Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, April 5, 2011

Панетоне (Panettone)

     Нямам думи да ви опиша, колко добре се получи! Нямам претенций, че това е оригиналната рецепта за панетоне, защото със сигурност не е. Това си е моя измишльотина, която обаче е невероятно вкусна! След десетки експерименти, успях да докарам тази интересна текстура на оригиналното панетоне - нещо между козунак и кейк. Не мога да ви опиша колко съм доволна, защото много го обичам! Както всички знаят, панетонето е италиански Коледен сладкиш и по тази причина не се предлага по магазините по всяко време на годината, а и когато го има е прилично скъпо. Сега ще мога да си хапвам от него, когато си поискам и по колкото си искам, без да се изприщвам от цената му.
     Между другото, тъй като този сладкиш е доста близък по вкус с нашенския козунак, мисля че може да му бъде чудесен заместител за Великден. На кой му пука, че е Коледен сладкиш! Важното е, че е излючително вкусен! Италианците да си го ядат за Коледа, а ние ще си го ядем когато си решим!



Необходими продукти:
(тази доза е за 2 големи панетонета)

750 г бяло брашно ( +/- 100 г в зависимост от брашното ви)
50 г готварско нишесте
100 мл топла вода
1 с.л. суха мая (20 г прясна мая)
4 големи яйца (5 малки)
4 жълтъка
3 с.л. изкуствен подсладител (аспартам)
120 г захар (180 г, ако не използвате подсладител)
1/2 ч.л. сол
250 г меко краве масло + 30 г за отгоре
5-6 капки есенция Fiori di Sicilia (можете да я замените с една ванилия и няколко капки портокалова есенция)
сока от един средно голям портокал
сока от един лимон
настърганата кора от 1/2 портокал
настърганата кора от 1/2 лимон
около 150 г стафиди
около 100 г захаросани портокалови корички
около 50 мл ром или коняк

Ще ви трябват още:

2 форми за панетоне с диаметър 16-17 см и височина 11-12 см

     Ако няма от къде да си набавите тези форми, можете да използвате два кръгли керамични или метални съда с подобен диаметър и относително вертикални стени. Застелете дъната им и облечете стените им отвътре с оризова хартия, така че да направите височината им около 12 см.  Големи консервни кутии също биха свършила работа. Можете също така и да направите мини панетончета в малки формички за панетоне или някакви други подходящи формички.


Начин на приготвяне:

     Разтворете маята заедно с една лъжица захар в топлата вода и я изчакайте да шупне.
     Сложете стафидите в някакъв подходящ съд и ги залейте с избрания от вас алкохол.
     Пресейте брашното и в купата на миксера или друга дълбока купа отмерете 500 г от него. Прибавете шупналата мая, четирите яйца, сока от портокала, захарта и подсладителя. Объркайте всичко добре (с миксера или с лопатка), покрийте купата с пластично фолио и оставете тестото на топло да втаса. Цялото трябва да стане на мехурчета и да утрой обема си.
     Сега прибавете жълтъците, солта, настърганата портокалова и лимонова кора, лимоновия сок и есенцията. Смесете всичко добре. Прибавете останалите 250 г брашно и нишестето и бъркайте, докато получите гладко тесто. При непрекъснато бъркане, започнете да добавяте нарязаното на малки кубчета меко (в никакъв случай разтопено) масло. Продължете с бъркането още няколко минути, докато престанете да виждате маслени бучки из тестото. Тестото трябва да е много меко и лепкаво. В този момент не може да се обработва с ръце. Ако въпреки всичко ви се струва прекалено течно, прибавете още 2-3 с.л. брашно, но не прекалявайте. След следващото втасване, тестото ще има вече друга консистенция.
     Набрашнете добре работната си маса и изсипете тестото върху нея. Съберете го на топка (ако е необходимо намазнете ръцете си, за да не ви се лепи) и го поставете в омазнена купа. Покрийте купата отново с пластично фолио или с капак (ако имате такъв) и го изчакайте да удвои обема си. Изсипете го отново на леко набрашнена работна маса, разплескайте го с ръце и поръсете отгоре отцедените стафиди и захаросаните портокалови корички. Омесете тестото с ръце, докато стафидите и портокаловите корички се разпределят що-годе равномерно из него. Не се притеснявайте, тестото няма да бъде толкова лепкаво вече. Ако все пак ви лепне по масата, поръсвайте си по малко брашно. Оформете го отново на топка, върнете го в купата и го покрийте отново с паластично фолио.
     Сега приберете купата в хладилника за поне 3-4 часа. Независимо от това, че е на студено, то ще продължи да си втасва. Можете да оставите тестото в хладилника (за да втасва бавно) и цяла нощ. Важното е да се охлади достатъчно, за да се стегне и да се поддава на оформяне.
     Извадете охладеното тесто от хладилника и го разделете на две еднакви части. (Сега вече е песен да се работи с него!) Оформете ги на стегнати топки и ги поставете във специалните хартиени форми за панетоне (или в каквото сте подготвили), със затворените ръбове надолу към дъното на формите. С остър нож, направете кръстообразен разрез отгоре. Намажете повърността на топките с меко краве масло и поставете по една малка (колкото лешник) бучка от него в средата на прорязания кръст.
Поставете формите с приготвените панетонета в алуминиева тавичка за еднократна употреба, покрите ги с чиста кърпа и ги оставете да втасват на топло докато стигнат малко под ръба на формата или почти утроят обема си.
     Загрейте фурната на 380 F (195 С) и поставете панетонетата заедно с алиминиевата тавичка в нея. Печете 10-15 минути на тази температура. След това намалете температурата на 360 F (180 С) и печете още 40-45 минути. Към средата на печенето, покрийте панетонетата с алуминиево фолио, за да не потъмнеят прекалено много.
     Извадете изпечените панетонета от фурната и още горещи ги намажете отгоре с малко краве масло. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да се охладят напълно. Моля ви, издръжте на изкушението да ги нападнете веднага, защото ще ги втестите, ако се опитвате да ги срежите горещи!
     Наслаждавайте се!

9 comments:

  1. Чудесен се е получил, с този неустоим жълт цвят. Да ти е сладко!

    ReplyDelete
  2. Rummy is delicious! I take a little bouchée for eat! yummy yummy. Good day from spain under the nice sun.

    ReplyDelete
  3. Оххх ,няма да се отслабне скоро !

    Пак ни изкушаваш ...

    Няма начин ,ще се меси...ако ще и до Великден да се търкаляме :))))

    Прекрасно ти се е получило Панетонето . До сега никога не съм правила .

    Благодаря за рецептата , ще се опита ,непременно ...

    ReplyDelete
  4. Благодаря, мили дами!
    Наде, тъкмо решим да пазим диета и то се зададе някой празник. :) Какво да се прави?! Хайде, след Великден... :))))
    Между другото, благодаря ти за идеята за подсладителя. Така тестото не става тежко от многото захар в него, а е достатъчо сладко.
    Сърдечни поздрави на всички!

    ReplyDelete
  5. Руми,страхооотно панетоне!С право му се радваш толкова,и аз бих му се насладила подобаващо!Ех,да имаше едно парченце....:)))

    ReplyDelete
  6. Благодаря Еликсирче! Заповядай на закуска с нас! :) Има и кафенце!!! :)))))

    ReplyDelete
  7. И аз съм голям фен на панетоне-то! Изглежда страхотно - изкушена съм! А и след твоята презентация, просто знам, че ще се заема тези дни:)Благодаря, Руми, за чудесните рецепти!

    ReplyDelete
  8. О перфектни!!!!! Моля от къде се купуват тези хартиени опаковки?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!
      Аз си ги поръчах от Амазон.

      Поздрави!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...