Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, March 29, 2011

Рози от фондан с тайлоза (Tylose gum paste)

     Тази публикация не за тортата, а за розите с която е украсена. 
     Много съм горда от себе си, защото тези рози са първото нещо, което правя от фондан! Видях ги при Дими, в нейния невероятен блог "Тайната на нашата вечеря" и веднага се влюбих в тях. Тя е невероятен майстор на торти ... и не само. Шапка долу!
     С направата на фондана с тайлоза, що годе се справих ... от втория път. Първата партида отпътува в кофата за боклук. Стана като каучук. :(  Вторият, с който ги моделирах розите, може би беше малко по-мек от колкото трябва, но "пареният от каша, после и киселото мляко духа". Не посмях да добавя повече пудра захар, за да не се втвърди прекалено отново. Но това е поправимо. Винаги може да се добави още, проблема е че не може да се махне. Фондана с тайлоза не може да се разрежда. Все едно да се опитвате да разредите дъвка с вода. Няма начин!
     След това, както се и очаква от начинаещ в тази област, сложих много розова боя във фондана и вместо бледо и нежно розово, получих цвят като на "баба ми гащите". Беше ужасно! Направо изваждаше очи. Добре че имах и червена боя, та можах да оправя положението. 
     Нямам никакви инструменти за работа с фондан, така че всичко оформях с ръце и с една малка, импровизирана точилка (пластмасова тръбичка). Нямам и тази специална формичка, за изрязване и създаване на релеф на зелените листенца за чашката на розата, Направих ги от малки фитилчета фондан, които сплесках с ръка и слепих заедно в основата и.
     Ей, аз съм доволна от това което се получи с подръчни средства! Още повече като се има в предвид, че досега не съм пипвала фондан. А аз - "Големият майстор" реших, че трябва и него да си го направя сама. Но моля ви, не ги сравнявайте с розите на Дими, защото ще ми се смеете!
     Тортата беше по повод на годишнина от сватбата ни. Малинова, с много, много крем ... и любов!
     Ето ги и моите рози! :)




Ето я и рецептата, по която аз правих този вид фондан, ако някой се интересува.


Фондан с Tайлоза ( Tylose gum paste)
(Между другото - изключително вкусен фондан!)

1 белтък от голямо яйце (35 мл)
1 ч.ч пресята пудра захар (250 мл или 140 г)
2 ч.л. нагърбени Тайлоза (11 г)
още около 1/2 до 1 ч.ч пудра захар за добавяне до получаване на необходимата консистенция
малко растителна мазнина (vegetable shortening) за намазване на ръцете

     Разбийте леко белтъка, колкото да се втечни и добавете към него 1 ч.ч. пудра захар. Разбивайте докато получите пухкава и лъскава смес с меки връхчета (когато обърнете бъркалката на миксера, връхчетата на крема трябва да клюмват надолу). Гъстотата трябва да е горе-долу като на "Royal icing". Добавете тайлозата и разбийте отново. Сместа видимо ще се сгъсти веднага. Добавяйте постепенно още пудра захар, докато получите мека пластична маса.
     Намажете си ръцете с растителната мазнина и я съберете на топка. Омесете я добре с ръце. Ако е необходимо добавете още захар по време на месенето, така че крайната консистенция да не е лепкава, но да не е и твърда. Помнете, че не можете да я разредите!
     Увийте я в пластично фолио или я сложете в закопчаващ се найлонов плик, затворете в пластмасова кутия и я приберете в хладилника.
     Добре е да я оставите да отлежи 24 часа преди да я използвате, но може да се ползва и веднага.
     Този фондан съхне много бързо, така че изваждайте малки порций от него за да работите. Ако леко започне да засъхва - омесете го отново.
     Разточвайте го върху поръсена с нишесте или омазнена с растителна мазнина повърхност, за да избегнете залепване.
     Готовия фондан може да се съхранява 5-6 месеца в хладилника, добре изолиран от въздух.
     Когато ви трябва, просто го извадете от хладилника, вземете си колкото ви е необходимо и го омесете за да се отпусне.
  
