Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Wednesday, July 4, 2012

Тесто ... или моят начин на приготвяне му

     Не знам от колко време планирам да направя снимки, за да ви покажа инструментите си за правене на тесто. Пластмасова купа с капак, с вместимост 6 литра и бъркалка.


     Много мразя да си цапам ръцете, особено да ги олепя с тесто. Имам машина за хляб, а също така и "Kitchen Aid" михер, но тестото си го правя в тази купа с тази бъркалка. Няма нищо по-лесно! Слагам сухите продукти в купата и ги разбърквам, прибавям течните и бъркам докато усвоят брашното. Изчаквам сместта да се отпусне 10-15 минути, разбърквам още веднъж и затварям купата с капака. Оставям купата на топло, докато тестото удвои обема си и рабърквам още веднъж. След второто втасване, изсипвам тестото от купата върху набрашнена повърхност и правя от него каквото съм решила че ще правя. Никакво цапане! Не пипам тестото с ръка до момента на оформяне на питката, хляба, кифличките или каквото друго да съм решила да приготвям от него. Единствено не съм пробвала да приготвя тесто за козунак по този начин, но и това ще направя!
     Този начин на приготвяне на тестото има още едно голямо предимство - мога да го "замеся" където си искам. Обикновено това е на работа, през обедната ми почивка. В къщи си поставям брашното, солта, захарта и сухата мая в купата, слагам ги в една чанта заедно с бъркалката и заминавам на работа. През обедната почивка си наливам топла вода в една бутилка, изливам я в купата и забърквам тестото. След час - час и половина е втасало и го разбърквам още веднъж. Докато стане време да си ходя, тестото е втасало втори път. Прибирам се, изсипвам го от купата и си оформям два хляба. Оставям ги да втасат отново и ги пека. И така ... през ден!
     Имам много откачено работно време - от 11:00 сутрин до 7:30 вечер. Ако трябва да започна тепърва да замесвам хляб в осем часа вечерта, кога ще е готов за печене се пита в задачата! Така че моите купа и бъркалка ми спасяват живота!
     Може би си мислите, че съм тотално откачила!? Защо ми е да меся хляб почти всеки ден? На който живее или е бил в Америка съм сигурна, че му е ясно защо. За който не е, ще обясня. Стандартния американски хляб е сладък (ама сладък) и изглежда като дунапрен. Може да стои една година в найлонова торбичка на стайна температура, без да изсъхне или мухляса. Какво ли има в него?
     Нормален хляб, който става за ядене има в някои по-луксозни магазини и цената му е ... не искате да я знаете! От четири долара и нагоре!
     Трябва ли да обяснявам повече?


Ето, издадох тайната си! :)

27 comments:

  1. и сега ние ще се възползваме от нея, Руми :)
    Пробвам го този номер, но купата ми е по-малка и се налага не след дълго да бъркам с ръцете. Ще си взема по-голяма. Благодаря ти за идеята!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да Пеп-чо, трябва голяма купа и точно тази бъркалка от снимката е много, ама много добра за бъркане на гъсти теста. И с лъжица съм го правила, но е много по-трудно смесването на продуктите с нея. Поздрави и успех!

      Delete
    2. А, забравих да уточня. Тази купа е достатъчно голяма, за да побере тесто приготвено с около 1,200 кг брашно.

      Delete
  2. Ааа, това точно като за мен, въпреки, че правя тестени и досега не съм превъзмогнала фобията си от лепенето на тесто по ръцете ми :( Много хитра бъркалка!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз обожавам да правя тестени неща, но лепенето на тесто по ръцете е ужасно за мен. :) Бъркалката е страхотна! Горещо ви препоръчвам на всички да се снабдите с нея, ако имате възможност. Мисля, че това са най-добре похарчените 10 долара през живота ми. Аз правя хляб всеки втори ден у дома и не мога да си представя живота без нея. :)

      Delete
  3. Руми, благодаря за издадената тайна :)
    Такава бъркалка не съм виждала у нас :)
    Хубава вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дани, няма защо! Поздрави! :)

      Delete
  4. Руми, начинът ти за приготвяне на тесто е много чистичък :) Аз обаче нямам нищо против да се омажа отгоре до долу с тесто :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Зорница, и аз ще се омажа ако е необходимо, но ако мога да го избегна - ще го направя с удоволствие. :)

