Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, March 29, 2011

Рози от фондан с тайлоза (Tylose gum paste)

     Тази публикация не за тортата, а за розите с която е украсена. 
     Много съм горда от себе си, защото тези рози са първото нещо, което правя от фондан! Видях ги при Дими, в нейния невероятен блог "Тайната на нашата вечеря" и веднага се влюбих в тях. Тя е невероятен майстор на торти ... и не само. Шапка долу!
     С направата на фондана с тайлоза, що годе се справих ... от втория път. Първата партида отпътува в кофата за боклук. Стана като каучук. :(  Вторият, с който ги моделирах розите, може би беше малко по-мек от колкото трябва, но "пареният от каша, после и киселото мляко духа". Не посмях да добавя повече пудра захар, за да не се втвърди прекалено отново. Но това е поправимо. Винаги може да се добави още, проблема е че не може да се махне. Фондана с тайлоза не може да се разрежда. Все едно да се опитвате да разредите дъвка с вода. Няма начин!
     След това, както се и очаква от начинаещ в тази област, сложих много розова боя във фондана и вместо бледо и нежно розово, получих цвят като на "баба ми гащите". Беше ужасно! Направо изваждаше очи. Добре че имах и червена боя, та можах да оправя положението. 
     Нямам никакви инструменти за работа с фондан, така че всичко оформях с ръце и с една малка, импровизирана точилка (пластмасова тръбичка). Нямам и тази специална формичка, за изрязване и създаване на релеф на зелените листенца за чашката на розата, Направих ги от малки фитилчета фондан, които сплесках с ръка и слепих заедно в основата и.
     Ей, аз съм доволна от това което се получи с подръчни средства! Още повече като се има в предвид, че досега не съм пипвала фондан. А аз - "Големият майстор" реших, че трябва и него да си го направя сама. Но моля ви, не ги сравнявайте с розите на Дими, защото ще ми се смеете!
     Тортата беше по повод на годишнина от сватбата ни. Малинова, с много, много крем ... и любов!
     Ето ги и моите рози! :)




Ето я и рецептата, по която аз правих този вид фондан, ако някой се интересува.


Фондан с Tайлоза ( Tylose gum paste)
(Между другото - изключително вкусен фондан!)

1 белтък от голямо яйце (35 мл)
1 ч.ч пресята пудра захар (250 мл или 140 г)
2 ч.л. нагърбени Тайлоза (11 г)
още около 1/2 до 1 ч.ч пудра захар за добавяне до получаване на необходимата консистенция
малко растителна мазнина (vegetable shortening) за намазване на ръцете

     Разбийте леко белтъка, колкото да се втечни и добавете към него 1 ч.ч. пудра захар. Разбивайте докато получите пухкава и лъскава смес с меки връхчета (когато обърнете бъркалката на миксера, връхчетата на крема трябва да клюмват надолу). Гъстотата трябва да е горе-долу като на "Royal icing". Добавете тайлозата и разбийте отново. Сместа видимо ще се сгъсти веднага. Добавяйте постепенно още пудра захар, докато получите мека пластична маса.
     Намажете си ръцете с растителната мазнина и я съберете на топка. Омесете я добре с ръце. Ако е необходимо добавете още захар по време на месенето, така че крайната консистенция да не е лепкава, но да не е и твърда. Помнете, че не можете да я разредите!
     Увийте я в пластично фолио или я сложете в закопчаващ се найлонов плик, затворете в пластмасова кутия и я приберете в хладилника.
     Добре е да я оставите да отлежи 24 часа преди да я използвате, но може да се ползва и веднага.
     Този фондан съхне много бързо, така че изваждайте малки порций от него за да работите. Ако леко започне да засъхва - омесете го отново.
     Разточвайте го върху поръсена с нишесте или омазнена с растителна мазнина повърхност, за да избегнете залепване.
     Готовия фондан може да се съхранява 5-6 месеца в хладилника, добре изолиран от въздух.
     Когато ви трябва, просто го извадете от хладилника, вземете си колкото ви е необходимо и го омесете за да се отпусне.
  
     Мои бележки:

     Аз направих фондана с два белтъка и сложих в тях само 2 ч.л. тайлоза, защото се опасявах да не стане много гумен отново. Не знам дали ще е по-добре или по зле, ако се сложат по 2 нагърбени чаени лъжички на белтък, както е във рецептата.
     Можете да оцветите и ароматизирате фондана по ваше желание. Аз му сложих едно прахче ванилия още в началото (заедно с пудрата захар), а после го разделих и оцветих с гелообразна сладкарска боя.
     Не ви съветвам да го разточвате върху нишесте. Както казах по-горе, този фондан съхне и без това много бързо, а нишестето може само да влоши положението в това направление. Поне такова е мнението на хора с повече опит, което прочетох из няколко форума за сладкарство.
     Освен това този фондан е доста чуствителен на влага. Не позволявайте на изработените вече фигурки да допират каквито и да било мокри кремове, защото ще се разтопят.

