Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Monday, March 7, 2011

Белтъчно-маслен крем за декорация (Swiss Meringue Butter Cream)

     Много лек, приятен за работа и издръжлив крем! Използвах го за декорирането на тази торта и останах изключително доволна. Рецептата за крема е включена в рецептата за тортата, но реших да я публикувам и самостоятелно, за да е по-удобна за намиране.  

Необходими продукти:*

5 белтъка (150 г)
1 и 1/4 ч.ч. захар
450 г краве масло
30 мл ром (по желание)
щипка сол
есенция по ваш избор (ванилия, лимон, портокал ...)
оцветител по ваш избор (нес кафе, какао, сладкарска боя ...)


Начин на приготвяне:

     Нарежете студеното краве масло на кубчета с размер около 3-4 сантиметра и го оставете леко да омекне. Това ще рече, че повърхността на кубчетата трябва да е мека, но в центъра трябва да са все още твърди.     
     Смесете белтъците със захарта и солта в метална купа. Сложете на котлона тенджерка (с диаметър по-малък от на купата с белтъците) с малко вода да заври. Сложете купата с белтъците и захарта върху нея и започнете да бъркате непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа постигне температура 60 С. Ако нямате готварски термометър, не е страшно. Топвайте си пръста от време на време в сместа и щом почуствате, че започва да ви пари, значи сте постигнали необходимата температура. Тази цялата процедура трае няколко минутки, така че внимавайте, за да не ги сготвите белтъците. 
     Изсипете горещата смес в купата на стационарен миксер и започнете да разбивате. Разбивайте с миксера (с телената приставка за разбиване на яйца)  на висока скорост докато получите твърд, лъскав сняг, който не се помества когато наклоните купата.
     Сменете приставката на миксера. Поставете тази, която е за бъркане на гъсти смеси (не за тесто) и изглежда като лопатка или по-скоро педал.
     Прибавете половината от нарязаното на кубчета и леко омекнало масло. Бързо включете и изключете миксера няколко пъти, докато маслото се покрие напълно с разбитите белтъци.
Добавете останалото масло и повторете процедурата с включването и изключването още няколко пъти. 
    Включете миксера на бавни обороти и започнете да разбивате. Започвайки от най-ниските, увеличавайте оборотите на всеки 10 секунди докато стигнете до средно високи. Разбивайте докато получите гладка и пухкава маса. В един момент сместа може да ви изглежда като пресечена, но това не бива да ви притеснява. Просто продължете с разбиването и всичко ще се оправи! 
     Спрете миксера, оберете стените на купата с лопатка и добавете рома (оцветител, есенция ...)**.
     Включете отново миксера на ниски обороти и разбивайте няколко секунди. Увеличете оборотите на средно високи и разбивайте още около минута. 
Това е! Крема ви е готов! 
      Готовия крем или остатъците от него (след декорирането на тортата), могат да се съхраняват в добре затворени пластмасови кутийки в хладилната камера, до три месеца. Когато ви е необходим - извадете го, оставете го на стайна температура за няколко часа и го разбийте отново за кратко.

Забележки:

     *Посочените количества продукти са около 1/3 от оригиналната доза. Крема получен от тези продукти е достатъчен за декорирането на една средно голяма торта.
   **В този момент можете да разделите получения крем на части, които да оцветите и ароматизирате различно.

10 comments:

  1. Обичам SMBC ... В последната ми торта го украсяват и аз наистина харесва.
    Целувки!

    ReplyDelete
  2. Yes, I love it too!
    Kisses back to you! :)

    ReplyDelete
  3. Ovoj recept nekako sum go propustila,a si go zasluzuva celosnoto vnimanie.Odlicno objasneto sto mi dava za hrabrost da go probam, ide Veligden, sigurno ke se krasi nekoja torta,pa da dodadam i jas vo vasiot stil:
    Celuvki Rumijanska!

    ReplyDelete
  4. Целувки и от мен Лиле! Да, крема си заслужава да се пробва. Много е лек и вкусен, освен това удобен за шприцоване и траен. Надявам се да ти хареса! :)

    ReplyDelete
  5. Здравейте, Руми!!! Страхотен е блогьт Ви и всичко е страхотно обяснено. Чудех се дали с този крем може да се измазват тортите с фондант? Тоест да се маже преди да се покрие с фондант?? Струва ми се , че е дооста добьр, но този белтьк ме притеснява да не разводни фондана? Или не е подходящ? Ще чакам за Вашият отговор. Всичко добро и до скоро!!!!!!! Поздрави Мая

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не съм правила никога торти с фондан и не съм сигурна.
      Съжалявам, че не мога да отговоря със сигурност.

      Delete
    2. Аз използвам този крем, когато работя с фондан и обличам торти. Няма никакъв проблем :)

      Delete
  6. Здравейте! Имам въпрос, свързан с приставката, която е за бъркане на гъсти смеси (не за тесто) и изглежда като лопатка или по-скоро педал- аз лично нямам тази приставка. Имам само за белтъци и тесто, какво да правя? Благодаря предварително

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравете Надя,
      Използвайте тази за белтъци. Няма да имате проблем.
      Съжалявам, че не съм видяла въпроса ви навреме.

      Поздрави!

      Delete
  7. Здравейте! Искам да попитам колко грама е една чаена чаша?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...