Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Saturday, October 2, 2010

Зелник

     Това е моят любим зелник! Знам, че повечето хора го правят различно от мен - една кора отдолу, една отгоре и по средата плънката, но аз го правя на руло. Не ми се разпада и размазва, когато го нарежа и се опитваме да го ядем, а и плънката е разпределена равномерно в пластовете тесто. Просто го обожавам!

Необходими продукти за тестото:

900 гр брашно
500 мл прясно мляко
2 с.л. суха мая (40 гр пресна)
100 мл олио
2 яйца
1 с.л. захар
1 с.л. сол
Необходими продукти за плънката:

1 средно голяма зелка
олио за запържване
1 с.л. червен пипер
лимонена киселина (около 1/2 ч.л.)
домат
чубрица, копър, "Вегета" ...



Начин на приготвяне:

     Сложете маята и захарта в топлото мляко и изчакайте 5-10 минутки да шупне. Прибавете към тази смес олиото, двете яйца и солта.
Изсипете получената смес в брашното и замесете гладко тесто. Сложете готовото тесто в голяма купа с капак или го покрийте с пластично фолио и го оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.
     Докато чакате тестото да втасва, пригответе плънката. Нарежете зелката на дребно прибавете малко сол и лимонената киселина и я запържете в мазнината. Когато зелето поомекне, прибавете червения пипер, нарязаният на ситно домат и подправките. Гответе още 10-15 минутки на среден огън, като разбърквате от време на време, докато зелето остане само на мазнина. Опитайте на вкус.
     Омазнете работната си повърхност с малко олио и прехвърлете върху нея втасалото тесто. Разточете го на правоъгълник с дебелина около 5-6 милиметра. Разпределете приготвената плънка равномерно отгоре и го навийте на руло. Усучете го малко, като завъртите двата му края в противоположни посоки и го навийте на спирала в подмазана тава. Намажете оформения зелник с малко олио смесено с щипка червен пипер, покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса отново за около 30 минути. През това време загрейте фурната на 180 градуса по Целзий (360 F). Сложете втасалия зелник във загрятата фурна и печете докато добие приятен светло кафяв загар отгоре (около час).
      Приятен апетит!


А тези симпатични, малки втасали банички са направени от същото тесто.

5 comments:

  1. Прости -не сега...

    ReplyDelete
  2. Дояде ми се :)))
    Вълшебница си с тестото :)

    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Благодаря момичета!
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...