А ето и как изглежда тортата отвътре!



Saturday, March 26, 2011

Геноеска Фокача (Focaccia Genovese)


      Невероятна!!!



Необходими продукти:
(посочените продукти за тава с размери 32 х 40 см)

1. За закваската

200 мл топла вода
175 г бяло брашно
1 с.л. (7 г) суха мая

2. За тестото

всичката закваска
200 мл топла вода
50 мл бяло вино
50 мл маслиново олио
1 ч.л. сол
450 гр брашно

3. За отгоре

около 50 мл маслиново олио
малко едра морска сол

Начин на приготвяне:

     Смесете продуктите за закваската в дълбока купа и ги объркайте хубаво. Покрийте купата с кърпа и я оставете на топло място за около 30 минути. Сместа трябва да удвои обема си и да стане цялата на мехурчета.
     В шупналата закваска прибавете всичките продукти предвидени за тестото и объркайте много хубаво (с лъжица или с миксер), докато всичкото брашно се усвои от течността и тестото се изглади. Покрийте купата с пластично фолио или я затворете с капак (ако имате такъв) и оставете тестото да втасва, докато се увеличи двойно обема си.
     Подмажете си тавата за печене с маслиново олио или я застелете с пергамент и леко го поръсете с брашно.
     Сега, ако искате да го разделите на две (както направих аз), изсипете втасалото тесто върху добре набрашнена повърхност, разрежете го и внимателно го прехвърлете в подготвената тава. Разплескайте го с ръце и направете тук-там вдлъбнатинки по повърхността му с върховете на пръстите си. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете отново на топло да втаса, за около 15-20 минути.
     Ако искате да направите една голяма фокача, направо изсипете тестото в подготвената тава и с мазни или мокри ръце го разплескайте и оформете. Нататъка е същото.
     През това време загрейте фурната на 220 С (425 F).
     Притиснете още веднъж с пръстите си направените вече вдлъбнатини в тестото. Полейте го обилно с маслиновото олио, така че вдлъбнатинките да се напълнят, поръсете го с морската сол и сложете тавата в загрятата фурна.
     С пръскалка, бързо напръскайте стените на фурната със судена вода, за да се образува пара и я затворете веднага. Веднага намалете температурата на 205 С (400 F). През първите 10 минути от печенето, повторете прцедурата с пръскането още 2-3 пъти. Печете 20-30 минути или докато горната коричка стане златисто кафява.
     Извадете веднага изпечената фокача (фокачи) от тавата и я сложете върху метална решетка, за да не се овлажни отдолу.
     Сервирайте още гореща с купичка маслиново олио, подправено с риган, смлян черен пипер, розмарин и сол, сирена и сухи колбаси.
     Вкусна и е и на другия ден, предложена вместо обикновен хляб.

Мои бележки:

За да ускорите процеса на втасване на закваската и тестото, можете да напълните мивката със гореща вода и да поставите купата със закваската, а по-късно с тестото в нея. Така ще съкратите необходимото време на половина.

Заповядайте, вземете си докато още е гореща! :)



Friday, March 25, 2011

Сладко руло с тесто от чай

     
     Много, много вкусно!



Оригиналът на рецептата е на Minja.

Необходими продукти:

1 кг бяло брашно
500 мл чай от лайка (или някакъв друг по ваш избор)
300 мл олио
120-150 г захар
2 с.л. суха мая (или 40 г прясна)
1 ванилийка
1/2 ч.л. сол
настъргана лимонова кора

За плънката:

800 г смлени орехи (лешници, мак ...)
200 г захар
600-700 мл вряло мляко или вода

Начин на приготвяне:

     Сварете чая и го оставете да се охлади.
     Разтворете маята с една лъжичка захар  в малко (около 50 мл) топла вода и изчакайте да шупне.
     Сложете брашното в купа и добавете към него шупналата мая, захарта, солта, олиото, ванилийката, лимоновата кора и хладкия чай. Замесете меко тесто. Не се притеснявайте, след като втаса тестото, ще стане еластично и много приятно за работа. Ще може да се разтяга дори с ръце. Ако все пак ви се струва, че е прекалено лепкаво - добавете още малко брашно, но не прекалявайте. Тестото трябва да е много меко!
      Покрийте готовото тесто с пластично фолио и го оставете на топло, докато удвои обема си.
      Докато тестото втасва - пригответе плънката.
Смесете орехите със захарта в подходящ съд и ги залейте с врялото мляко или вода. Не изливайте цялото количество течност наведнъж в орехите, за да не стане сместа много рядка. Сместа трябва да е с консистенция на мармалад, за да не изтича от рулата по време на навиването и печенето.
      Разделете втасалото тесто на черири еднакви дяла. От всеки дял разточете правоъгълник с размери по ваше усмотрение, така че да можете да вместите готовите рула в тавата, в която ще ги печете. Намажете разточеното тесто с приготвената плънка, навийте го руло и го сложете в подмазана или застлана с пергамент тава. Постъпете по същия начин с останалите дялове от тестото. Подредете всичките рула едно до друго в тавата и ги изпечете в загрята на 200 С фурна, до поруменяване.
     Извадете изпечените рула от фурната, покрите ги с чиста кърпа и ги оставете да се охладят и омекнат. Поръсете ги с пудра захар.
     Сервирайте ги нарязани на филийки с мляко, кафе, чай или каквото вие предпочитате.

