Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, August 24, 2010

Кроасанчета с шоколад

  
     Не знам колко пъти съм пробвала да ги направя, тези малки "дяволчета"! Опитвала съм десетки различни рецепти и никога не съм успявала да постигна желания резултат. Но това е вече минало!
Най-после УСПЯХ!!!!!!!!!!


Необходими продукти за тестото:

340 гр (325 мл) леко затоплено прясно мляко
450 гр брашно (обикновено)
75 гр захар
15 гр сол (1 ч.л.)
1 ч.л. суха мая

Необходими продукти за масления слой:

250 гр студено краве масло
брашно за поръсване на работната повърхност

За намазване преди печене:

1 яйце
2 с.л. вода (или прясно мляко)

Начин на приготвяне:

     Смесете маята с прясното мляко и 1 лъжица захар и изчакайте малко да шупне. В дълбока купа смесете брашното, солта и останалата захар. Прибавете млякото с маята към сухата смес и разбъркайте до пълно хомогенизиране. Изсипете приготвеното тесто в пластично фолио, увийте го добре и го оставете за 7-8 часа в хладилника.
     Нарежете студеното краве масло на филийки с около 1 см дебелина. Набрашнете добре работната си маса. слагайте филийките на нея, посипвайте ги с брашно и ги разточвайте до 2-3 мм дебелина. Подредете ги в чиния и ги оставете също в хладилника.
    След като е изминало определеното време, извадете тестото от хладилника и го разточете на правоъгълник с размери около 30 х 60 сантиметра. Посипвайте масата обилно с брашно, защото тестото е доста лепкаво. Покрийте 2/3 от дължината на разточеното тесто с приготвените листове краве масло (можете да ги застъпвате, за да се вместят), като оставяте по около 1 пръст по крайщата непокрит. Прегънете края с непокритата с масло 1/3 от тестото към средата и я захлупете с другия край, така че да получите правоъгълник от три пласта. Притиснете краищата с пръсти, за да се залепят. Трябва да запечатате масления слой вътре, за да не излиза навън по време на следващите разточвания.
     Завъртете тестото на 90 градуса, така че по-късата страна на правоъгълника да е пред вас и го разточете отново до първоначалния размер. Не започвайте веднага да точите! Първо удряйте с точилката по сгънатото тесто (по дължина и по ширина на правоъгълника) за да омекне маслото вътре и да не се пропуква като го разточвате.
    Сега го сгънете още веднъж, като този път хванете близката до вас страна на правоъгълника и я прегънете до средата. След това прегънете противоположната страна също до средата, така че краищата им да се срещнат. Сега прегънете тестото в същата посока на две, по средата като книга. Получавате нови четири пласта.  Ако в този момент маслото ви се е размекнало много и се опитва да излиза, увийте тестото в пластично фолио, оставете го за около 30 минути в хладилника и и след това направете последното разточване и сгъване . Ако маслото е още достатъчно твърдо, разточете тестото отново до първоначалните размери и го сгънете още веднъж по същия начин (последно описания), за да получите още 4 пласта. Увийте тестото в няколко слоя пластично фолио и го оставете да пренощува в хладилника.
     На другия ден извадете тестото от хладилника и го разрежете напречно на две. Едната половинка я върнете в хладилника за да не ви се размеква, а другата я разточете отново на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Трябва да получите кора с дебелина 3-4 милиметра. Разрежете кората на две по дължина и всяка лента нарежете напречно на равнобедрени триъгълници. Прорежете основата на триъгълника по малко в средата (около 1 см), за да могат да ви се издължат крайчетата на кроасаните по време на навиването.  Сложете по малко шоколад в основата (ако искате, разбира се) и навивайте стегнато кроасанчета.
Подреждайте ги на разстояние едно от друго, в тава покрита с хартия за печене, като ги оформяте, закривявайки крайчетата им към средата.
     Направете същото и с другата половина на тестото. Оставете кроасанчетата на втасат 15-20 минути, намажете ги с разбитото с малко вода яйце и ги изпечете в предварително загрята на 190 градуса по Целзий (375 F) фурна за 12-15 минути. По желание, можете да ги поръсите с пудра захар (като мен) или да ги нашарите отгоре с малко разтопен шоколад.

Забележки:

     Ръсете постоянно работната си маса и тестото с брашно когато го разточвате, за да не ви се лепи.
     Работете по възможност в хладно помещение, за да не се размеква прекалено бързо масления слой.

Saturday, August 7, 2010

Милинки

Една идея за неделна закуска!



Необходими продукти за тестото:

300 мл прясно мляко
1 супена лъжица суха мая
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 яйце
200-300 гр бяло саламурено сирене
2 и 3/4 до 3 чаени чаши (от 250 мл) брашно *

Ще ви трябва още:

около 100 гр разтопено краве масло за топене на ръцете (може да се замени с мас, олио или маргарин)
150-200 гр бяло саламурено сирене
2 супени лъжици галета
1 кафена чашка прясно мляко

Начин на приготвяне:

     Затоплете леко млякото, излейте го в дълбока купа и разтворете маята и захарта в него. Изчакайте 5-10 минутки, за да се активира маята.  Добавете натрошеното сирене, яйцето, солта и брашното. Бъркате с дървена лъжица, докато брашното усвой течните съставки и получите много меко и лепкаво тесто. Покрийте купата с капак или кърпа и оставете тестото да втаса на топло за около 15-20 минути. 
    Разбъркайте леко тестото. Подмажете обилно тава с диаметър  30 см. Потапяйте ръцете си в разтопеното краве масло (мас, олио) и късайте и оформяйте топчета колкото орех. Трябва да получите около 30 топчета. Подреждайте ги в тавата почти опрени едно до друго, за да нямат място да се разливат настрани, а да се вдигнат нагоре. Покрийте тавата с оформените топчета с домакинска кърпа и ги оставете да втасат на топло за около 20-30 минути.  След като втасат, ги поръсете с натрошеното 150-200 гр сирене  и ги залейте (използвайки лъжичка) със смес от разтопеното краве масло (остатъка от топенето на ръцете), галетата (2 суп. лъжици) и  прясното мляко (1 к. чашка).  
     Изпечете ги в умерено силна фурна (около 200 градуса) до зачервяване, но не ги препичайте прекалено много, за да не станат сухи.
     Чудесна и общо взето бърза закуска!

Забележка:

     * Количество брашното, което ви е необходимо, зависи от вида на брашното което използвате. Ако използвате по-меко брашно, ще ви бъдат необходими 2 и 3/4 чаени чаши брашно. Ако брашното ви е остро, ще ви трябва малко повече - около 3 пълни чаени чаши. Моят съвет е, да прибавите за начало 2 и 1/2 чаши брашно и след като се поеме от течността, добавяйте още по малко, ако е необходимо. Тестото трябва да може да се бърка с лъжицата, но не трябва и да е прекалено рядко! Като спрете с бъркането, тестото трябва да запазва формата си (да остава събрано на топка в купата).

     Да ви е сладко!

Wednesday, August 4, 2010

Щрудел с ябълки и домашни теглени кори


Необходими продукти за тестото:

500 гр брашно

300 мл топла вода

1 ч.л. сол

1 ч.л. оцет

1-2 с.л. олио

Необходими продукти за плънката:

около 1,5 кг ябълки 

сока от половин лимон

200-300 гр захар (зависи от сладостта на ябълките)

150-200 гр стафиди (може и без тях, ако не обичате)

100-150 гр галета (зависи колко са сочни ябълките)

1-2 ч.л. канела (по ваш вкус)

Ще ви е необходимо още:

200 мл олио за потопяване на тестото

100 мл олио за поръсване на корите

Начин на приготвяне:

     Замесете гладко тесто от предвидените за това продукти. Измесете го добре, за да няма "жилки" когато го разтегляте по-късно. Разделете тестото на 4 еднакви части и го оформете на топчици. Сложете ги на набрашнена повърхност, поръсете ги с малко брашно, покрийте ги с пластично фолио и ги оставете да починат 15-20 минути, за да се отпусне тестото.
     Налейте 200 мл олио в широка и дълбока чиния или малка тавичка. Разточете омекналите топчета тесто на кръгли питки с диаметър 15-20 см, изчистете ги от полепналото по тях брашно и ги потопете в олиото. Ако мазнината не може да ги покрие всичките, потапяйте ги една по една и когато всичките са добре омазнени и от двете страни, натрупайте ги обратно в съда с мазнината, една върху друга. Оставете ги така за около 20-30 минути, за да попият от мазнината.
     През това време си подгответе плънката. Обелете и настържете ябълките на едро ренде и ги сместе веднага с лимоновия сок, за да не потъмнеят. Прибавете канелата, захарта и стафидите и объркайте добре.
     Застелете масата с чиста покривка или "прежален" но чист чаршаф и поръсете леко с брашно.
Прехвърлете първият кръг върху застланата маса, подпъхнете ръцете си с дланите нагоре под него и започнете да разтегляте от средата към краищата, обикаляйки го от всички страни. Разтегляйте, докато кората стане прозрачна. Изрежете с остър нож или ножица останалото малко ръбче от дебелото тесто по края на кората. С четчица потопено в олио, напръскайте леко цялата кора и поръсете с ръка 1/4 от галетата. Разпределете равномерно 1/4 от ябълковата смес отгоре и навийте кората на руло с помощта на покривката (чаршафа). Оформете рулото на стегната спирала в средата на подмазана кръгла тава. Направете същото с останалите три части от тестото и ги навивайте около първата спирала в тавата. Намажете приготвения щрудел с олио и поръсете с кристална захар. Така ще получите хубава хрупкава коричка отгоре, по време на печенето.
     Загрейте фурната на 200 градуса по Целзий и печете 10-15 минути. Намалете фурната на 180 и продължете да печете до зачервяване (около 40-50 минути). Поръсете изпечения щрудел с пудра захар и изчакайте да се охлади напълно, преди да го нападнете.



Мои бележки:

     Тавата в която аз го пека е с 38 см диаметър.
     Можете да замените част от обикновенната захар за подслаждането на ябълките, с кафява захар. 
     Вместо да поръсвате корите с галета, можете да сложите 2-3 супени лъжици грис в ябълковата смес, за да поеме сока от ябълките по време на печенето.
     По същият начин правя и баница с тиква. Изпържвам рендосаната тиква с малко олио и прибавям захар и канела на вкус. Обикновено прибавям и малко скълцани орехи. Нататъка е същото. Единствената разлика е, че пропускам поръсването с олио на корите, защото в запържената тиква вече има олио и не слагам галета, защото няма нужда (тиквата не пуска сок като ябълките). 

Да ви е сладко!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...