Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Wednesday, May 20, 2020

Хляб без месене / No kneed bread

    Тази рецепта за хляб, създадена от Jim Lahey стана много популярна преди няколко години, след като беше публикувана във вестника "New York Times". Времето за втасване е дълго, но цялата работа около правенето му отнема минутки.  Правила съм хляб по нея много пъти и винаги е бил фантастичен. Трябва само да чуете, как пука току що изпечения хляб докато се охлажда! Просто не се издържа!


Необходими продукти:

3 ч.ч. бяло брашно*
1/4 ч.л. суха мая
2 ч.л. "Кошер" (гранулирана) сол
1 и 1/2 ч.ч. вода

Ще ви трябва допълнително за оформянето на хляба още малко обикновено брашно, царевично брашно или пшенични трици. 

Начин на приготвяне:

    В голяма купа смесете брашното, маята и солта. Прибавете водата и разбъркайте добре, докато получите много меко и доста лепкаво тесто. Покрийте купата с пласично фолио и оставете тестото да втасва на стайна температура минимум 12 часа. Препоръчително е да се остави да втасва между 12 и 18 часа, та дори до 24 часа. Колкото по дълго го оставите, толкова по-вкусен и ароматен ще бъде хлябът ви.
Тестото е готово за по-нататъшна обработка, когато цялата му повърхност е покрита с мехурчета и като наклоните купата се образуват нишки от тестото, което е залепнало по стените ѝ.
Поръсете работната си повърхност с малко брашно и изсипете тестото върху нея. Поръсете малко брашно и отгоре върху тестото и го сгънете към средата 1-2 пъти. Покрийте го хлабаво с пластично фолио и го оставете да си почине 15 минути. Сега набрашнете обилно работната си повърхност, за да не залепва тестото по нея и по ръцете ви и много нежно (без да го притискате много) оформете тестото на топка, събирайки краищата му към средата.
Поръсете много обилно домакинска кърпа с пшенични трици, царевично брашно или обикновено брашно. Преместете тестото върху нея със събраните краища надолу (да лежат върху кърпата), поръсете го и отгоре с малко брашно (пшенични трици, царевично брашно), покриите го с друга чиста домакинска кърпа и го оставете да втаса отново за около 2 часа. За да е готово за печене, тестото ви трябва да е увеличило обема си с повече от два пъти.
Час и половина след като се оставили тестото да втасва, включете фурната на 450 F (около 235 С), поставете вътре чугунена тенджера с капак**, с вместимост от минимум 4 литра и изчакайте 30 минути да се сгорещи.
Внимателно, с дебела кърпа или изолиращи ръкохватки извадете горещата тенджера от фурната, махнете капака и с помощта на долната кърпа обърнете тестото в нея, така че страната на която е лежало тестото да остане отгоре. Ако тестото не падне точно в средата, разтръскайте леко тенджерата за да се намести. Много внимавайте да не се изгорите!
Сложете капака обратно на тенджерата и я върнете в горещата фурна.
Печете с капака 30 минути. След това го махнете внимателно и печете още 15-20 минути без него или до получаването на приятен загар на горната коричка.
Когато хлебчето е готово, извадете го веднага от тенжерата и го оставете да се охлади върху решетка, за да не се овлажни отдолу.
Сега само го слушайте как пука докато се охлажда! А как ухае само ....
Знам от личен опит, че изкушението да го нападнете веднага и почти неустоимо, но му дайте поне 30  мнутки да се охлади достатъчно, за да може да се реже.

Да ви е сладко!

Мои бележки:

* Аз използвам бяло брашно за хляб с високо съдържание на глътен, но оригиналната рецепта е с обикновено бяло брашно. В зависимост от брашното което използвате, може да се наложи да увеличите малко количеството му, но не добаяйте повече от 1/3 ч.ч. Тестото трябва да е лепкаво, но не течно.
**Вместо чугунена тенджера, можете да използвате керамичен съд или тенджера от Иенско стъкло, но задължително да имат капак.
    Можете също така да ексериментирате със заменяне на част от бялото брашно с типово или някакво друго, или да добавите накакви семена. Всичко е въпрос на вкус и въображение.
    Можете също така да го поставите върху хартия за печене при последното втасване и да го поставите да се пече заедно с хартията в тенджерата, ако така ще ви е по-лесно. Ако решите да го направите това, преди да поставите тестото в тенджерата, направете отгоре
2-3 разреза с остър нож, за да може хлебчето да се разпукне красиво по време на печенето.
Аз обикновено забърквам тестото вечер преди да си легна и на другия ден, когато се прибера от работа към 2-3 след обяд, то е готово за оформяне и печене. Така имаме пресно изпечен, хрупкав хляб за вечеря.
Да ви предупредя само - изяжда се наведнъж! :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...