Мои бележки:

     Рулото вместо с орехи, можете да напълните и с гъст мармалад или с настъргани ябълки, стафиди, канела и захар на вкус. Самото тесто е много вкусно! А какво ще намотаете вътре в него - решавате само вие!

Thursday, March 24, 2011

Бюрек с месо

     Вече бях публикувала една подобна рецепта за бюрек преди известно време, но този път промених малко количествата на продуктите и го направих със смляно месо. Освен това го оформих по различен начин, така че реших да споделя и този вариант с вас, защото резултата беше много апетитно изглеждащ и вкусен!


Необходими продукти за тестото:

750 г бяло брашно*

450-500 мл хладка вода**

1 ч.л. сол

1 ч.л. оцет

Ще ви е необходимо още:

5-6 с.л. олио за намазване на тестото

За плънката:

500-600 г смляно месо

1 глава ситно нарязан кромид лук или праз

на вкус - сол, черен пипер, чубрица, "Вегета" ...

малко олио за запържване

Начин на приготвяне:

     Замесете гладко тесто от предвидените за това продукти. Измесете го добре, за да няма "жилки", когато го разтегляте по-късно. Разделете тестото на 4 топки, сложете ги на набрашнена повърхност, покрийте ги с пластично фолио и ги оставете да починат 15-20 минути, за да се отпусне тестото.
     През това време си пригответе плънката. Запържете нарязания лук и прибавете към него смляното месо, сол, "Вегета", смлян черен пипер, чубрица и т.н.  Продължете да пържите още няколко минути, като разбърквате непрекъснато, докато месото се раздроби и не е повече червено на цвят.
     Разточете омекналите топчета тесто на кръгли питки с диаметър 20-25 сантиметра. Вземете накаква малка тавичка или дълбока чиния. Сложете една супена лъжица олио в нея и го разнесете по дъното. Сложете първата питка и я намажете отгоре с още една супена лъжица олио. Подредете и останалите три питки върху първата, една върху друга, като намазвате всяка от тях с по една лъжица олио. Покрийте съда с пластично фолио и ги оставете така минимум за 30 минути (може и повече), за да попият от мазнината и омекнат.
     Застелете масата с чиста покривка или "прежален" но чист чаршаф. Вземете първата питка омекнало тесто и го разтеглете във въздуха, върху ръцете си сгънати на умруци, колкото можете. Разстелете го върху масата. Подпъхнете ръцете си с дланите нагоре под него и започнете да разтегляте от средата към краищата, обикаляйки го от всички страни. Разтегляте докато кората стане прозрачна. Продължавайте да обикаляте, сега разтегляйки внимателно с пръстите си дебелите краища на кората, докато почти изчезнат. Ако все пак ви остане много дебел ръб - отрежете го.
     Ако обичате бюрека по-мазен, можете да поръсите разтеглената кора с малко мазнина, но не забравяйте, че във вече поготвената плънка има доста мазнина. Ако не, направо поръсете кората със запържената и овкусена плънка и я навийте на руло с помощта на покривката. Одрежете, ако ви е останала празна част от кората в краищата и. Навийте я на спирала в подмазана тава.***
     Направете същото и със всичките останали питки и ги навийте около вече готовата спирала. Изпечете бюрека (около 30-40 мин) в предварително загряна на 180 С фурна, докато добие приятен, тъмно златист цвят и хрупкав вид. Извадете го от фурната, напръскайте го съвсем лекичко с вода, покрийте го с чиста домакинска кърпа и го оставете десеттина минути да се охлади леко и поомекне.
     Сервирайте с айрян или някаква салата!

Забележки:

       *Брашното, което аз използвам е "Primo Gusto". Не знам дали на много хора ще им бъде от полза тази информация, тъй като и тук в USA може да се купи само в GFS (Gordon Food Service).
     **Количеството на водата може да варира малко в зависимот от брашното, което използвате.
   ***Тъй като готовите кори са доста големи, може да се навият на рула от двата срещуположни края към средата, така че да се получат две съединени рула от една кора. В такъв случай, оставете една лента (около педя широка) в средата на кората без да я поръсвате с плънката, за да не ви се разпилее същата, когато разделите двете рула. Срежете с нож мястото където се срещат и ги навиите на две отделни спирали (охлювчета). Така ще получите осем индивидуални малки бюречета от четирите кори, които можете да подредите на два реда, едно до друго в голяма правоъгълна тава. Така ще се изпекат и по-бързо, защото няма да са много дебели. А и на всичкото отгоре, изглеждат и много симпатчно!
     Същия бюрек, можете да направите и със сирене разбира се. А от това тесто, по същия начин и баница с каквато ви хрумне плънка - спанак, картофи, тиква, ябълки и т.н.

