Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Saturday, September 4, 2010

Paris Brest

     
     Е, това е една голяма вкусотия! Който не го е пробвал този десерт е пропуснал много, но никога не е късно да поправи грешката си. Горещо ви го препоръчвам!

Ето ви моят вариант на този чудесен сладкиш!

Необходими продукти за пареното тесто:

200 мл вода
100 мл олио
150 гр брашно
1 с.л. захар
щипка сол
4 яйца

Първи крем:

500 мл прясно мляко
5 жълтъка
100 гр захар
2-3 ванилийки
4 с.л. брашно
125 гр краве масло (размекнато)

Втори крем:

250 мл течна сметана (студена)
1 пакетче сметана на прах (може и без нея)
3-4 с.л. кафява захар

Крокант:

200 гр леко запечени филирани бадеми
100 гр захар

За намазване и поръсване преди печенето:

1 яйце
2-3 с.л. вода
малко филирани бадеми

Ще ви трябва и малко пудра захар за поръсване на готовия сладкиш.


Начин на приготвяне:

     За да приготвите пареното тесто, сложете водата, олиото, захарта и солта на котлона в подходяща тенджерка и изчакайте сместа да заври. Изсипете брашното наведнъж, намалете котлона и бъркайте с държена лъжица, докато тестото не започне да се отделя от стените на тенджерката и да се оформя на топка. Отместете го от котлона и го оставете да се охлади за около 5 минутки. Започнете да добавяте едно по едно яйцата към тестото, като бъркате постоянно (можете да бъркате с лъжица или с миксер, с вилките за тесто), до пълното им усвояване. Бъркайте, докато получите гладка хомогенна смес.
    Изсипете сместа в сладкарски шприц с голям звездовиден накрайник и в тава покрита с хартия за печене, оформете кръг с диаметър 25-30 см. От вътрешната му страна, плътно до него, шприцовайте още един и отгоре в средата върху двата, шприцовайте трети. Намажете оформения венец с разбитото с малко вода яйце и го поръсете с малко филирани бадеми. Изпечете го в загрята на 180-200 градуса по Целзий фурна за 15-20 минути или докато се зачерви приятно. Не бързайте да го изваждате от фурната веднага. Изключете я и го оставете да постои още десеттина минути вътре, за да не спадне от рязката промяна на температурата. Оставете го да се охлади напълно и го срежете хоризонтално на две.
     За първия крем, разбийте жълтъците със захарта. Прибавете брашното и около 200 мл от прясното мляко. Останалото мляко загрейте до завиране и прибавете към него при непрекъснато бъркане жълтъчната смес. Варете на умерен котлон 5-6 минути, докато крема се сгъсти. Махнете го от котлона, прибавете ванилийките, покрийте с пластично фолио повърността му, за да не хване коричка и го оставете да се охлади напълно.
     Докато чакате крема да се охлади, пригответе кроканта. Карамелизирайте на котлона захарта и прибавете в нея бадемите. Разбъркайте и разлейте горещата смес на тънък слой в тава, покрита с хартия за печене и изчакайте да се охлади и втвърди. Натрошете втвърдения карамел на дребни парченца.
     Разбийте кравето масло с миксера до пухкавост и го прибавете във вече студения ванилов крем. Разбийте получената смес, докато се изглади и стане въздушна. Прибавете вече приготвения крокант и разбъркайте внимателно.  
     Разбийте течната сметана с кафявата захар и сметаната на прах до гъстота подходяща за шприцоване и я изсипете в шприца.
    Поставете долната част от срязания венец в поднос за сервиране и разпределете равномерно по него ваниловия крем. Върху него шприцовайте обилно всичката сметана и отгоре похлупете без да натискате с горната половина на венеца. Поръсете  готовия сладкиш с малко пудра захар и го оставете в хладилника за поне 3-4 часа (може и за цяла нощ), преди го да нарежете и сервирате. 

Мои бележки:

     За да можете правилно да шприцовате кръга от парено тесто, ви препоръчвам да си нарисувате кръг с необходимия диаметър върху хартията за печене.
     За улеснение, можете да замените домашния крем Ванилия (първия крем) с едно пакетче крем Ванилия на Д-р. Едкер приготвен според упътванията на опаковката и след това (след като се охлади, разбира се), да му добавите кравето масло и кроканта, както съм описала по-горе. Сладкиша на снимките е с крем, приготвен точно по този начин и не беше с нищо по-лош от този с домашния крем. Просто спестява време! 
Точно поради липсата на време, даже не се занимавах да разбивам отделно кравето масло, а го прибавих в горещия крем и бърках докато се разтопи и хомогенизира. След като крема се охлади го разбих с миксера, за да стане пухкав и му прибавих кроканта. 
Както и да го направите - няма да съжалявате!
     Също така вместо един голям сладкиш, можете да направите малки, индивидуални сладкишчета, оформяйки със шприца малки кръгове от тестото върху хартия за печене. Изпичате ги и по-нататъка е същото.

Да ви е сладко!



13 comments:

  1. Да ,през деня е по-сладко.

    ReplyDelete
  2. Ohhhhh wow! GREAT photos.
    Did you save a piece for me?

    Gorgeous shots!

    ReplyDelete
  3. Руми,толкова е апетитен :))
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Благодаря момичета! Вярвайте ми - божествен е!:)

    ReplyDelete
  5. Strahotno zvuchi i tazi poredna retsepta. Tezi kremcheta moje da se napraviat i za ekleri. Rumi, ne moje li masloto bez da se razbiva otdelno da se postavi v toplia krem? Kakav shte e efekta?
    Razbiram che ako se razbie otelno na puhkav krem shte pridade obem na krainiat produkt - krema.
    Samo pitam kato tehnicheski vapros. Inache retseptata e velikolepna.

    ReplyDelete
  6. now, that looks fantastic!! i have to try this recipe!!
    and your pictures (as always) are great!

    have a great weekend!

    ReplyDelete
  7. Thank you girls! You are so sweet!
    Linda, read the whole recipe! :)
    I have my notes at the end, where I'm explaining exactly what you are asking me. :)
    Kisses for all of you!

    ReplyDelete
  8. О, наистина обещава да е божествено вкусен! Но предполагам цялата история с кръга е, за да изглежда като цял сладкиш, нали? Иначе и на отделни еклери може да се направи. Рязането после не е ли проблем?
    Поздрави.
    Ивейн

    ReplyDelete
  9. Не е проблем рязането,ако е с остър нож. Може да се направи и на еклерчета, но това е оригиналния вид на сладкиша.
    Поздрави! :)

    ReplyDelete
  10. Looks soo delicious!! Pictures are beautiful! Bravo!

    ReplyDelete
  11. What a lovely dessert. All the food and recipes you feature here are wonderful. I'll be back often. I hope you are having a wonderful day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  12. Thank you very much, girls! All the best! :)

    ReplyDelete
  13. Руми, рецептите в блога ти наистина са чудесни! Скоро имам повод и мислех да правя еклерова торта, но този сладкиш ме заплени! Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...