Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Thursday, May 21, 2020

Хляб с Халапеньо и Чедър / Dutch-Oven Jalapeño Cheddar Bread

Този хляб е страхотна вкусотия! Непрменно го пробвайте! Гарантирам ви, че няма да съжалявате и след като го пробвате веднъж, ще присъства често на трапезата ви. На всичкото отгоре, отнема нула време да се приготви.

Необходими продукти:

3 и 1/2 ч.ч. бяло брашно за хляб
2 и 1/2 ч.ч. настърган Чедър
2 чушлета Халапеньо изчистени от семената и нарязани на дребно
1 чушле Халапеньо нарязано на кръгчета
1 с.л. сол
1 с.л суха мая
2 ч.ч. топла вода
1 с.л. зехтин


Начин на приготвяне:

     В голяма купа смесете брашното, маята и солта. Прибавете 2 ч.ч. Чедър и харязаните на дребно Халапеньо и разбъркате добре. Прибавете водата и бъркайте със силиконова бъркалка, докато получите еднородно лепкаво тесто. Прегънете полученото тесто няколко пъти, като въртите купата и загребвате с бъркалката откъм стените ѝ и придърпвате към средата. Покрийте купата с пласично фолио и домакинска кърпа, и оставете тестото да втасва на топло за един час или докато удвои обема си.
    След като е удвоило обема си, с бъркалката го сгънете още няколко пъти от каищата към средата оформяйки го на топка. Покрийте го отново и го оставете да втаса за 30 минути.
    Около 15 минути след това включете фурната на 450 F (около 235 С) и поставете вътре чугунена тенджера с капак* (с вместимост от минимум 4 литра), за да се сгорещи докато тестото ви втаса и го оформите за последно.
    Поръсете леко работната си повърхност с брашно и внимателно изсипете върхо нея втасалото тесто. Сгънете те го от краищата към средата отново без да го натискате много, като се стремите да оформите хубава топка. Поставете оформеното тесто със събраните краища надолу върху лист хартия за печене. С четка, намажете хлебчето със зехтина и поръсете с останалата 1/2 чаша Чедър. С остър нож, направете два разреза на кръст отгоре и украсете с харязаното на кръгчета Халапеньо. Оставете хлебчето да втаса още 15 минути докато се сгорещи добре тенджерата.
    Внимателно, с дебела кърпа или изолиращи ръкохватки извадете горещата тенджера от фурната, махнете капака и с помощта на хартията държейки четирите и ъгъла, поставете подготвения хляб в нея. Сложете капака обратно на тенджерата и я върнете в горещата фурна.
Печете с капака 30 минути. След това го махнете внимателно и печете още 15-20 минути без него или до получаването на приятен златисто-кафяв загар на горната страна на хлебчето.
Когато то е готово, извадете го внимателно от тенжерата, отстранете хартията и го оставете да се охлади върху решетка.
Уханието му е невероятно и знам, че изкушението да го нападнете веднага е неустоимо, но му дайте поне 30-40  мнутки да се охлади достатъчно, за да може да се реже без да се смачка.

Да ви е сладко!

Мои бележки:

   *Вместо чугунена тенджера, можете да използвате керамичен съд или тенджера от Иенско стъкло, но задължително да имат капак.
Ако нямате такива тенджери или искате да направите по голяма доза, можете да го оформите на хлебчета и да го изпечете върху нагорещена керамична плоча във фурната. Изпоробвано и работи. :) Вижте снимките по-долу. 
    Хляба като цяло не става много лют (има съвсем леко загатната лютивина), но ако въобще не понасяте люто, спокойно можете да замените чушлетата Халапеньо с нарязана зелена пиперка.
    Можете също така да ексериментирате с разлчни сирена или смес от такива.
Аз съм добавяла допълнително и нарязани обезкостени маслини в тестото. Резултата беше фантаститен!


Рецептата е взаимствана от Tasty.

1 comment:

  1. It's looks so delicious and yummy. This is so amazing article. They are sounds really great. Thanks for sharing your information.

    Golden Triangle Tour Package enjoy your day :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...