Да ви е сладко!


А този бюрек на долната снимка, е сгъван по начина описан в тази рецепта.


Wednesday, March 23, 2011

Пържени бирени банички със сирене

      Една много бърза закуска или лека вечеря! 
      Често се случва в днешния ни забързан живот да нямаме много време, а да ни се хапва нещо вкусничко. Благодаря за тази рецепта, на добрата ми приятелка Лиляна от Македония. Тя ги нарича - Бирени писий. 

Продукти за тестото:

300 мл бира (можете да използвате и вода)
450-500 г бяло брашно (до меко тесто)
1 ч.л. сол (ако сиренето ви е много солено, сложете по-малко)

Продукти за плънката:

200-250 г бяло саламурено сирене
малко нарязан на ситно магданоз
.... или плънка по ваш избор

Начин на приготвяне:

     Замесете меко тесто от бирата, брашното и солта. Разделете го на 4-5 топчета в зависимост от това, колко големи искате да са баничките ви. Подредете топчетата на набрашнена повърхност, покрийте ги с пластично фолио и ги оставете 10-15 минути на топло, за да се отпуснат малко.
     Натрошете сиренето и го смесете с магданоза.
     Вземете едно от топчетата и го разточете с точилката, колкото можете по-тънко. Поръсвайте с по малко брашно, ако е необходимо по време на точенето, за да не ви лепне. Поръсете получената кора с част от сиренето, навийте я на руло, а от рулото оформете спирала. Всяка спирала, разточете отново на около 6-8 мм дебела питка. 
     Загрейте малко мазнина в подходящ по размер тиган и изпържете баничките на среден огън до златисто от двете страни.
     Лесно, бързо и вкусно! Наслаждавайте се!


Monday, March 21, 2011

Тиквен Чийзкейк (Pumpkin Cheesecake)

     Този чийзкейк е невероятно вкусен! Приготвяме го с дъщеря ми вече няколко години последователно за Деня на Благодарността. Тук по традиция се прави Тиквен пай за този празник, но тиквения пай "ряпа да яде" в сравнение с този чийзкейк. 
   Ето я и рецептата!


Необходими продукти:
Мерителната чаена чаша е с обем 235 милилитра (american cup)

I. За подложката

1 и 1/2 ч.ч. натрошени на трохи ванилови маслени бисквитки (Nilla wafers)
1 ч.ч. едро смляни или накълцани орехи
125 г размекнато краве масло

II. За сирената смес

900 г (4 пакетчета) крем сирене "Филаделфия" (със стайна температура) нарязано на кубчета
1 и 1/2 ч.ч. светло кафява захар
6 яйца (със стайна температура)
1/2 ч.ч. готварска сметана
1/2 ч.ч. брашно
щипка сол
1/2 ч.л. канела
1 ванилийка
2 ч.ч. тиквено пюре

III. За декорация

2 ч.ч. готварска сметана*
захар на вкус (по ваш избор - бяла или кафява)
30 мл хубав бърбан
канела

Начин на приготвяне:

     Обелете тиквата, сварете на пара и я пасирайте. Смелете бисквитите в кухненски комбайн или го поставете в закопчаващ се найлонов плик и ги смачкайте с точилка. Смелете или накълцайте орехите.
     Загрейте фурната на 180 С (350 F).
     В купа поставете смлените бисквити, орехите и кравето масло. Омесете ги добре и ги притиснете на застланото с хартия за печене дъно на 28-30 см разкопчаваща се форма.
     В купата на кухненския комбайн (food processor)** с металния нож или в купата на статичен миксер снабден с бъркалката която изглежда като педал или лопатка, сложете крем сиренето и го разбийте до гладкост. Добавете захарта и разбийте отново. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като разбивате междувременно докато се усвоят напълно от сиренето. Добавете сметаната. Добавете брашното, ванилията, солта и канелата и разбивайте до получаването на гладка маса. Накрая добавете тиквеното пюре и разбийте до пълното хомогенизиране на сместа. Не се престаравайте с разбиването, за да не вкарате много въздух в тестото, кoето може да доведе до пропукване на кейка по време на печенето.
     Излейте сместа в предварително подготвената форма и печете 1 час и 15 минути или докато кейка се стегне (но не прекалено много). Не прекалявайте с печенето, за да не го изсушите. Имайте в предвид, че кейка ще се стегне още след като се охлади.
     Извадете го от фурната и веднага минете с нож около стената на формата, за да освободите ръба му. Това ще го предпази от хлътване в центъра. Оставете го да се охлади напълно преди да го нарежете.
     За декорирането, разбийте сметаната, захарта и бърбана на твърда, удобна за шприцоване пяна. Украсете всяко паченце със сметанова "целувчица" и я поръсете с малко канела.

     Да ви е сладко!


