Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, August 24, 2010

Кроасанчета с шоколад

  
     Не знам колко пъти съм пробвала да ги направя, тези малки "дяволчета"! Опитвала съм десетки различни рецепти и никога не съм успявала да постигна желания резултат. Но това е вече минало!
Най-после УСПЯХ!!!!!!!!!!


Необходими продукти за тестото:

340 гр (325 мл) леко затоплено прясно мляко
450 гр брашно (обикновено)
75 гр захар
15 гр сол (1 ч.л.)
1 ч.л. суха мая

Необходими продукти за масления слой:

250 гр студено краве масло
брашно за поръсване на работната повърхност

За намазване преди печене:

1 яйце
2 с.л. вода (или прясно мляко)

Начин на приготвяне:

     Смесете маята с прясното мляко и 1 лъжица захар и изчакайте малко да шупне. В дълбока купа смесете брашното, солта и останалата захар. Прибавете млякото с маята към сухата смес и разбъркайте до пълно хомогенизиране. Изсипете приготвеното тесто в пластично фолио, увийте го добре и го оставете за 7-8 часа в хладилника.
     Нарежете студеното краве масло на филийки с около 1 см дебелина. Набрашнете добре работната си маса. слагайте филийките на нея, посипвайте ги с брашно и ги разточвайте до 2-3 мм дебелина. Подредете ги в чиния и ги оставете също в хладилника.
    След като е изминало определеното време, извадете тестото от хладилника и го разточете на правоъгълник с размери около 30 х 60 сантиметра. Посипвайте масата обилно с брашно, защото тестото е доста лепкаво. Покрийте 2/3 от дължината на разточеното тесто с приготвените листове краве масло (можете да ги застъпвате, за да се вместят), като оставяте по около 1 пръст по крайщата непокрит. Прегънете края с непокритата с масло 1/3 от тестото към средата и я захлупете с другия край, така че да получите правоъгълник от три пласта. Притиснете краищата с пръсти, за да се залепят. Трябва да запечатате масления слой вътре, за да не излиза навън по време на следващите разточвания.
     Завъртете тестото на 90 градуса, така че по-късата страна на правоъгълника да е пред вас и го разточете отново до първоначалния размер. Не започвайте веднага да точите! Първо удряйте с точилката по сгънатото тесто (по дължина и по ширина на правоъгълника) за да омекне маслото вътре и да не се пропуква като го разточвате.
    Сега го сгънете още веднъж, като този път хванете близката до вас страна на правоъгълника и я прегънете до средата. След това прегънете противоположната страна също до средата, така че краищата им да се срещнат. Сега прегънете тестото в същата посока на две, по средата като книга. Получавате нови четири пласта.  Ако в този момент маслото ви се е размекнало много и се опитва да излиза, увийте тестото в пластично фолио, оставете го за около 30 минути в хладилника и и след това направете последното разточване и сгъване . Ако маслото е още достатъчно твърдо, разточете тестото отново до първоначалните размери и го сгънете още веднъж по същия начин (последно описания), за да получите още 4 пласта. Увийте тестото в няколко слоя пластично фолио и го оставете да пренощува в хладилника.
     На другия ден извадете тестото от хладилника и го разрежете напречно на две. Едната половинка я върнете в хладилника за да не ви се размеква, а другата я разточете отново на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Трябва да получите кора с дебелина 3-4 милиметра. Разрежете кората на две по дължина и всяка лента нарежете напречно на равнобедрени триъгълници. Прорежете основата на триъгълника по малко в средата (около 1 см), за да могат да ви се издължат крайчетата на кроасаните по време на навиването.  Сложете по малко шоколад в основата (ако искате, разбира се) и навивайте стегнато кроасанчета.
Подреждайте ги на разстояние едно от друго, в тава покрита с хартия за печене, като ги оформяте, закривявайки крайчетата им към средата.
     Направете същото и с другата половина на тестото. Оставете кроасанчетата на втасат 15-20 минути, намажете ги с разбитото с малко вода яйце и ги изпечете в предварително загрята на 190 градуса по Целзий (375 F) фурна за 12-15 минути. По желание, можете да ги поръсите с пудра захар (като мен) или да ги нашарите отгоре с малко разтопен шоколад.