     Мои бележки:

     Аз направих фондана с два белтъка и сложих в тях само 2 ч.л. тайлоза, защото се опасявах да не стане много гумен отново. Не знам дали ще е по-добре или по зле, ако се сложат по 2 нагърбени чаени лъжички на белтък, както е във рецептата.
     Можете да оцветите и ароматизирате фондана по ваше желание. Аз му сложих едно прахче ванилия още в началото (заедно с пудрата захар), а после го разделих и оцветих с гелообразна сладкарска боя.
     Не ви съветвам да го разточвате върху нишесте. Както казах по-горе, този фондан съхне и без това много бързо, а нишестето може само да влоши положението в това направление. Поне такова е мнението на хора с повече опит, което прочетох из няколко форума за сладкарство.
     Освен това този фондан е доста чуствителен на влага. Не позволявайте на изработените вече фигурки да допират каквито и да било мокри кремове, защото ще се разтопят.

А ето и как изглежда тортата отвътре!



9 comments:

  1. Невероятен резултат! Браво! И честита годишнина!

    ReplyDelete
  2. Хей.. радост за очите! Прекрасни са розите и толкова апетитен тортеният разрез! Разкош!
    Поздравявам те за сръчните ти ръце, Руми!

    Честита годишнина: бъдете здрави и обичащи се!
    Нека има щастие и благополучие в дома ви!

    Руми, не знаеш пък аз колко горда се чувствам в момента и колко голямо е задоволството и удовлетворението ми, че съм ти била полезна и че съм участвала в създаването на положителни емоции и усмивки! Благодаря ти от все сърце!

    И от все сърце ти пожелавам още много поводи за сладост, празник, удововолствие!

    п.п. .. от доста време се каня да забъркам захарно тесто, което да е по-подходящо от класическия захарен фондан за цветя и фигурки, но.. все кураж явно не ми достига, не знам.. Крайно време е да пробвам. Благодаря ти за рецептата и за обясненията!

    ReplyDelete
  3. Браво на теб,много са красиви розите,не бих помислила да ям,или да ги развалям!Знам как се чувстваш,когато си създал нещо свое,като откривател на колелото си...важното е ,че си ти!Хубав ден!

    ReplyDelete
  4. Аз ти благодаря Дими, за прекрасните идеи и подробните обяснения в твоите рецепти! А също така и за чудесните пожелания и положителната оценка на "творението" ми. Аз имам още много да се уча, по отношение на моделирането със захарно тесто. Но ми е интересно и сигурно ще продължа да опитвам. Планирам да се снабдя с малко инструменти, за да си "улесня живота". :)
    Траяна, Bearkis, благодаря ви за милите думи!
    Да, наистина се чувствах като откривателя на колелото. :D Така се бях надула, че ако някой ме боднеше - щях да гръмна! :)))))))))
    Сърдечни поздрави на всички вас и хиляди благодарности за положителната оценка на моите първи розички!

    ReplyDelete
  5. Me parece algo maravillosas tus rosas, congratulation for yours marvellous roses! Good day and hello from spain.

    ReplyDelete
  6. Руми,страхооотна торта и декорация,браво!А това парче от последната снимка направо ми проговори ,идва ми да посегна с лъжичка и да си вкуса!!!
    Честита годишнина,да ви е лек и сладък живота като тази великолепна торта!

    ReplyDelete
  7. Как съм могла да пропусна твоят вкусен и красив блог :)
    Розите са чудесни, толкова красиви ...
    Харесах много рецепти, впечатлена съм. Ще бъда чест гост в блогът ти
    Поздравления

    ReplyDelete
  8. Браво, страхотни рози. Благодаря и за рецептата за тази паста. Аз тепърва ще правя стъпки в украсата с фондан и подобни пасти. До сега винаги съм ги правила със сметана или шоколад, но за рожденният ден на голямата дъщеря ще опитам да направя нещо по-така.
    Стана ми любопитно каква е тази Тайлоза и от къде може да се закупи и може ли да се използва това вместо фондан, в смисъл изсъхва ли като фигурките.

    ReplyDelete
  9. Благодаря! За съжаление не знам от къде може да се купи тайлоза в България. :( Иначе, съхне много бързо, може би по-бързо от другите фондани.
    Поздрави!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...