Мои бележки:
  
     *За декорирането, можете разбира се да използвате и сладкарска сметана. Тогава не добавяйте захар, а само бърбана.
     **Кухненския ви комбайн трябва да бъде има купа с минимум три литра обем, за да можете да поберете всички продукти в нея.
     Ако искате можете да поръсите всяко парченце преди сервиране с малко шоколадов сос приготвен от 1/2 ч.ч. готварска сметана, 1/4 ч.ч. прясно мляко, 200 г хубав тъмен шоколад (натрошен на малки парченца), 1 с.л. краве масло и една ванилийка.
     Загрейте сметаната и млякото в съд с дебело дъно, без да им позволявате да завират. Добавете шоколада, маслото и ванилията и бъркайте докато шоколада се разтопи и получите гладка смес. Махнете съда от котлона и оставете соса да се охлади.

     Малко обяснение: Снимките са от мини чийзкейкчета, изпечени в малки формички с подвижни дъна. Получиха се 30 бр. от тази доза.

Thursday, March 17, 2011

Малки Веселяци

     Ето едни симпатични питки! Децата, за които ги направих бяха много щастливи (не че родителите не бяха). Разбира се , носовете и ушите им бяха изядени първи.
     Идеята и рецептата (с малко изменение) са от нашата мила Бранка, която е страхотна майсторка на тестените изделия.

  
     Нали са много сладки?!


Необходими продукти:

4 ч.ч. брашно
1 с.л. суха мая или 20 г прясна
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
200 г заквасена сметана
100 г разтопено краве масло
1 жълтък за тестото
1 белтък за намазване на питките преди печене

Начин на приготвяне:

     Сложете маята и захарта в топлото мляко, разбъркайте и изчакайте 5-10 минутки да шупне.
     Изсипете брашното в купа за месене, направете вдлъбнатина в средата и излейте в него шупналата мая. Прибавете останалите продукти и замесете меко, гладко тесто. Ако е необходимо (зависи от брашното ви), добавете още малко мляко. Сложете готовото тесто в голяма купа с капак или го покрийте с пластично фолио и го оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.
     Разделете втасалото тесто на осем еднакви части и оформете топчета от тях. Всяко топче разточете на елипса с дебелина около един пръст. Изрежете по една по-голяма дупка за уста и по две по-малки дупчици за очи с някакви капачки или метални накрайници за шприц (както направих аз). По-голямото кръгче, получило се от изрязването на устата залепете за нос, а по-малките използвайте за уши. 
     Подреждайте готовите "личица" в подмазани или постлани с пекарска хартия тави. Разтеглете малко долната част на "личицата", за да оформите устичките им. Намажете ги с разбития белтък и ги оставете още 15-20 минитки да втасат.
     Използвайте въображението си! Можете та им направите косички от сусам, ленено семе или малко тесто. Също така от малки полу-кръгчета тесто, можете да им сложите вежди, мустаци и т.н.
     Изпечете втасалите питки в загрята на 180 С (360 F) фурна до златисто. Подредете ги на метална решетка, покрийте ги с чиста кърпа и ги изчакайте да се охладят леко.
Много са мекички и вкусни и на следващия ден, ако останат до тогава разбира се.

     Ами ... това е от мен! Забавлявайте се!



Monday, March 7, 2011

Белтъчно-маслен крем за декорация (Swiss Meringue Butter Cream)

     Много лек, приятен за работа и издръжлив крем! Използвах го за декорирането на тази торта и останах изключително доволна. Рецептата за крема е включена в рецептата за тортата, но реших да я публикувам и самостоятелно, за да е по-удобна за намиране.  

Необходими продукти:*

5 белтъка (150 г)
1 и 1/4 ч.ч. захар
450 г краве масло
30 мл ром (по желание)
щипка сол
есенция по ваш избор (ванилия, лимон, портокал ...)
оцветител по ваш избор (нес кафе, какао, сладкарска боя ...)


Начин на приготвяне:

