладно за известно време, за да се залепят лентите от Biscuit Joconde към тортата.
     Махнете пръстена (фолиото) и полейте горния ръб на изправените Biscuit Joconde ленти с разтопения със сметаната и олиото шоколад, с помощта на найлонова торбичка с одрязано ъгълче. Поливайте така, че да позволявате на шоколада да се стича към външната страна на тортата, образувайки декоративни струйки. Оставете отново тортата на хладно, за да се стегне шоколада, а след това украсете горната и част с приготвения белтъчно-маслен крем.
     Ако желаете, можете да обвиете основата на тортата с панделка в подходящи цветове.
     Просто използвайте въображението си!

Мои бележки:

    *Най-лесно за направата на крема, е да работите със стационарен миксер.
  **В този момент аз разделих крема на три части. Едната част я оставих бяла с аромат на ванилия, другата я оцветих и овкусих с малко "Нес-Кафе" разтворено с няколко капки вода, а третата я ароматизирах с ягодова есенция и я оцветих с малко червена сладкарска боя.
Получи се фантастична комбинация от вкуса на блатовете и кремовете.

10 comments:

  1. Страхотна се е получила, поздравления!

    ReplyDelete
  2. Прекрасна торта, Руми. Записвам я.

    ReplyDelete
  3. Много елегантна торта!
    А като видях разреза още повече се възхитих.
    На вкус трябва да е била великолепна!
    Браво, Руми!
    Сигурна съм, че дамата е била изненадана повече от приятно.
    Сърдечен поздрав!

    ReplyDelete
  4. Благодаря ви от сърце момичета! :)
    Сърдечни поздрави на всички!

    ReplyDelete
  5. Великолепна е, Руми! Много оригинална и елегантна! А последните снимки са страшно изкушаващи :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete
  6. Леле страхотна е! Сигурна съм че на вкус е прекрасна на на външен вид е направо впечатляващо! Много е елегантна и аристократична!
    Поздравления за чудесната аранжировка и снимки

    ReplyDelete
  7. Много ви благодаря момичета! Трогната съм от думите и вниманието ви! :)
    Целувки!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  8. Руми, невероятна е тортата!!! Толкова красива и толкова вкусна!!!

    ReplyDelete
  9. Мина, благодаря сърдечно за милите думи! Поздрави и целувки!!!!!!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...