Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Wednesday, August 4, 2010

Щрудел с ябълки и домашни теглени кори


Необходими продукти за тестото:

500 гр брашно

300 мл топла вода

1 ч.л. сол

1 ч.л. оцет

1-2 с.л. олио

Необходими продукти за плънката:

около 1,5 кг ябълки 

сока от половин лимон

200-300 гр захар (зависи от сладостта на ябълките)

150-200 гр стафиди (може и без тях, ако не обичате)

100-150 гр галета (зависи колко са сочни ябълките)

1-2 ч.л. канела (по ваш вкус)

Ще ви е необходимо още:

200 мл олио за потопяване на тестото

100 мл олио за поръсване на корите

Начин на приготвяне:

     Замесете гладко тесто от предвидените за това продукти. Измесете го добре, за да няма "жилки" когато го разтегляте по-късно. Разделете тестото на 4 еднакви части и го оформете на топчици. Сложете ги на набрашнена повърхност, поръсете ги с малко брашно, покрийте ги с пластично фолио и ги оставете да починат 15-20 минути, за да се отпусне тестото.
     Налейте 200 мл олио в широка и дълбока чиния или малка тавичка. Разточете омекналите топчета тесто на кръгли питки с диаметър 15-20 см, изчистете ги от полепналото по тях брашно и ги потопете в олиото. Ако мазнината не може да ги покрие всичките, потапяйте ги една по една и когато всичките са добре омазнени и от двете страни, натрупайте ги обратно в съда с мазнината, една върху друга. Оставете ги така за около 20-30 минути, за да попият от мазнината.
     През това време си подгответе плънката. Обелете и настържете ябълките на едро ренде и ги сместе веднага с лимоновия сок, за да не потъмнеят. Прибавете канелата, захарта и стафидите и объркайте добре.
     Застелете масата с чиста покривка или "прежален" но чист чаршаф и поръсете леко с брашно.
Прехвърлете първият кръг върху застланата маса, подпъхнете ръцете си с дланите нагоре под него и започнете да разтегляте от средата към краищата, обикаляйки го от всички страни. Разтегляйте, докато кората стане прозрачна. Изрежете с остър нож или ножица останалото малко ръбче от дебелото тесто по края на кората. С четчица потопено в олио, напръскайте леко цялата кора и поръсете с ръка 1/4 от галетата. Разпределете равномерно 1/4 от ябълковата смес отгоре и навийте кората на руло с помощта на покривката (чаршафа). Оформете рулото на стегната спирала в средата на подмазана кръгла тава. Направете същото с останалите три части от тестото и ги навивайте около първата спирала в тавата. Намажете приготвения щрудел с олио и поръсете с кристална захар. Така ще получите хубава хрупкава коричка отгоре, по време на печенето.
     Загрейте фурната на 200 градуса по Целзий и печете 10-15 минути. Намалете фурната на 180 и продължете да печете до зачервяване (около 40-50 минути). Поръсете изпечения щрудел с пудра захар и изчакайте да се охлади напълно, преди да го нападнете.



Мои бележки:

     Тавата в която аз го пека е с 38 см диаметър.
     Можете да замените част от обикновенната захар за подслаждането на ябълките, с кафява захар. 
     Вместо да поръсвате корите с галета, можете да сложите 2-3 супени лъжици грис в ябълковата смес, за да поеме сока от ябълките по време на печенето.
     По същият начин правя и баница с тиква. Изпържвам рендосаната тиква с малко олио и прибавям захар и канела на вкус. Обикновено прибавям и малко скълцани орехи. Нататъка е същото. Единствената разлика е, че пропускам поръсването с олио на корите, защото в запържената тиква вече има олио и не слагам галета, защото няма нужда (тиквата не пуска сок като ябълките). 

Да ви е сладко!



1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...