     Нарежете студеното краве масло на кубчета с размер около 3-4 сантиметра и го оставете леко да омекне. Това ще рече, че повърхността на кубчетата трябва да е мека, но в центъра трябва да са все още твърди.     
     Смесете белтъците със захарта и солта в метална купа. Сложете на котлона тенджерка (с диаметър по-малък от на купата с белтъците) с малко вода да заври. Сложете купата с белтъците и захарта върху нея и започнете да бъркате непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа постигне температура 60 С. Ако нямате готварски термометър, не е страшно. Топвайте си пръста от време на време в сместа и щом почуствате, че започва да ви пари, значи сте постигнали необходимата температура. Тази цялата процедура трае няколко минутки, така че внимавайте, за да не ги сготвите белтъците. 
     Изсипете горещата смес в купата на стационарен миксер и започнете да разбивате. Разбивайте с миксера (с телената приставка за разбиване на яйца)  на висока скорост докато получите твърд, лъскав сняг, който не се помества когато наклоните купата.
     Сменете приставката на миксера. Поставете тази, която е за бъркане на гъсти смеси (не за тесто) и изглежда като лопатка или по-скоро педал.
     Прибавете половината от нарязаното на кубчета и леко омекнало масло. Бързо включете и изключете миксера няколко пъти, докато маслото се покрие напълно с разбитите белтъци.
Добавете останалото масло и повторете процедурата с включването и изключването още няколко пъти. 
    Включете миксера на бавни обороти и започнете да разбивате. Започвайки от най-ниските, увеличавайте оборотите на всеки 10 секунди докато стигнете до средно високи. Разбивайте докато получите гладка и пухкава маса. В един момент сместа може да ви изглежда като пресечена, но това не бива да ви притеснява. Просто продължете с разбиването и всичко ще се оправи! 
     Спрете миксера, оберете стените на купата с лопатка и добавете рома (оцветител, есенция ...)**.
     Включете отново миксера на ниски обороти и разбивайте няколко секунди. Увеличете оборотите на средно високи и разбивайте още около минута. 
Това е! Крема ви е готов! 
      Готовия крем или остатъците от него (след декорирането на тортата), могат да се съхраняват в добре затворени пластмасови кутийки в хладилната камера, до три месеца. Когато ви е необходим - извадете го, оставете го на стайна температура за няколко часа и го разбийте отново за кратко.

Забележки:

     *Посочените количества продукти са около 1/3 от оригиналната доза. Крема получен от тези продукти е достатъчен за декорирането на една средно голяма торта.
   **В този момент можете да разделите получения крем на части, които да оцветите и ароматизирате различно.

Saturday, March 5, 2011

Бананово-Шоколадови Чимичанги

     ... или моята версия на Banana Foster.
От днес това ми е любимият десерт! Много бързо се приготвя, а нямам думи да ви обясня колко е вкусно това нещо!


Необходими продукти за чимичангите:

3 банана (добре узрели)
1/2 ч.л. канела (по желание)
1 с.л. лимонов сок
150-200 гр "Нутела" (течен шоколад)
10 бр. пшенични тортили (средно големи)
1 ч.ч олио (за пържене)

За карамеловия сос:

3-4 с.л. захар
100 мл сметана за готвене

И още за сервиране:

1 банан нарязан на шайби
сладолед по ваш избор

Начин на приготвяне:

     Нарежете бананите на дребни кубчета, поръсете ги с канелата и лимоновия  сок и ги объркайте добре.
     Вземете една тортиля, намажете средната и част с една супена лъжица "Нутела" и сложете купче от овкусените банани върху нея. Загънете близката до вас страна на тортилята върху плънката, загънете лявата и дясната част към средата и навийте на стегнато рулце. Закрепете края на тортилята с две клечки за зъби, за да не се разтвори по време на пърженето. Направете същото и с останалите тортили.
    Загрейте олиото в тиганче с дебело дъно. Слагайте приготвените чимичанги в сгорещената мазнина и изпържвайте до златисто от всички страни*. Изваждайте ги върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
    За да направите соса, карамелизирайте захарта в дълбоко тиганче. Отместете го от котлона и налейте сметаната върху получения карамел. Внимавайте, защото започва бурно да кипи. Върнете тиганчето на котлона и бъркайте докато получите гладък сос.
    В подходяща десертна чинийка, подредете няколко шайбички банан. Поставете върху тях топка сладолед и аранжирайте до него срязана диагонално по средата чимичанга. Полейте отгоре с малко карамелен сос и сервирайте веднага.

Забележка:

     *След като изпържите чимичангата от двете страни, спокойно можете да извадите клечките за зъби, за да не ви пречат и да я изпържите от другите две страни.

Да ви е сладко!!!


Торта "Катерина"

    
     Исках да направя нещо по-различно за рожденния ден на една малка красавица. Рецептата е от моята зълва и скъпа приятелка Жана. Невероятнобогата и вкусна торта, пълна с орехи! Декорацията е моя измишльотина, като идеята и рецептата за Biscuit Joconde (тънкия блат с който съм обвила тортата) съм взаимствала от тук, с някои изменения в количествата на продуктите. 
     Аз лично - бях доволна от резултата! Тортата изглеждаше точно така, както си я представях предварително - нежна, непретенциозна и елеганта в същото време. 
     Какво мислите вие, мили мои приятели? 
     Честно казано - приготянето и отнема доста време, но на мен това не ми пречи. Напротив! Доставя ми огромно удоволствие! 


Необходими продукти:


I. Светъл блат

5 белтъка
1/2 ч.ч. захар
100 г смлени орехи
1/2 ч.ч. брашно
150 г накълцани орехи
1/3 ч.ч. олио

II. Тъмен блат

10 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч. смлени орехи
150-200 г настърган тъмен шоколад

III. Маслен крем за слепване на блатовете

1/2 ч.ч. прясно мляко
250 г смлени орехи
250 г краве масло или безсолен маргарин
1 ч.ч. пудра захар
5 жълтъка

IV. Белтъчно-маслен крем за декорация (Swiss Meringue Butter Cream)

5 белтъка (150 г)
1 и 1/4 ч.ч. захар
450 г краве масло
30 мл ром (по желание)
щипка сол
есенция по ваш избор (ванилия, лимон, портокал ...)
оцветител по ваш избор (нес кафе, какао, сладкарска боя ...)

