Pages

Monday, March 21, 2011

Тиквен Чийзкейк (Pumpkin Cheesecake)

     Този чийзкейк е невероятно вкусен! Приготвяме го с дъщеря ми вече няколко години последователно за Деня на Благодарността. Тук по традиция се прави Тиквен пай за този празник, но тиквения пай "ряпа да яде" в сравнение с този чийзкейк. 
   Ето я и рецептата!


Необходими продукти:
Мерителната чаена чаша е с обем 235 милилитра (american cup)

I. За подложката

1 и 1/2 ч.ч. натрошени на трохи ванилови маслени бисквитки (Nilla wafers)
1 ч.ч. едро смляни или накълцани орехи
125 г размекнато краве масло

II. За сирената смес

900 г (4 пакетчета) крем сирене "Филаделфия" (със стайна температура) нарязано на кубчета
1 и 1/2 ч.ч. светло кафява захар
6 яйца (със стайна температура)
1/2 ч.ч. готварска сметана
1/2 ч.ч. брашно
щипка сол
1/2 ч.л. канела
1 ванилийка
2 ч.ч. тиквено пюре

III. За декорация

2 ч.ч. готварска сметана*
захар на вкус (по ваш избор - бяла или кафява)
30 мл хубав бърбан
канела

Начин на приготвяне:

     Обелете тиквата, сварете на пара и я пасирайте. Смелете бисквитите в кухненски комбайн или го поставете в закопчаващ се найлонов плик и ги смачкайте с точилка. Смелете или накълцайте орехите.
     Загрейте фурната на 180 С (350 F).
     В купа поставете смлените бисквити, орехите и кравето масло. Омесете ги добре и ги притиснете на застланото с хартия за печене дъно на 28-30 см разкопчаваща се форма.
     В купата на кухненския комбайн (food processor)** с металния нож или в купата на статичен миксер снабден с бъркалката която изглежда като педал или лопатка, сложете крем сиренето и го разбийте до гладкост. Добавете захарта и разбийте отново. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като разбивате междувременно докато се усвоят напълно от сиренето. Добавете сметаната. Добавете брашното, ванилията, солта и канелата и разбивайте до получаването на гладка маса. Накрая добавете тиквеното пюре и разбийте до пълното хомогенизиране на сместа. Не се престаравайте с разбиването, за да не вкарате много въздух в тестото, кoето може да доведе до пропукване на кейка по време на печенето.
     Излейте сместа в предварително подготвената форма и печете 1 час и 15 минути или докато кейка се стегне (но не прекалено много). Не прекалявайте с печенето, за да не го изсушите. Имайте в предвид, че кейка ще се стегне още след като се охлади.
     Извадете го от фурната и веднага минете с нож около стената на формата, за да освободите ръба му. Това ще го предпази от хлътване в центъра. Оставете го да се охлади напълно преди да го нарежете.
     За декорирането, разбийте сметаната, захарта и бърбана на твърда, удобна за шприцоване пяна. Украсете всяко паченце със сметанова "целувчица" и я поръсете с малко канела.

     Да ви е сладко!


Мои бележки:
  
     *За декорирането, можете разбира се да използвате и сладкарска сметана. Тогава не добавяйте захар, а само бърбана.
     **Кухненския ви комбайн трябва да бъде има купа с минимум три литра обем, за да можете да поберете всички продукти в нея.
     Ако искате можете да поръсите всяко парченце преди сервиране с малко шоколадов сос приготвен от 1/2 ч.ч. готварска сметана, 1/4 ч.ч. прясно мляко, 200 г хубав тъмен шоколад (натрошен на малки парченца), 1 с.л. краве масло и една ванилийка.
     Загрейте сметаната и млякото в съд с дебело дъно, без да им позволявате да завират. Добавете шоколада, маслото и ванилията и бъркайте докато шоколада се разтопи и получите гладка смес. Махнете съда от котлона и оставете соса да се охлади.

     Малко обяснение: Снимките са от мини чийзкейкчета, изпечени в малки формички с подвижни дъна. Получиха се 30 бр. от тази доза.

6 comments:

  1. Руми, отново си сътворила нащо прекрасно! Изглежда страхотна и много апетитно и вкусно!
    Честита първа Пролет! С много настроение, усмивки и все така да ни изнедадваш със вкуснотийки!
    :)

    ReplyDelete
  2. Много благодаря за вниманието и милите думи! Честита Първа Пролет и на теб! :)

    ReplyDelete
  3. Me parecen además de muy bellas fotos, deliciosos! Feliz día y saludos desde españa.

    ReplyDelete
  4. Руми,обожавам чийзкейк,с тиква не съм опитвала,а имам желание.Записвам си да направя по твоята рецепта!Много вкусно изглежда твоят,а снимките ти са страхотни,поздравления!

    ReplyDelete