      Delete
  5. Rumi, blagodaria che spodeliash kulinarskata taina na zamesvane na vkusen hliab. Imam edin vapros, ot koi magazin ili on line magazin zakupi tazi djaja, narechena Barkalka. Blagodaria ti predvaritelno, no kato kazvash taini, neka da sa dokrai! Pozdravi ot goriashtia Salt Lake City. Linda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Линда, думата "бъркалка" във второто изречение на публикацичта е в синьо и е активна. Ако натиснеш на нея ще те прати в Amazon.com, точно на страницата от където можех да си я поръчаш. :) Моxе да се купи и от страницата на "King Arthur" ( http://www.kingarthurflour.com/shop/items/dough-whisk), но там е по-скъпа. По магазините не съм я виждала. Поздрави и от не по-малко горещия в момента Мичиган! :)

      Delete
    2. Blagodaria Rumi, toku shto prochetoh otgovora ti. Rumi, nadiavam se naimash nishto protiv che te postaviam v nashata stranitsa, na koiato si dobre doshla da pishesh ako jelaesh, kazva se Bulgarite v Salt Lake City, pitam me za retsepti i az posochih tvoiat web site, koito e s prekrasni retsepti na balgarski, osven tova i prekrasna Food Photograpy, istinski Art! Pozdravi i ot nas, az patuvam za BG na 3-ti Sept, 2012 za 9 dni, shte hodia i do selo!

      Delete
  6. Когато бях млада, мама ме завари да бъркам тестото в една тенджера и беше люто възмутена.Години и трябваха да приеме моя начин- без кладенчета и пълен маникюр с тесто.И козунаците замесвам в теджерата/с хубаво прилепващ капак/.Аз пък към редките съставки добавям брашното.
    А бъркалката е уникална!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. И така става! Аз си меря брашното в купата, та за това го правя в тази последователност, но съм сигурна че и обратното работи по същия начин. Бъркалката е наистина страхотна! Поздрави!

      Delete
  7. Руми,благодаря за идеята-как си се сетила само...и бъркалката ти ми хареса.Ще пробвам рецептата за хляба ти и ще докладвам.При теб има какво да научи човек-страхотна си!
    Хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Живка, ще чакам с нетърпение да видя хляба в твое изпълнение! Благодаря за комплимента и сърдечни поздрави! :)

      Delete
  8. Изключително полезен пост! Браво!

    ReplyDelete
  9. Руми, прекрасна идея. Само ако успея да открия такава бъркалка тук.
    За съжаление няма как да разнасям 6-литрова кофа с мен в автобуса за работа.
    Приятни почивни дни!

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Много полезна идея! Поздравления! Хубав и ползотворен ден! :)

    ReplyDelete
  12. Интересна идея...

    ReplyDelete
  13. Браво, колко бързо и лесно става всичко! Чудесно решение за кулинарите. С изгодни оферти и изгодни обяви в интернет можеш да намериш още много подобни чудни машинки.

    ReplyDelete
  14. A zasto Rumijanska da ja imas samo ti taa brkalka??? :)) i jas ja imam veke, ja cekav so nestrplenie... blagodaram sto me prosvetli deka postoi nesto vakvo, koga ke mesis mi daj vkluci kamerata da vidam kako ti toa go pravis!!! Rumijanska- te nema nikade, nemoga da te namera taman na ni edno mesto, kade iscezna, cekam tuka da stavis nekoj nov recept! Topli pozdravi Rumijanska i javi se bar so eden zbor!

    ReplyDelete
  15. Здравейте, Руми! Направо ме вдъхновихте да правя по-често домашен хляб! Моля само да споделите на 1200 гр.брашно ,колко мая и вода добавяте.Желая Ви здраве и благодаря за прекрасните рецепти! Дани

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте от мен!
      На 1200 гр брашно ще ви трябва около 1 литър вода, но винаги зависи от брашното. Ориентирайте се по снимката каква трябва да е консистенцията на тестото. Не тябва да е течно, но не трябва и да бъде твърдо. Меко, леко лепкаво тесто. Маята може да си остане същото количество - 1 с.л. но увеличете задължително солта на 1 и 1/2 с.л.
      Надявам се да съм помогнала!?
      Поздрави!

      Delete
  16. Руми,поръчах и вече съм собственик на такава бъркалка-имам приятели в Щатите и те ми я изпратиха.Наистина е много удобна за тесто-хиляди благодарности и сърдени прегръдки от мен и България!

    ReplyDelete
  17. Благодаря за страхотните идеи и рецепти! Блогът ви е чудесен! Желая ви здраве и още много вдъхновение!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...