V. Biscuit Joconde

3/4 ч.ч. (180 г) ситно смлени обелени бадеми (бадемово брашно)
1/2 ч.ч. + 2 с.л пудра захар
1/4 ч.ч. (25 г) брашно
3 големи яйца
3 белтъка
1 и 1/2 с.л. захар на кристали
2 с.л. (30 г) краве масло (разтопено)

VI. Паста за декориране на Biscuit Joconde*

50 г размекнато краве масло
50 г пудра захар
2 белтъка
55 гр брашно (или 40 г брашно и 15 г какао на прах)
сладкарска боя по ваш избор (ако не използвате какао)

VII. За сиропиране (по ваше желание)

1 ч.ч. прясно мляко или вода
1 с.л. ром
2 с.л. захар

VII. Още за декориране:

около 100 г тъмен шоколад
2-3 с.л сметана
1 с.л олио
1-2 капки портокалова есенция (по желание)


Начин на приготвяне: 

Светъл блат:

     Рабийте белтъците със захарта на пухкав сняг. В отделна купа смесете орехите и брашното и ги прибавете постепенно, като бъркате внимателно с лъжица (лопатка), към разбитите белтъци. Накрая прибавете и олиото и разбърквайте до уеднаквяването на сместа.
     Изсипете приготвената смес в подмазана и поръсена с брашно (или постлана с хартия за печене) тавичка с размер 26 или 28 см и изпечете блата в загрята на 200 С фурна.
    Извадете изпечения блат от фурната а след това и от тавичката и го оставете да се охлажда.

Тъмен блат:

     Рабийте яйцата със захарта на пухкава пяна. В отделна купа смесете орехите, брашното, бакпулвера и настъргания шоколад и ги прибавете постепенно, като бъркате внимателно с лъжица (лопатка), към разбитите яйца.

     Изсипете приготвената смес в подмазана и поръсена с брашно (или постлана с хартия за печене) тавичка с размер 26 или 28 см и изпечете блата в загрята на 200 С фурна.
    Извадете изпечения блат от фурната а след това и от тавичката и го оставете да се охлажда.
След като се охлади, го срежете на две хоризонтално, за да получите два блата.

Маслен крем за слепване на блатовете:

     Сложете млякото на котлона да заври. Прибавете смлените орехи в него и разбъркайте. Отстранете сместа от котлона и я оставете да се охлади напълно.
     Разбийте мекото краве масло с пудрата захар до пухкавост. Започнете да добавяте един по един жълтъците при непрекъснато биене, докато маслото ги усвои и получите гладък и пухкав крем. Добавете към него охладената орехова маса и разбъркайте до хомогенизиране.

Сироп:

Затоплете млякото (водата), подсладете го със захарта и прибавете рома.

Сглобяване:

     Сглобете тортата с получения крем, като сложите светлия блат в средата. Напръсквайте всеки от блатовете по време на сглобяването с малко подсладено и ароматизирано мляко или вода.
     Оставете тортата няколко часа на стайна температура и след това я приберете на хладно, за да се стегне или още по-добре я оставете да пренощува.

Белтъчно-маслен крем за декорация (Swiss Meringue Butter Cream)*

     Нарежете студеното краве масло на кубчета с размер около 3-4 сантиметра и го оставете леко да омекне. Това ще рече, че повърхността на кубчетата трябва да е мека, но в центъра трябва да са все още твърди.     
     Смесете белтъците със захарта и солта в метална купа. Сложете на котлона тенджерка (с диаметър по-малък от на купата с белтъците) с малко вода да заври. Сложете купата с белтъците и захарта върху нея и започнете да бъркате непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа постигне температура 60 С. Ако нямате готварски термометър, не е страшно. Топвайте си пръста от време на време в сместа и щом почуствате, че започва да ви пари, значи сте постигнали необходимата температура. Тази цялата процедура трае няколко минутки, така че внимавайте, за да не ги сготвите белтъците. 
     Изсипете горещата смес в купата на стационарен миксер и започнете да разбивате. Разбивайте с миксера (с телената приставка за разбиване на яйца)  на висока скорост докато получите твърд, лъскав сняг, който не се помества когато наклоните купата.
     Сменете приставката на миксера. Поставете тази, която е за бъркане на гъсти смеси (не за тесто) и изглежда като лопатка или по-скоро педал.
     Прибавете половината от нарязаното на кубчета и леко омекнало масло. Бързо включете и изключете миксера няколко пъти, докато маслото се покрие напълно с разбитите белтъци.
Добавете останалото масло и повторете процедурата с включването и изключването още няколко пъти. 
    Включете миксера на бавни обороти и започнете да разбивате. Започвайки от най-ниските, увеличавайте оборотите на всеки 10 секунди докато стигнете до средно високи. Разбивайте докато получите гладка и пухкава маса. В един момент сместа може да ви изглежда като пресечена, но това не бива да ви притеснява. Просто продължете с разбиването и всичко ще се оправи! 
     Спрете миксера, оберете стените на купата с лопатка и добавете рома (оцветител, есенция ...)**.
     Включете отново миксера на ниски обороти и разбивайте няколко секунди. Увеличете оборотите на средно високи и разбивайте още около минута. 
Това е! Крема ви е готов! 
      Готовия крем или остатъците от него, могат да се съхраняват в добре затворени пластмасови кутийки в хладилната камера, до три месеца. Когато ви е необходим - извадете го, оставете го на стайна температура за няколко часа и го разбийте отново за кратко.

