Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, April 5, 2011

Великденски Козунак (Sweet Braided Easter Bread)

     Наближава Великден и темата разбира се е ... козунак! Искам да споделя с вас една рецепта, която изпробвах преди наколко дни и останах изключително доволна.     
      Много съм щастлива, че я открих във "вкусния" кулинарен блог "Sweet & Salty" на моята добра приятелка Надя. Това козуначено тесто е страхотно! Точно по мой вкус! Изказвам и сърдечни благодарности, за идеята за добавяне на изкуствен подсладител към тестото. Най-накрая успях да направя сладък козунак
     Добавила съм само няколко неща от себе си към оригиналната рецепта и съм го оформила различно. По принцип, формата няма никакво значение. Важен е вкусът! А за него - нямам думи! 


Необходими продукти за тестото:
(посочените продукти са достатъчни за един голям козунак или два малки)

550 г бяло брашно (+/- 50 г в зависимост от брашното)
2 големи или 3 малки яйца + 1 белтък  
150 мл топло прясно мляко
1 с.л. суха мая (20 г пресна мая)
2 таблетки Витамин С стрити на прах (или 2 с.л. лимонов сок)*
100 грама захар (150 г ако не използвате подсладител)
5-6 грама подсладител (2 с.л. нагърбени)
50-60 грама меко краве масло (или смес от краве масло и свинска мас)
50 мл олио
1/2 ч.л. сол
1 ванилийка
настъргана лимонова кора

Добавки / Плънка:**

стафиди (предварително накиснати в малко ром или коняк)
локум нарязан на дребни парченца
канела

Ще ви трябват още:  

около 50 мл олио (намазване на ръцете и работната повърхност при доомесването и оформянето на козунака)
1 жълтък + 1-2 с.л. прясно мляко + 1 с.л. олио (за намазване на козунака преди печене)
едра кристална захар за поръсване
филирани бадеми (по желание)

Начин на приготване:

     Разтворете маята заедно с една лъжица захар в топлото мляко и я изчакайте да шупне.
     Сложете стафидите в някакъв подходящ съд и ги залейте с избрания от вас алкохол.
     Пресейте брашното.
     В купата на миксера или друга дълбока купа поставете 500 г от пресятото брашното. Прибавете към него шупналата мая, двете яйца и белтъка от третото леко разбити със захарта, подсладителя, ванилийката, настърганата лимонова кора, стрития на прах Витамин С (или лимоновия сок), олиото и солта. Омесете всичко добре (за предпочитане с миксера, снабден с бъркалка за тесто). Месете 5-10 минути, докато получите гладко и меко тесто. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво, така че ако е необходимо, добавете още малко брашно. Сега добавете мекото масло (или масло и свинска мас) и месете докато то се усвои напълно от тестото. Изсипете готовото тесто на работната си маса, оформете го на топка и го поставете в омазнена купа. Покрийте купата с пластично фолио или съответен капак и оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си.
    Извадете втасалото тесто от купата и го омесете отново. Месете го 10-15 минути, докато тестото стане гладко и еластично. По време на месенето, намазвайте масата и ръцете си с олио. 
     Върнете обратно тестото в купата, покрийте го отново и го оставете да си почине (и вие също) и отпусне около 30 минути. 
     Сега омазнете отново масата и ръцете си и прехвърлете тестото върху нея. Започнете да месите отново тестото, като потопявате често ръцете си в петдесетте милилитра олио предвидени затова. Месете и топете ръцете си в мазнината, докато тя се усвой изцяло от тестото. Сега можете да добавете отцедените стафиди и нарязания локум и да го доомесите докато се разпределят равномерно из него. Другият вариант е да ги добавите после, по време на оформянето на козунака. Както и да решите, след като го омесите добре, отново го поставете в купата, покрийте го и оствете на топло да втасва, докато удвои обема си. След това втасване, тестото е готово за оформяне на козунаците. 
     С мазни ръце, извадете тестото на омазнена работна повърхност. Разделете го на три или шест еднакви части, в зависимост от това, колко козунака ще правите. Ако сте сложили вече стафидите и локума, просто направете фитили от тях, усучете ги малко, поръсете ги леко с канела  и ги сплетете на плитки. 
     Ако не сте прибавили стафидите и локума при предишното намесване (както направих аз), разплескайте всяка част на правоъгълник, поръсете я с канела и със част от стафидите и локума. Навийте всеки правоъгълник на стегнато руло, което усучете и разтеглете на фитил. 
Нататък е същото. Сплетете фитилите на плитки. Слепете добре краищата на плитките и ги подпъхнете отдолу, за да не се разплетат по време на втасването и печенето. Поставете оформения козунак (козунаци) в подходящ за печене съд, който предварително сте подмазали или покрили с оризова хартия.
     Намажете козунаците отгоре с мазнина (за да не хващат коричка по време на втасването), покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете на топло да втасват. Бъдете търпеливи! Козуначеното тесто е по-тежко и втасва по-бавно от хлебното. Изчакайте козунаците да увеличат обема си поне два и половина пъти. Все пак не прекалявайте. Не ги оставяйте да превтасат, защото ще бъдат сухи и ронливи след изпичането им. Имайте в предвид, че те ще продължат да се наддигат, когато ги сложите в горещата фурна.  Ако пък не са втасали добре, ще останат тестиви отвътре, независимо от това колко време ще ги печете. Така че, когато видите че са удвоили обема си, включете фурната да загрее на 380 F (195 С). Намажете козунака с разбития с малко прясно мляко и олио жълтък и го посипете обилно с едра кристална захар. Поставете козунака в загрятата фурна и печете 10-15 минути при тази температура. След това намалете температурата на 360 F (180 С) (320 F или 160 С с вентилатор) и печете още 35-45 минути. В зависимот от това дали сте направили един или два козунака, времето ще варира. Към средата на печенето, покрийте козунака с алуминиево фолио, за да не потъмнее прекалено много отгоре. (Прочетох като съвет в един форум, че е добре да се сложи купичка с вода на дъното на фурната по време на печенето, за да не изсъхва козунака. Не съм пробвала до сега, но ще го направя следващия път.)
     Извадете изпечения козунак от фурната поставете ги на решетка, покрийте го с кърпа и го оставете да се охлади напълно. Не го режете горещ, защото ще се втести!

