Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, October 12, 2010

Dulce de Leche Cheesecake (Торта от крем-сирене и карамелизирано подсладено мляко)

     Една малко по-различна торта от крем-сирене! Подложката е нетрадиционна за този тип торта, но всъщност в това и е чара. Много сполучлива комбинация! Това е едина от любимите ми торти от този вид, заедно с тортата от крем-сирене с тиква, на която ще посветя някоя от следващите си публикаций.
Тази чудесна рецептата е от моята драга приятелка Jogi-o от форума Coolinarika. Не съм правила никакви промени по нея и съм следвала абсолютно точно инструкцийте и по проготвянето. Ето го вкусният резултат и рецептата!


Необходими продукти за подложката:

3 яйца
100 гр + 2 с.л. захар
65 гр меко брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ванилийка
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. разтопено краве масло
1/4 ч.л. крем тартар (винен камък)
малко краве масло за подмазване на формата за печене

Необходими продукти за пълнежа:

5 опаковки (5 х 226 гр) крем-сирене "Филаделфия"
100 гр захар
3 с.л.брашно
5 яйца
100 гр заквасена сметана
150-200 гр карамелизирано подсладено мляко (Dulce de Leche)
1 ванилийка

Начин на приготвяне:

       Пригответе си форма от 24 см разкопчаващи се страни, като я намажете с краве масло и отвътре и облечете дъното и стената и с хартия за печене. Отвън обвийте формата с няколко пласта алуминиево фолио (минимум три), за да предотвратите влизането на вода в нея, по време на печенето на водна баня.
      Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера. Разбийте до побеляване жълтъците със 100 гр захар. Прибавете ванилията, лимоновия сок и брашното с бакпулвера и накрая кравето масло, като бъркате непрекъснато с лъжица, докато получите гладка еднородна смес.
     В отделен съд разбийте белтъците на пяна с крем тартара, добавете 2 с.л. захар и продължете да разбивате до получаването на твърд сняг (но не сух). Прибавете около 1/3 от разбитите белтъци към жълтъчната смес, бъркайки внимателно с лъжица докато сместа се уеднакви. Прибавете остатъка от белтъците и разбъркате отново до изглаждане на сместа. Излейте пухкавото тесто в приготвената форма и изпечете в прдварително загрята на 180 градуса по Целзий фурна за около 10-12 минути (само докато се стегне блата). Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади.
     През това време пригответе плънката от крем-сирене. Разбийте с миксер сиренето (трябва да е меко, със стайна температура) със захарта и брашното. Добавете ванилията. В отделен съд разбийте леко яйцата. Прибавете ги към сирената смес, заедно със сметаната и с лъжица (не с миксер) бъркайте докато всичко се съедини хубаво.
     В друг съд сложете карамелизираното кондензирано мляко и прибавете към него около 1/4 от горната смес. Разбийте с миксера до уеднаквяване. Заделете 5 с.л. от получената смес а останалата я излейте във формата, върху охладения блат. Отгоре излейте сирено-яйчната смес (останалите 3/4 от нея) и на 5 места върху нея сложете по една супена лъжица от заделената карамелена смес. Вземете клечка за зъби или шишче и разбъркайте със няколко спираловидни движения, всяко едно от тъмните карамелени петна, за да образувате шарки на повърхността.
     В по-голяма тава налейте гореща вода и сложете формата с приготвената торта в нея, така че водата да покрива около 1 см от височината на стената и. Сложете тавите във фуната, предварително загрята на 250 градуса и печете 10 минути на тази температура. Намалете температурата на 100 градуса и печете така още 1 час. Могат да се получат разлики във времето за печене, в зависимост от вашата фурна, но ще знаете че тортата е готова, когато при леко разтръскване на тавата центърът леко потреперва.  Не я препичайте, защото по време на охлаждането тя ще се достегне.
     Изключете фурната и оставете тортата в нея за 1 час, за да се охлади бавно. Извадете формата от водата и я доохладете за още час на стайна температура и чак след това я сложете в хладилника. Нека да остане там поне за 6 часа.
Когато тортата е напълно охладена, освободете я от формата и я прехвърлете в чиния за сервиране. Режете я с нож потопен в топла вода. Почиствайте и потапяйте ножа в топлата вода преди да отрежете всяко следващо парче.
Да ви е сладко!

Съвети:

     Когато приготвяте пълнежа е много важно, крем-сиренето и яйцата да са със стайна температура. Ако са студени, ще трябва да ги разбивате по-дълго и ще вкарате повече въздух в сместа. Резултатът от това ще е спукване по време на печенето или тортата ще се надуе много по време на печенето и  ще спадне драстично след като я извадите от фурната, което ще развали консистенцията и.
    Не отваряйте в никакъв случай фурната през първия един час от времето за печене. С отварянето и рискувате тортата да се пропука, заради рязката промяна на температурата.
     Ако нямате Dulce de Leche, можете да го пропуснете, като добавите още малко захар и настъргана лимонова кора в сирено-яйчената смес. А след изпичането и охлаждането на сладкиша до стайна температура, да го залеете отгоре със заквасена сметана подсладена с пудра захар по ваш вкус. Отново ще имате една чудесна торта от сирене или така наречен "Cheesecake"!

9 comments:

  1. Разкошнота!
    Отиде в отметките за бъдеще :)

    ReplyDelete
  2. Ох, леле,леле, какво е това чудо ! :))))))
    Руми, гости приемаш ли ? Саааамо 2 парченца да ми отделиш , моля ! :)))))
    Поздравявам те, прекрасна рецепта ! :))))

    ReplyDelete
  3. Нямам възможност да пиша често коментари, но пак искам да те поздравя Руми и благодаря за чудесните рецепти. Тортата е чудесна! Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Благодаря за вниманието момичета!
    Вероника, разбира се че приемам гости! Заповядай!
    Благодаря от сърце на всички вас! :)))))))
    Тортата е наистина много вкусна!

    ReplyDelete
  5. Разкошно изглежда! И толкова лесно се влиза в прегрешение с такъв сладкиш :-)

    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  6. Сърдечно благодаря, Милена! Напълно съм съгласна с теб! :) Добре, че сме доста заети и нямаме време да ги правим тези сладкиши много често, иначе ще станем кръгли. :))))))

    Поздрави!

    ReplyDelete
  7. Руми за такъв десерт убийства стават :)
    Страхотна рецепта - комбинация от любими продукти... и тия снимки дето правиш... да ти иде да се пресегнеш и да си отмъкнеш малко от сладкиша!
    Поздрави сърдечни и слънчево настроение!

    ReplyDelete
  8. Una maravilla de bizcochos bañados se ven muy tentadores y con su salsa,es un placer ver tanta maravilla junta ,me encantó,muchas bendiciones y abrazos sinceros.

    ReplyDelete
  9. Сега попадам на това разкошество и страшно ми харесва!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...