Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Friday, February 12, 2010

Пастъмалий

     Днес ще ви напиша рецептата за един Македонски специалитет! Казва се "Пастърмалия", защото се прави с добре осолено и престояло няколко дни свинско месо. Много е лесен за приготвяне и много вкусен. Рецептата ми е от моята мила приятелка Лиляна Илиева от Виница, Македония. 
Е, стига толкова с уводите...!



Необходими продукти за тестото:

1 кг бяло брашно

800 мл топла вода

1 супена лъжица сол

1 супена лъжица захар

1 супена лъжица суха мая



Необходими продукти за отгоре:

1 кг шаренко свинско месо (за предпочитане от врат)

6 яйца

1-2 супени лъжици свинска мас

сол на вкус

малко едро скълцан лют червен пипер (ако обичате люто)

Начин на приготвяне:

     Мой съвет е да си подготвите месото 2-3 дена преди да правите Пастърмалийте, защото когато е престояло осолено няколко дни, има по различен вкус. Можете разбира се да го приготвите и същият ден в който ще ги правите, но няма да е съвсем същото.
     Накълцайте месото на много дребни парченца, осолете го, поставете го в някакъв съд с капак или в закопчаващо се найлоново пликче и го оставете в хладилника за 2-3 дена. Ако не разполагате с толкова време, пригответе го преди да направите тестото, за да може да постои поне няколко часа, за да поеме от солта (докато ви втасва тестото). 
   За да приготвите тестото, разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете сместа да шупне (около 10 минути). В дълбока купа (трябва да е доста голяма - с вместимост около 6 л) с капак изсипете 1 кг брашно, прибавете солта и излейте вътре шупналата мая. С голяма лъжица  бъркайте, докато течността поеме всичкото брашно. Затворете купата и оставете забърканото тесто на топло, да втасва. Изчакайте го да утрои обема си (купата ви ще се напълни) и го разбъркайте отново. Оставете го да втаса отново. След второто втасване го изсипете на много добре набрашнена повърхност ( тестото е доста лепкаво) и го разделете на 8-10 парчета (в зависимост от това, колко Пастърмалий искате да направите и колко големи ги искате да бъдат) Разтеглете или разточете всяко парченце във форма на елипса около 25-30 см дълга и 12-15 см широка. Това можете да го правите отново на обилно набрашнена повърхност или върху намазнена с мазни ръце. Когато оформяте елипсите, правете по дебело ръбче по края (като за пица), защото по-късно ще трябва да ги залеете с разбитите яйца и няма да искате да ви се разлеят навън. Подреждайте готовите елипси в подмазана или покрита с хартия за печене тава.
Намажете ги с разтопената свинска мас (ако не обичате, можете да използвате олио) и ги оставете отново да втасат за около 20 минути. Разпределете накълцаното месо отгоре и ги сложете в преджарително загрята на 200 градуса по Целзий (380 F) фурна. Запечете ги за около 10 минути (не до пълна готовност), извадете ги, залейте ги с разбитите с малко сол яйца, поръсесте ги с лютия пипер и ги върнете обратно във фурната да се доизпекат. Готови, изпечени, докато са още горещи им намажете ръбчетата отново със свинската мас (олиото) и ги завийте с чиста кухненска кърпа, за да се задушат и поомекнат. Толкова от мен!
     Сега си налейте по чаша хубаво червено вино и се наслаждавайте!

     
     Сигурно сте забелязали, че тестото е същото, като за Домашния хляб. Правилно сте забелязали, защото това тесто, може да се каже, че е универсално. От него стават също така невероятни мекици и пици!
Пробвайте!

Поздрав от мен!

3 comments:

  1. Dobro došla među blogere :)
    Pastarmanija mi se jako sviđa, nadam se da ću ju isprobati uskoro !! Puno pozdrava iz Pule !!

    ReplyDelete
  2. Thank you very much, Snjezana! Pozdrav iz Ann Arbor,MI!

    ReplyDelete
  3. Rummy, blagodaram mnogu... ova sto go gledam e pre-preokrasno.... strasno ubavo, blagodaram za prezentacijata na receptot, sigurna sum deka po ova tvoe prestavuvanje ke bide mnogu pati pravena ovaa nasa pastramajlija - Vinicka,

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...