Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Wednesday, February 10, 2010

Най-вкусният хляб!


    Преди няколко месеца, намерих тази рецепта за хляб в една от моите любими страници, публикувана от нашата мила приятелка  Бранка. От тогава не съм спирала да го правя. Моят съпруг не иска да чуе вече за друг хляб. Казва, че го връща в детството му - хлябът изпечен в зидана пещ.
Ухае невероятно! С хрупкава коричка, а вътре сочен и на дупки ..... ммммм! Не става сух и ронлив на другия ден и запазва този си пресен вид дълго време.
Сега идва най-хубавата част - не се меси! Само се разбърква с лъжица.
Горещо ви го препоръчвам!




Домашен хляб 

for English version of the recipe click here



Необходими продукти:

1 кг бяло брашно

800 мл топла вода

1 супена лъжица сол

1 супена лъжица захар

1 супена лъжица суха мая


(От тази доза излизат три хлебчета по около 600 гр всяко.) 


Начин на приготвяне:

     Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете сместа да шупне (около 10 минути). В дълбока купа (трябва да е доста голяма - с вместимост около 6 л) с капак изсипете 1 кг брашно, прибавете солта и излейте вътре шупналата мая. С голяма лъжица (аз използвам дървена) бъркайте, докато течността поеме всичкото брашно. И готово! Затворете купата и оставете забърканото тесто на топло, да втасва. Изчакайте го да утрои обема си (купата ви ще се напълни) и го разбъркайте отново. Сега вече ще започне да втасва много бързо. След второто втасване, можете вече да оформяте хлебчетата (ако не разполагате с много време), но аз ви съветвам да го разбърквате и оставяте да втасва още поне 1-2 пъти. Колкото повече пъти го направите това, толкова по-хубав и с по-големи дупки ще е хлябът ви. Ако е топло помещението в което работите, цялата тази процедура не би трябвало да ви отнеме повече от 2 часа.
     След последното втасване, изсипете тестото на много добре набрашнена повърхност, поръсете го и отгоре с брашно и с остър нож го разделете на три части. Внимателно формете три хлебчета, в предпочитаната от вас форма и ги подредете в голяма плитка тава, застлана с хартия за печене и поръсена с брашно. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасат отново (около 20 мин). Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий (350 F). Ако желаете, направете с много остър нож, по няколко разреза отгоре на  хлебчетата и ги сложете да се пекат.
Не ги препичайте, защото ще станат с много дебела кора. Печете ги до бледо розово. Когато са изпечени, при почукване на долната кора, трябва да чувате "кух звук". Извадете ги, поставете ги на решетка, напръскайте ги леко със студена вода, покрийте ги отново с онази чистата кухненска кърпа и ги оставете да се охладят достатъчно, за да можете да ги режете, без да ги смачкате. И........ ги започвайте!

Забележки:

     Ако имате камък (керамична плоча) за печене - още по добре! Тогава постелете хартията за печене на обърната на опаки тава, поръсете леко с брашно и подредете хлебчетата отгоре. Когато са втасали, загрейте фурната с камъка вътре и внимателно изплъзнете хлебчетата заедно с хартията върху нагорещения камък. Така изпечен, хлябът добива още по-автентичен аромат. Но и ако нямате - не е голям проблем!
     Това тесто, може да се каже, че е универсално. Можете да го използвате за приготвяне на блатове за пица, пастърмалий, да направите от него малки питки за сандвичи или тези лепиня например.

Да ви е сладко!


     А ето го и намазан с домашен пастет по рецепта (която ще публикувам по-късно) на моята приятелка Лиляна от Македония:
 


9 comments:

  1. koja cast, Mersi Rummy, pastet namazan na hljab po receptu od Branke, .... a ne bi bilo tolkava krasivo i primamlivo ako ti ne si isprobala, tvoja verzija od teh je strahotno majstorski izvedena, moga slobodno da kaza da si nadmasila i goljamite majstore... Mersi!

    ReplyDelete
  2. Благодаря ти от сърце, скъпа!

    ReplyDelete
  3. Rummy, prekrasno si ga napravila, bas majstorski :)
    Tako mi je drago da ti se recept svidio, i tebi i tvom muzu,
    hvala na lijepim rijecima,
    Prekrasno, prekrasno :)
    Tako mi je drago da si otvorila blog, definitivno cu biti jedna od tvojih posjetitelja :)))

    ReplyDelete
  4. Thank you very much Branka! Kisses for you!!!!

    ReplyDelete
  5. Този хляб изглежда божествено...отиде ми диетата. Още утре го замесвам! А за рецептите на Бранка гласувам с две ръце..опитай козунака и - невероятен е!

    ReplyDelete
  6. Пак ще се меси ...
    От известно време търся точно такава рецепта за домашен хляб ...:)))

    ReplyDelete
  7. Първият ми опит с правене на хляб :) Притесних се,че май сложих повече мая и той не можа да заеме хубава форма ,като на снимката .Но сега го разчупихме и как само върви със сиренце.Прекрасен е! :)

    ReplyDelete
  8. Браво на теб! Не се притеснявай за формата, тя не е важна, важен е вкусът му. А и с формата ще се получи след няколко опита. Не мисля, че е от маята, а от брашното. Ако брашното ти е по-остро, сложи стотина грама повече. Моят в момента втасва. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...