Pages

Friday, September 9, 2011

Питки "Вулканчета"

     Тези хрупкави питки със стичаща се по тях "лава" от сирене съм взаимствала от страницата на "King Arthur Flour".  Уверявам ви - божествени са!


Необходими продукти за стартера (закваската):

1 1/4 ч.ч. брашно за хляб
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. суха мая
1/2 ч.ч. хладка вода

Необходими продукти за тестото:

цялото количество закваска
1 до 1 1/4 ч.ч. топла вода
3 1/2 ч.ч. брашно за хляб
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. суха мая



Плънка:

2 1/2 ч.ч. настъргано сирене Грюер (Чедър, Моцарела, Провалон или смес от тях)
1 с.л. риган (по желание)

Начин на приготвяне:

      За да приготвите закваската, смесете посочените за нея продукти в средно голяма купа. Объркайте ги добре (сместта ще бъде доста суха, но това да не ви притеснява), покрийте купата и я оставете да прнощува на стайна температура. На другия ден ще имате смес с много мехурчета.
     Смесете шупналата закваска с предвидените тестото продукти и омесете (на ръка, с миксер или машина за хляб на програма за тесто) гладко тесто. Оформете го на топка, поставете го в леко подмазана купа, покрийте го и го оставете да втаса докато удвои обема си.
     Изсипете втасалото тесто на леко набрашнена работна повърност и го разплескайте на правоъгълник с дебелина около 1.5 (3/4") сантиметра. Напръскайте го с вода и го поръсете обилно с избраното от вас сирене. Навийте тестения правоъгълник на руло, като започнете от дългата му страна. Прищипете края му с пръсти по цялата дължина, за да се залепи. Сложете полученото руло на набрашнена или леко омазнена повърхност, покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втасва (за около час - час и половина) докато стане видимо пухкаво.
Към края на втасването, загрейте фурната на 220 градуса по Целзий (425 F).
     Внимателно, срежете напречно втасалото руло на четири еднакви части. Подредете ги в покрита с оризова хартия тава със срязаната част нагоре. Разтеглете ги малко ако е необходимо, за да се покаже добре сиренето, напръскайте ги с топла вода и ги поставете веднага в загрятата фурна. Печете ги около 20 минути или докато сиренето се разтопи и питките добият приятен златисто-кафяв цвят. Веднага извадете изпечените питки от тавата и ги и охладете леко върху решетка.
     Най-вкусни са ако се консумират топли, но и на изстиналите им няма нищо. Всъщност, едва ли ще имат време да изстинат .... :)

     Да ви е сладко!