Biscuit Joconde: 

     За да направите Biscuit Joconde (тънкия блат за обвиване на тортата), ще ви трябва плитка тавичка с размери минимум 28 см на 41 см (11"х16") и силиконова подложка за печене със същите размери.
     Обърнете тавичката с дъното нагоре и го застелете със силиконовата подложка. Можете да използвате и хартия за печене, но аз лично не ви съветвам. Хатрията поема влага и се набръчква, което довежда до неравна и неравномерно изпечена долна страна на готовия блат, а тази страна ще е лицето му след това.
     Първо пригответе пастата за декориране
     За да приготвите пастата, разбийте маслото със захарта до пухкавост. Разбивайки, започнете да добавяте постепенно белтъците. Разбийте добре сместа. Добавете брашното и какаото (или сладкарската боя) и разбъркайте до уеднаквяване.
     Изсипете готовата смес в найлонова торбичка, отрежете малка дупка на едното ъгълче и шприцовайте желаните от вас декоративни форми върху силиконовата подложка. Приберете тавата с подложката в камерата на хладилника и я оставете там 15-20 минути.
     През това време направете основната смес за Biscuit Joconde.
     В чистата купа от михера, разбийте белтъците с кристалната захар до твърд лискав сняг. пресипете го в друга купа и го оставете на страна. Смесете брашното, смлените бадеми и пудрата захар във вече използваната за белтъците купа от миксера. Отново сменете приставката на миксера. Поставете тази, която е за бъркане на гъсти смеси и изглежда като педал. Включете миксера на средни обороти и започнете да добавяте едно по едно яйцата. Разбивайте добре след всяко добавено яйце. Продължете да биете, докато получите лека и гладка смес.
     Махнете купата от миксера и прибавете към сместа 1/3 от предварително разбитите белтъци.
Внимателно разбъркайте с лопатка, за да олекотите сместа. Добавете останалите 2/3 от белтъците и разбъркайте отново, но без да прекалявате. Сместа трябва да остане лека и пухкава.        
     Извадете тавата с декорацията от камерата и излейте бързо приготвената смес върху нея. Разнесете равномерно сместа с помощта на шпакла или нож, покривайки изцяло декоративните елементи.
     Изпечете в загрята на 250 С (475 F) фурна, докато пружинира при натискане на повърхността (около15 минути). Пече се много бързо, така че бъдете внимателни. Блата трябва да остане светъл.
     Охладете изпечения блат само 1-2 минути и го обърнете върху хартия за печене поръсена с пудра захар. Отлепете внимателно силиконовата подложка и го оставете да се доохлади.
Нарежете го на ленти (по дългата страна), малко по-широки от височината на тортата.

Декориране на тортата:

     Намажете охладената торта наоколо с малко от приготвения за декориране крем и я обвийте с лентите от Biscuit Joconde, които сте скроили предварително според обиколката на тортата. Затегнете я с тортен пръстен или ако нямате, използвайте лента пластично фолио. Оставете я на хладно за известно време, за да се залепят лентите от Biscuit Joconde към тортата.
     Махнете пръстена (фолиото) и полейте горния ръб на изправените Biscuit Joconde ленти с разтопения със сметаната и олиото шоколад, с помощта на найлонова торбичка с одрязано ъгълче. Поливайте така, че да позволявате на шоколада да се стича към външната страна на тортата, образувайки декоративни струйки. Оставете отново тортата на хладно, за да се стегне шоколада, а след това украсете горната и част с приготвения белтъчно-маслен крем.
     Ако желаете, можете да обвиете основата на тортата с панделка в подходящи цветове.
     Просто използвайте въображението си!

Мои бележки:

    *Най-лесно за направата на крема, е да работите със стационарен миксер.
  **В този момент аз разделих крема на три части. Едната част я оставих бяла с аромат на ванилия, другата я оцветих и овкусих с малко "Нес-Кафе" разтворено с няколко капки вода, а третата я ароматизирах с ягодова есенция и я оцветих с малко червена сладкарска боя.
Получи се фантастична комбинация от вкуса на блатовете и кремовете.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...