Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Saturday, July 10, 2010

Целофаново фиде с пилешко и зеленчуци по Китайски ( Stir-Fry )

     Попаднах на тази чудесна рецепта вчера в невероятно вкусния блог на Лара от Израел. Никога до сега не съм успявала да приготвя толкова вкусно китайско ястие в къщи. Като прочетох тази рецепта и подробното обяснение, как да се приготви, веднага се запалих да я пробвам. Момичето е обяснило така точно всичко, че трябва да си кръгъл идиот, за да не се справиш. Не че е нещо сложно! Просто си има "тънкости", с които човек трябва да се съобразява , когато приготвя така нареченият Stir-Fry. Оризовото фиде е перфекна добавка към него (според мен по-добра от ориза), защото абсорбира чудесно всичките аромати и вкусове от останалите съставки. И двамата със съпруга ми бяхме въодушевени от ястието! Отива веднага в любимите ми рецепти! Сърдечни благодарности на Лара за споделената тайна! 


Необходими продукти:
(за 6 порций)

500-600 гр пилешко бяло месо нарязано на мънички парченца
150-200 гр бобено или оризово фиде*
1 малка тиквичка нарязана на жулиени или полукръгчета
1 морков нарязан на жулиени
1,5 - 2 купички нарязано на тънко зеле
200 гр гъби нарязани на филийки
1 купичка начупени съцветия броколи
2 пиперки (за предпочитане - червена и жълта)
2 стръка нарязан на ситно зелен лук
2-3 нарязани на ситно скилидки чесън
5-6 с. л. олио
4-5 с. л. соев сос
1-3 с. л. чили сос  (по ваш вкус)
смлян черен пипер и сол

Начин на приготвяне:

    В дълбока купа или тенджерка с капак, поставете фидето и го залейте с около 1 л кипяща вода. Захлупете го и изчакайте 2 минутки. Изтърсете го в гевгир или голяма цедка, изплакнете го със студена вода и го оставете да се отцеди. Нарежете готовото фиде с кухненска ножица на парчета, с дължина удобна за ядене.
     Сгорещете мазнината във вок или някакъв по-голям тиган. Сложете малко сол, чесъна и лука, разбъркайте 2-3 пъти и веднага прибавете пилешкото месо. Пържете на силен огън, при непрекъснато бъркане до неговата готовност. Извадете месото от тигана, прехвърлете го в някакъв съд и го покрийте, за да се запази топло, докато ви е необходимо отново.
    Сега идва реда на зеленчуците!
     Не е добра идея да се хвърлят всичките зеленчуци в тигана наведнъж. Сега ще ви обясня и защо!
Първо - различните зеленчуци, изискват различно време на приготвяне и има опасност някои по-нежни, като тиквичките да се разкашкат, докато морковите например ще са почти сурови.
Второ - ако ги сложите всичките на веднъж, общото им количество е доста голямо и вместо да се запържат , ще си пуснат соковете и ще се сварят.
Така че, слагайте всеки един от подготвените зеленчуци да се запържва самостоятелно за по няколко минутки ( в зависимост от самият зеленчук). Не ги пържете прекалено дълго - само леко да поомекнат. През цялото време работете със силно сгорещена мазнина. Ако е необходимо добаяйте по 1-2 лъжици мазнина, преди да сложите следващия зеленчук за пържене. Изваждайте изпържените зеленчуци с решетеста лъжица и ги събирайте в някаква купа.  Броколите ги оставете за на края. Те изискват най-кратка термична обработка, а и ще изгубят хрупкавостта си и свежия си вид, ако ги затрупате с другите горещи зеленчуци в купата.
Когато и последните са готови, върнете ги обратно всичките в тигана, заедно с изпърженото пилешко месо. Прибавете отцеденото оризово фиде, соевия сос, чили соса и подправете на вкус с черен пипер и сол. Продължете да пържите и бъркате още 1-2 минутки. Свалете от огъня и ........ сервирайте!

Забележки:
    * За ястието, което е на снимките съм използвала бобено фиде (bean threads). Не намирам разлика във вкуса, но бобеното изглежда съвсем като стъклено след като се сготви. Оризовото фиде изглежда някак "по-мътно", но не е проблем ако решите да използвате от него.
    Старайте се да режите зеленчуците на еднакво големи парченца, за да могат да се сготвят за едно и също време. Комбинацията им може да бъде по ваш вкус или според сезонната наличност.
    При сервиране можете да поръсите всяка порция с малко сусамово олио и натрошено кашу.
       
Да ви е сладко!



Поздрави!

3 comments:

  1. Руми, страшно апетитно изглежда!

    ReplyDelete
  2. Чакам с нетърпение рецептата, Руми, като гледам, ше е от любимите ни :) страхотно изглежда!

    ReplyDelete
  3. Момичета, благодаря за вниманието! А ястието е наистина е много вкусно! Днес ще я напиша рецептата.

    Поздрави!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...