Pages

Monday, April 23, 2012

Усукани дански кифлички (Frøsnappere)

     Не знам как да го преведа името на това нещонито знам как правилно се произнася, но знам че е изключително вкусно. Определено си заслужава да се пробва!
За пръв път попаднах на  рецептата  в Coolinarika, публикувана от моята приятелка Dzana71.




Продукти за тестото:

900 г бяло брашно (+ - 50 г)
400 мл топло прясно мляко
2 с.л. суха мая (40 г прясна)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 яйца
200 г разтопено краве масло

Продукти за намазване на тестото:

200 г меко краве масло
100 г захар на кристали
80 г настърган марципан (по желание)

И още:

1 яйце
маково семе

Начин на приготвяне:

     Разтворете маята заедно със захарта в топлото мляко и изчакайте 5-10 минутки да шупне. Прибавете към тази смес разтопеното масло и двете леко разбити яйца. Изсипете получената смес в брашното, прибавете солта и замесете гладко тесто. Сложете готовото тесто в голяма купа с капак или го покрийте с пластично фолио и го оставете на топло да се отпусне за около 15-20 минути.
     Смесете захарта с мекото масло и настъргания марципан.
     Изтърсете тестото на добре набрашнена повърхност и го разделете на две равни части. Разточете едната част на правоъгълник и я намажете с половината от маслената смес. Сгънете правоъгълника по дължина, от двете страни към средата (като писмо), така че да получите една широка лента от три слоя тесто. Намажете я с разбито яйце и поръсете с маковото семе. Нарежете я напречно на лентички с ширина около 3 см. Хванете всяка лентичка с пръсти, разтегнете я и я усучете два пъти в противопложни посоки. Подреждайте усуканите кифлички на разстояние (достатъчно, за да не се слепят след като втасат) една от друга, в покрита с хартия за печене тава.
     Постъпете по същия начин и с втората част от тестото.
Оставете готовите кифлички да втасат за около 30 минути. Загрейте фурната на 200 С (390 F) и ги изпечете до златисто (около 12-15 мин).
     Да ви е сладко!




Мои бележки: 

     
Марципан нямах, така че не сложих. Не знам дали това променя много вкусът им, но ние останахме много доволни от резултата и без него.
     В оригиналната рецепта пише, че тестото може да се приготви от вечерта (като се намали на половина количеството на маята) и да се остави да втасва бавно в хладилника. На другата сутрин кифличките се оформят и се оставят отново да втасат преди печенето.
     Също така е написано и че след като се замеси тестото, може веднага да се разточва и оформя, без да се чака да втасва преди това, поради голямото количество мая в него. Но аз въпреки това, го оставих малко да втаса преди да ги направя.
     Също така, направих и солен вариант. Маслото го смесих с натрошено сирене и отгоре ги поръсих със сусам. А сладките - поръсих и малко канела на част от тях. Всичките бяха фантастични на вкус!


А това е Ашли и ми се струва, че няма нужда да обяснявам изражението на нейното лице. :)


5 comments:

  1. Руми, прекрасни са!

    ReplyDelete
  2. Божествено изглеждат!

    ReplyDelete
  3. Руми, толкова време не си публикувала
    и се появяваш с едни чудесни кифлички!!!!
    Изглеждат страхотно!

    ReplyDelete
  4. Хубаво завръщане, Руми, радвам се, да те видя отново!

    ReplyDelete