Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Saturday, October 16, 2010

Пълнени пиперки с мляно месо

     Далече съм от мисълта да обидя някого от Балканския полуостров, че не знае как да направи пълнени пиперки. Просто всеки ги прави различно! 
     Тъй като бях помолена от няколко приятели, да напиша моята рецепта за това традиционно нашенско ястие - ето пиша я! 
     Така ги правеше баба ми, която беше майстор в кухнята и от която съм научила почти всичко което сега знам от нашата национална кухня.

Необходими продукти:

около 1 кг смляно месо (свинско, телешко, смесено ...)
2 глави нарязан на ситно кромид лук
около 200 гр почистен и измит ориз
1 малък домат нарязан на ситно
1 с.л. напълнена с връх червен пипер 
1 с.л. "Вегета"
1 яйце
сол, черен пипер, магданоз, чубрица, кимьон .... или подправки по ваш вкус 
малко вода
малко брашно
10-15 пиперки изчистени от дръжките и семената

Ще ви трябва още:

400-500 гр кисело мляко
1 яйце
3-4 с.л. брашно
още 1 с.л. "Вегета"

Начин на приготвяне:

     В дълбока купа сложете смляното месо, кромида, ориза и домата. Добавете яйцето, "Вегета"-та, сол и останалите подправки по ваш вкус. Омесете всичко добре. Добавете малко вода (около 100-200 мл, в зависимост от това, колко е сочно месото ви), за да получите мека (не водниста)смес. Опитайте на сол.
     В купичка, сипете малко брашно. Отрежете по малко от връхчето на всяка пиперка, за да излиза въздуха от нея по време на пълненето. Пълнете пиперките с приготвената смес, потапявайте краищата им в брашното за да ги запечатате и ги подреждайте легнали една до друга в широка тенджера. Залейте ги с вряла вода, (толкова колкото да ги покриете), добавете 1 с.л. "Вегета" и сол на вкус и ги захлупете с чиния обърната наопаки, с диаметър малко по-малък от този на тенджерата. Целта на това е, пиперките да стоят под нивото на водата. Сложете тенджерата на силен котлон, изчакайте да заври и го намалете. Оставете ястието да ври на тих огън около 40 минути. Ако по време на варенето нивото на течността спадне, долейте още вода. Не оставяйте пиперките да излизат над нивото на течността. 
     Проверете дали ориза е сварен. Ако е омекнал, отстранете тенджерата от котлона.
     В дълбоко тиганче или тенджерка, смесете киселото мляко с яйцето, брашното и щипка сол. Рзбъркайте до хомогенност и го сложете на слаб огън. С телена бъркалка бъркайте постоянно, докато сместа започне да се сгъстява. Добавте в нея един черпак от течността в която са врели пиперките и продължавайте да бърката и варите. Когато сместа ви се сгъсти отново, добавете още 1-2 черпака течност. Варете при непрекъснато бъркане, за да предотвратите образуването на брашнени топчета или загаряне още 3-4 минути. Излейте готовата застройка върху пиперките. Разклатате тенджерата, за да се смеси с останалата в нея течност със застройката. Поръсете по желание със ситно нарязан магданоз. 
     Сервирайте пиперките, полени обилно с получения сос.


Мои бележки:

     За тази рецепта можете да използвате пресни или сушени пиперки.
     По същият начин можете да приготвите и плънката за сърми от кисело зеле.
     Ако месото ви е съвсем постно, можете да добавите малко олио в тенджерата по време на варенето. Също така можете да добавите един домат, нарязан на шайби.

5 comments:

  1. Едно от любимите ми ястия е това, правя ги с всякакво месо, но съм забелязала едно- без сос е като да спестиш карамела /е, понякога и атракциона да ти го карамелизират пред теб/ на крем брюлето :)

    ReplyDelete
  2. И на мен ми е е дно от любимите! Особено комбинацията от пълнени сухи пиперки и сърми от кисело зеле заедно. А колкото до соса, напълно съм съгласна с теб! Пробвала съм в други домакинства, печени на фурна и без сос - няма нищо общо! :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. A volte è molto bello passare ricette classiche della tradizione, ciao

    ReplyDelete
  4. Прекрасно!
    Много обичам пълнени пиперки, приготвени по всякакъв начин - постни, месни, със сос, без сос... изобщо всякакви видове. Твоите изглеждат неустоимо!
    Също да изкажа огромни благодарности за рецептата на малките тутманичета. Направих ги и станаха много вкусни, а са и лесни. Много хубава рецепта!
    Поздрави и пожелание за хубава седмица!

    ReplyDelete
  5. Denes imav prekrasen rucek, napraviv...sosot e fantasticno dobar, mi se dopaga, kaj nas tradicionalno se pravat na drug nacin, so sos, no ne vakov....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...