Забележки:

     Ръсете постоянно работната си маса и тестото с брашно когато го разточвате, за да не ви се лепи.
     Работете по възможност в хладно помещение, за да не се размеква прекалено бързо масления слой.

18 comments:

  1. Руми, изкуши ме с тези кроасани :)
    Прекрасни са, но ще изчакам още малко да се захлади!
    Направих кифличките ти и станаха много вкусни.
    Само тестото ми беше много лепкаво и добавих още брашно.
    Сърдечни поздрави и много усмивки!

    ReplyDelete
  2. Прекрасни са! От много време ми се иска да направя, но все още събирам смелост...

    ReplyDelete
  3. Много благодаря момичета! Thank you very much! Дани, може да се получи разлика в количеството на брашното, в зависимост от вида му. Ако използваш по-остро брашно, ще ти отиде малко повече. Но тестото трябва да бъде доста мекичко, дори малко лепкаво при замесването. Като втаса веднъж, вече не лепне.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Страхотни са... и аз събирам смелост за кроасанчета... Може би ще опитам по тази рецепта :)

    ReplyDelete
  5. Благодаря Еос! Само изглежда сложно и трудоемко, но не е чак толкова. Времето е доста, но не правиш нищо - просто чакаш да изминат определените часове. Аз забърках тестото в събота към обяд. Вечерта го разточих и сгънах трите пъти (което ми отне около 40 минути)и в неделя го сутринта го разточих за последно и направих кроасанчетата. От тази доза ми излязоха около 35 малки кроасанчета. Не се страхувай!
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  6. wow, looks like an ideal breakfast :)

    ReplyDelete
  7. Perfect..and pictures gorgeous!

    ReplyDelete
  8. Здравей, Руми!
    Искам да ти благодаря за споделената рецепта и да се похваля, че ги направих и станаха фантастични! Не съм очаквала такъв резултат от първи опит, но съм изключително доволна!
    Още веднъж - благодаря!
    Следя с интерес всичко, което правиш и особено тестените изделия. Очаквам нещо ново и интересно :)

    Поздрави!
    Илиана

    ReplyDelete
  9. Браво Илиана! Много се радвам, че са ти успели и си доволна от резултата! Нямаш ли някоя снимка?
    Аз също обичам да се занимавам с теста и да пробвам нови неща. Имам още много рецепти, но съм доста заета напоследък и не мога да смогна да ги публикувам. Но малко по-малко ще стане.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  10. Всъщност, ето ги тук http://ilrai.blogspot.com/2010/09/blog-post_12.html
    Надявам се, че нямаш против :)

    ReplyDelete
  11. Разбира се, че нямам нищо против! Много добре изглеждат. Браво!
    Прочетох публикацията ти и искам да се опитам да разясня някои неща. Надявам се да не се сърдиш! При първото разточване трябва да се постеле с маслото 2/3 от дължината на тестото, не само средата и не в тази посока. Значи ако имаме правоъгълник 30 см на 60 см, намазваме около 40 см по дължината на тестото. Първо сгъваме ненамазаните 20 см върху средната 1/3 и тогава згъваме другата намазана 1/3 върху нея. Така получаваме първите три слоя тесто, разделени с маслен слой. По този начин, при всяко следващо сгъване съответно слоевете се умножават прогресивно и тази е причина, да не е необходимо тестото да сгъва толкова много пъти. Маслото не трябва да се слива с тестото. То трябва да си остане отделен компактен слой, който разделя тестените пластове.
    Но въпреки промените, смятам че си се справила фантастично, а най-важно е, че са ти харесали.
    Просто си си отворила малко повече работа със сгъването. :)
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  12. Ахааа! Сега ми стана ясно :) Благодаря ти много за разясненията и за хубавите думи :)
    Ще пробвам да ги направя отново и ще пиша пак :)

    ReplyDelete
  13. Супер! Ще очаквам резултати!
    Поздрави от USA :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...