Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, September 7, 2010

Tarte Tatin

     Много вкусен и бърз десерт! За пръв път го правя, но няма да е за последен със сигурност, защото съм очарована от него. Оригиналната френска рецепта е с ябълки, но след ябълките аз го пробвах и с банани. Стана невероятен! Също така може да се приготви с круши, праскови или ананас. Още не съм пробвала тези варианти, но съм сигурна, че ще са също изключително вкусни. Но за това ... по-подробно ще обясня после.




Продукти за тестото:

220 гр брашно

120 гр краве масло

1/2 ч.л. сол

1 с.л. захар

3-4 с.л. ледено студена вода


Продукти за плънката:

1,5 кг ябълки

120 гр краве масло

150 гр светло-кафява захар

1 с.л. лимонов сок


     Ще ви е необходим голям тиган с метална дръжка или някакъв друг подходящ съд с диаметър 28-30 см и дълбочина 4-5 см, който може да се се използва на котлона и да се постави във фурната след това.

Приготвяне на тестото:

Нарежете студеното масло на кубчета.

За приготяне на ръка:

      Смесете нарязаното масло, брашното, солта и захарта в купа и мачкайте с пръсти, докато получите трохи с размера на грахово зърно. Прибавете 2 суп. лъжици от ледената вода и внимателно разбъркайте с вилица, докато водата се поеме от тестото.

За приготвяне с кухненски робот (food processor):

     Сложете маслото, брашното, солта и захарта в купата на робота и натиснете бутона "Pulse" няколко пъти, докато получите трохи с размера на грахово зърно. Добавете 2 суп. лъжици от ледената вода и натиснете "Pulse" още 2-3 пъти.

Проверяване консистенцията на тестото:

     Вземете от сместа в шепата си и стиснете леко, ако се задържа заедно и не се разпада - тестото е готово, ако не - тогава добавете още 1-2 лъжици ледена вода. Добавяйте ги една по една, като след всяка добавка разбърквате или натискте "Pulse" 2-3 пъти, за да се усвои водата и продължавайте да проверявате по същия начин дали се разпада. Внимавайте да не прекалите с бъркането или да прибавите прекалено много вода, защото тестото ще стане твърдо.

Оформяне на тестото:

      Изсипете тестото на работна маса и го разделете на 4 части. С дланта нa едната си ръка, с движение надолу и напред, притиснете всяка от четирите части по един път, за да разпределите мазнината равномерно. Сега съберете тестото заедно и го оформете на питка. Увийте го в пластично домакинско фолио и го оставете в хладилника да се стегне за около 30 минути.

Приготвяне на плънката:

     Обелете ябълките, нарежете ги на четвъртинки и ги изчистете от семенната част.
Поставете тигана на средно силен котлон и сложете в него маслото и захарта. След като маслото се разтопи и смеси със захарта, подредете отгоре изчистените ябълки, напръскайте ги с лимоновия сок, намалете огъня и варете 15-20 минутки.
     През това време, загрейте фурната на 200°С. Извадете охладеното тесто от хладилника и го разточете (върху леко набрашнена повърност) на кръг, с диаметър малко-по голям от този на тигана ви.
     Махнете готовите ябълки, плуващи в карамелен сос от котлона и с помоща на точилка, пренесете разточеното тестото върху тях. Подпъхнете краищата на тестото между ръба на тигана и ябълките, като разбира се, внимавате да не се изгорите. Направете няколко прореза с нож в тестото, за да излиза парата по време на печенето и сложете тигана с приготвения тарт на средната скара в загрятата фурна. Печете около 40-45 минути или докато добиете приятен златист цвят отгоре. Извадете от фурната изпеченият тарт и го оставете 5 минутки, за да се охлади леко. Минете с нож по ръба на сладкиша, за да освободите, ако има някъде залепнало. Сложете чинията в която смятате да го сервирате върху тигана, с лицевата страна надолу и преобърнете внимателно сладкиша в нея.
     Сервирайте го веднага, гарниран с крем фреш (crème fraîche), разбита сладка сметана
или топка ванилов сладолед.

Мои бележки:

     Като вече споменах в началото, ябълките може да се заменят с банани, круши, праскови или ананас. Процедурата е същата както с ябълките, но ако го приготвяте с банани, ви препоръчвам да ги полеете с малко повечко лимонов сок (2-3 с.л.), за да получите необходимия вкусов баланс. Също така варете бананите в карамеления сос само 10-12 минутки, за да не ви се разкашкат.
     Ако не разполагате с кафява захар, използвайте обикновена, но първо направете от нея светъл карамел в тигана и след това добавете маслото.
     Ако искате да спазите традицията, сервирайте тарта с крем фреш. Ако нямате от къде да си набавите такъв, можете да си го приготвите много лесно и в къщи.
Ето ви и рецепта за това!

А ето го и в бананов вариант. Стана божествен!









14 comments:

  1. Руми, показваш страхотно изпълнение на тази "класика" :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Thank you very much, Priscilla! :)
    Dani, получи се точно както си го представях и беше страшно вкусен! Не успях да го снимам нарязан, защото имах гости, но беше невероятен. Сервирах го с топка сладолед с карамелизирани ядки. Мечта!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Izprobvah tazi retsepta predi vreme. Chudesen frenski leten sladkish za sledobedno kafe v priatelska atmosfera. Chudesen izbor, Rumi. Nadiavam se che semeistvoto e odobrilo porednoto proizvedenie na kulinarstvoto izpalneno ot tvoe ime. I kakto vinagi prilojeno s profesionalni snimki. Pozdravlenia!

    ReplyDelete
  4. Благодаря Линда! Днес мисля да го направя с банани, защото моята дъщеря не обича печени ябълки. Вече съм поготвила тестото. Ще докладвам резултата. :) Мисля, че ще е чудесен, също както и с ябълките.

    ReplyDelete
  5. Thank you very much Lara! Thank you for stopping by! :)

    ReplyDelete
  6. Tienes un blog maravilloso!!. ya me tienes como seguidora!!!
    Precioso! y que recetas!!
    Besos!

    ReplyDelete
  7. Очаквам рецептата с нетърпение, снимките изглеждат примамливи и обещаващи вкусово удоволствие :)
    Поздрави, Руми !

    ReplyDelete
  8. Благодаря мила! Утре ще се постарая да публикувам рецептата. Смятам да го пробвам и с праскови. Мисля, че отново ще е мноооооого вкусно. :)
    Поздрави и от мен DSdiva!

    ReplyDelete
  9. Не се и съмнявам, а аз замислях с круши :)

    ReplyDelete
  10. И с круши ще е чудно! :) Прекрасна идея!!!!!!!!
    Поздрав! :))))))

    ReplyDelete
  11. Just on the view , almost melt in my mouth. Beautiful!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...