Мои бележки:

     * Прочетох някъде, че Витаминът С и лимоновия сок, укрепват и подобряват структурата на тестото, така че сложих Витамин С. Не знам дали това даде някакво отражение на козунака, но той стана разкошен. Във всеки случай съм сигурна, че няма да навреди на никого, присъствието му в тестото. :)
   ** Плънката разбира се, може да бъде различна. Друг вариант е да сложите сухо какао, захар и стафиди. Можете да сложите също така, попарени с подсладено прясно мляко ситно смлени орехи, към които да добавите канела или ванилия. Вариантите са безбройни. Въпрос на лично предпочитание. Аз обичам локум и канела в козунака. 
     От това тесто, без да прибавяте стафидите, локума и канелата, можете да направите каквито си решите козуначени изделия - кифлички, руло с мармалад и т.н.
     И още един вариант за последното втасване и печенето на козунака:
     Поставете оформените козунаци в загрята на 50 С (120 F) фурна. Оставете ги да стоят на тази температура докато удвоят обема си. Извадете ги, намажете ги с жълтъка, поръсете ги със захарта и ги върнете обратно във фурната, като сега увеличите температурата на 150 С (300 F).  След 15 минути увелечете температурата на 180 С (360 F) и продължете да печете още 35-45 минути, до пълното изпичане на козунаците. 

     Да ви е сладко! 


8 comments:

  1. Страхотен!!! Чак ми се прииска :) да си топна една филийка в капучиното сега!!!

    ReplyDelete
  2. Благодаря ти, мила! Аз обичам да си топя в прясно мляко :)

    ReplyDelete
  3. А аз си го обичам и без нищо , само да има!

    Руми козунака ти е прекрасен! :)))

    От тлкова години извън родината най-сетне се доближихме до вкуса на НАШЕНСКИТЕ козунаци! :))

    ReplyDelete
  4. Благодаря ти от сърце Наде! Да, така е! Много неща ни липсват от родното място - козунаци, боза т.н. :( Да не ти говоря за бялата халва ... ммммм как я обичам! Ама нямаааа! :(((

    ReplyDelete
  5. Руми здравей, от известно следя публикациите ти и много ми харесват. А твоето предложение за козунак ми допадна много. Задължително ще го приготвя за великден и ще се похваля :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Руми,козуначената вълна те е грабнала сериозно и твориш от хубав по-хубав козунак!А този-с толкова локум е точно по мой вкус-страхотен е!

    ReplyDelete
  7. Божествено изглежда! Поздравления!:)

    ReplyDelete
  8. Zdravei Rumi, Eto che Velikdenskite praznitsi sa pochti na praga ni. Dnes postavih linka kam tvoiata retsepta vav FB na moite priateli, koito iskat da se nauchat da praviat kozunatsi tochno tolkova vkusni kolkoto sa i tvoite. Shte napravia snimki na kozunachenoto party koeto organizirame tuk v Salt Lake City i shte ti gi izpratia. Veseli praznitsi i do skoro.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...